Balıkların hafızası hakkında


Tuncay ÇAKINÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 20
Tuncay ÇAKINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 00:15
Merhaba arkadaşlar yine aynısiteden bir araştırmacının balıklar hakkında yaptığı araştırmr.
  
   Uzman veterinerler araştırmalar sonunda japon balıklarının uzun süreli hafızaları olduğunu acıyı hissedebildiklerini ve sahipleri dışarıdayken onları özlediklerini belirlediler.

   Balıkları inceleyen bilim adamları "balık hafızası" lafını çürütecek bulgular ortaya çıkardılar.

   Tasmanya’daki bir konferansta konuşan Avustralyalı uzman veteriner Richmond Loh "Balıkların sadece 3 saniyelik hafızaları olduğu yolundaki tezler artık demode.

   Bence balık besleyenler ve veterinerler onları daha ciddiye almalı" dedi.

   Loh’un örnek verdiği araştırmalar arasında balıkların yiyeceğe ulaşmak için günün belli zamanlarında bir manivelayı ittirmeyi öğrendikleri de bulunuyor.

   Bir başka araştırmada kavga eden iki balıkla aynı akvaryuma konulan bir balık uzun bir süre kazanan balıktan uzak durmaya dikkat ediyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 03:16
Aynen katılıyorum, sanırım Tayvanlı bir kişi idi bir programda haber konusu olmuştu. 4 tane japon balığını dikdörtgen ve yaklaşık 15 cm yükseklikte beyaz bir kutuda yüzdürüyor. Şahıs suyun üstünden elleriyle bir takım işaretler yapıyor ve japon balıkları o hareketleri komut olarak algılayıp, yan yana aynı hizada yüzme, yanyana pozisyondan ani bir hareketle ikişerli kol olarak veya arka arkaya yüzme, sıralarını bozmadan ani yön değiştirme gibi bir çok uzun süreli eğitimi gerektirecek akrobasi hareketleri yapıyordu.
İkinci bir konu ise Akıl ve sınırsız düşünme melekesi insana aittir. Yüce Yaradan hayvanlara sadece hayatlarını idame ettirebilecekleri akıl, fikir ve içgüdü vermiştir. Balıklar da hafızasız (3-5 saniye neyse) olamaz. Çünkü bir balık yumurta olarak bırakıldığı bir yere yumurtlama döneminde tekrar dönebilmekte, avlanma saatlerini hiç şaşırmadan bulabilmekte, yaşam alanları kısırlaştığında yeni yaşam alanlarının nerede olduğunu bilebilmekte, veya neyi nasıl avlayacağını kusursuz bir şekilde bilmektedir.
Mesela Archerfish (okçu balığı) suyun altından ağzına aldığı su kütlesini, su üstündeki bir sinek veya böceğe fırlatarak onun suya düşmesini sağlamakta ve bunu kusursuz bir şekilde isabet ettirmektedir, suyu böceğe isabet ettirmek için ise suyun altından dışarıya baktığından suyun kırılma derecesini metrik olarak hesap edebilmektedir. Daha nice örneklerle bunu çoğaltabiliriz. Yüce Allah yarattıklarını kusursuz yaratır bence.
 
kayiboyu12010-03-12 03:21:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir