Başlangıç Bilgisi


ciyaboÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
ciyaboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2008 07:04
Aklıma takılan bir kaç soruyu sormak istiyorum.

3. 50 cm akvaryumlara kadar florasanlar yeterlidir. 50 ve üzeri olanlar için metal halide lambalar mutlaka olmalıdır.

burda 50cm den kasıt yukseklikmidir? diğilse nedir?

5. Elyaflar 2 günde degişmelidir. Nitrat için önemli kavramdır. Kaba pislikler akvaryumdan uzaklaşmış ve nitrat bağlamadan önlenmiş olur.

Bu elyaf nerdedir?Tatlı suda bu bazı bakterilerinde ölümüne sebep oluca icin onaylanmaz bir davranısdır.değişimden kasıt tamamen yenisimi yoksa temizlenmesimidir.

9. Kullanılacak su reverse osmosis(RO) ile hazırlanmalıdır. Yada turkuaz su kullanabilirsiniz. Litreye 33 gram tuz kullanılmalıdır.

Bahsi geçen RO standart bir hobici için makul düzeyde fiyata sahip bir araç mıdır?

İlk adımlar için sormak istiyorum anladığım kadarı ile uzun bir yol olucak;

yeni bir kurulumdan sonra tuzlu su karışımı ile sistem çalışır vaziyette tutulup gerekli değerler ki 2-3 günde yakalanıyor (bu forum genelinin ortak fikri)canlı kayalar yerleştrliyor ve kişinin sabrına göre ilerki zaman zarfında(düşüncem 3-4 hafta)temizlik ekibi yerleştiriliyor.Bu haldeki bir akvaryumda canlı kayalar da olusumlar meydana geliyor.Bir sonraki aşamayı henüz detaylı incelemedim zaten şimdilik ilgilendiğim kısım bu kadar.

Forumda ''frag'' tabiri mevcud.Sanırım bu hobiye merak sarmış insanların birbirlerine gösterdiği bir jest akvaryumcular da bir ticaret aracı.Böyle bir başlık göremedim olmadığı içinmi yoksa biraz şansa dayalı bir konumu?

Tatlı su akvaryumundaki gibi canlılar akvaryumun boyutları oranındamı gelişim gösteriyor yoksa balıklar mercanlar vs alabildiğine büyüceklermi?

Misal elimde 100lt bir akvaryum var ise gerekli malzemeyi ben ileriye donuk bir şekilde 500lt icin gerekli ekipmanlardan oluştrursam bir sorun teşkil edermi? (ısıtıcı-sump-ps vs.)

akvaryuma konulucak kaya oranı ortalama 7/1 iken ben bu oranı 7/3 e cıkarırsam duzende ne gibi değişiklikler olur? faydası yada zararı olurmu?

Saygılarımla
T.N

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BERRAK SUÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 248
BERRAK SUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2008 12:11

Sorularınızı yanıtlayayım:50 cm ve üzeri akvaryumlar için metal halde lambalar kullanmalıdır diyor buradaki 50 cm den kasıt akvaryumun ölçüsüdür.Elyaf değişimi tamamen yenisinin alınıp konmasıdır ama bence 2 günde elyaf hemen kirlenmez bu size ekstra maliyet oluşturur yanlış bir bilgi çünkü elyafın kısmi su değişiminde 15 günde değişmesi uygun olacaktır.Elyafı akvaryumculardan veya yorgancılardan temin edebilirsiniz.Revers Osmosis mebranlı suyu saf hale getiren etkin bir su arıtma cihazıdır, piyasadaki modellere  mebranın ve depolu modellerin büyüklüğüne göre fiyatları 400 ytl den 1500 ytl ye kadar değişmektedir.Profesyonel akvaristler ve diskus üreticileri bu cihazı kullanırlar. Turkuaz suyu osmos suyudur hazır arıtılmışıdır.Su tuz karışımını 1021 ve ısıyı 25 santigrad dereceye getirdikten sonra canlı kayalarınızla suyunuzun bakteri dengesi zamanla oluşacaktır.Tatlı su akvaryumları gibi tuzlu su akvaryumlarında da canlılar akvaryumun ebatına göre gelişim gösterirler su dengesi ve temizlik bakımı ve canlıların rahat gelişmesi ve hareket kabiliyetleri için deniz akvaryumları büyük ebatta olmalıdır en az 100 cm lik akvaryumları tavsiye ediyoruz.100 cm lik akvaryum için 500 lt lik akvaryum ekipmanlarını aynı ölçüde tutmanız ileride büyük tanka geçmenizi kolaylaştıracaktır ama buna göre malzemeyi oluşturmanız sorun yaratabilir örnek vericek olursak 100 lt lik akvaryuma 500 ltyi kaldırabilecek protein skimmer koyabilirsiniz ısıtıcıda problem olmaz ama 500 lt lik tankın sumpı 100 lt lik tankın altına olmayacaktır.Koyduğunuz canlı kayanın zararı olmaz ama çok fazla konulan kaya dip temizliğini zorlaştırır ve görüntüyü bozabilir. SAYGILAR...  

BERRAK SU2008-10-27 12:16:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciyaboÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
ciyaboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2008 16:28
Bahsi geçen 50cm neyin değeri akvaryumun uzunluğununmu? Siz 100cm demişsiniz mesela bu litre olarak verilse daha mantıklı ve az akıl karıştırıcı olucak gibi geldi.Ben hala bu elyafın yerini,nerde olduğunu anlıyamadım.Sump içrsindeki suyun ilk temas ettiği elyafdan mı bahsediliyor?Diğer cevaplar fikir verici oldu zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davoudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1792
davoudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 15:02
Selamlar,öncelikle tam bilgisi olmayan arkadaşların yazı yazmamalarını rica ediyorum.
Yükseklik 50 cm i geçince ya metel halide yada çok sayıda T5 flo  kullanmalıyız tabi eğer mercam beslemek istersek,elyafı en fazla 2-3 günde değiştirmeliyiz deniz akvaryumu tatlı su akvaryumuna benzemez,Ro makinesi şart değil ama olursa çok iyi olur.
Canlı almak için acele etmeyelim önce tüm gerekli testleri yapıldıktan sonra önce balık daha sonrada mercan eklemeliyiz,Frag dediğimiz bizim ürettiğimiz küçük mercen dalları veya parçalarıdır bunu daha sonra sizde yapabilirsiniz,
Balıklar tatlı su akvaryumu gibi akvaryumun boyutuna göre büyür ama mercanlar su şartları iyi ise akvaryumun boyutuna göre değilde gayet güzel büyürler.
kaya oranı farklı,kayasına bağlı,kiloya bağlı değil mesela fiji olursa daha az yerli olursa daha fazla olabilir akvaryumun hacmine göre bakarsınız....gidişatı bizimle paylaşın.
davoud2008-10-28 15:05:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BERRAK SUÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 248
BERRAK SUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2008 00:39

Öncelikle sorulan soruyu iyi okumak ve ona göre cevap yazmak gerekir.Elyaf değişimi için mercan konu edilmemiştir.Forum doğru bilgi edinmek için vardır ve tartışmak için acemi, tecrübeli herkes görüşünü yazmalıdır.Eleştirirken yanlış olan cevap seçilmeli yerine doğrusu yazılmalıdır Davut bey... 

BERRAK SU2008-10-29 00:49:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciyaboÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
ciyaboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 21:48
Elyaf konusuna henüz bir açıklık gelmedi kafamada yerini anlıyamadım. Değişmesi gereken elyaf nerde bulunuyor? birde bu ro denilen su tamam akvaryum kurulumunda temin edildi diyelim daha sonraları düzenli su değişimlerinde ve eksilen suyun yerine konması durumlarında yine aynı sekilde ro su mu kullanılmalı? şayet öyle ise bunun başka bir alternatifi yokmudur ro cihazı yada trukuaz su dan başka? bahsettiğiniz şey ciddi bir rakkam tutuyor çunku 150lt kucuk bir akvaryum için bile. . birde canlı kaya seçimi nasıl yapılıyor kaliteli ve kalitesileri var anladığım kadarı ile. Bu konuda satıcının insiyatifinemi kalıyoruz?.ciyabo2008-10-31 22:13:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir