BEARDED DRAGON BAKIMI


furciferpardalisÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 30
furciferpardalisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 18:44
Merhaba arkadaşlar. Bu başlıkta Sakallı Ejder beslemek isteyenlerin tüm sorularına eap erebileeğimi düşünüyorum. Umarım faydalı olur. 

***Emeğe saygı*** 

Bearded Dragon alacaklar mutlaka her kelimesini okumalıdır. Ayrıca Bearded Dragon bakmak bir hayli masraflıdır. Hangi hayvanı bakacaksanız bakın siz bir can alıyorsunuz, ve ona imkanlarını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Rica ediyorum bu imkanları yerine getiremeyecek olanlar bir heves uğruna alıp canlıya eziyet etmesinler. Alacak olanlar, bakmak isteyenler önce tüm hazırlıkları yapsınlar, yaşayacakları alanı kursunlar teraryumlarını ışıklarını herşeyini alsınlar en sona sadece canlıyı teraryuma bırakmak kalsın. Önce canlıyı alıp geçici yerlerde bakıp sonra teraryuma almak canlıyada sizede eziyet olur. Acele etmeden sindire sindire işlerinizi yapın.

BEARDED DRAGON(POGONA VITTICEPS   

YAŞAM ALANINI HAZIRLARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER 

Alacağınız dragonun yeterince hareket edebilmesi ve kendini doğada hissedebilmesi için yapacağınız teraryum yeterince geniş olmalıdır. Küçük teraryumlar şaışaracaksınız ama dragonun endişe duymasına yol açar ve büyüme sorunlarını ortaya çıkarır. Bu durumda ufaktan itibaren yapabildiğimiz en büyük teraryumu yapmamız dragonun sağlığı açısından iyi olacaktır. 

Bearded Dragon Boyutu                     Teraryum Boyutu   
Yeni doğan bearded dragonlar          75 litre   
25-40 cm arası dragonlar                     150 lt veya daha fazla   
40-50 cm arası dragonlar                     En az 190 litre olmalı   
50 cm ve daha büyük                          En az 280 litre olmalı   

Çöl sürüngenleridir. Avustralya da yaşarlar. Karada çölün üstünde vakjtlerini geçirirler. Bir kaya bulup öğlen güneşinin tadını çıkarırlar. Zemin her zaman yükseklikten büyük olmalıdırki yeterli şekilde tabanda dolaşabilsin. 
İdeal ölçüt 100 cm uzunluk 50 cm yüksekliktir.   

Çöl de yaşadıkları için neme ihtiyaçları yoktur.  


IŞIKLANDIRMA  

Işıklandırmayı iki başlık altında inceleyeceğiz. Öncelikle gündüz gezerler gece uyurlar dolayısıyla güneş ışığından faydalanırlar ve UVB KESİNLİKLE TERARYUMUNUZDAQ BULUNMASI GEREKİR.
Çölde yaşadıkları için en az 10.0 oranında UVB lambası kullanılmalıdır. 
Bu lambalar elektrikçiden bulunmaz. Petshopların bir kısmında vardır. En iyi çözüm internet siparişleridir. 
Kompakt floresan, normal floresan ve halojen şekilde olmak üzere 3 farklı çeşitte bulunabilir. Halojen olanlar UVB nin yanı sıra ısıda sağladıkları için en iyi yöntem bana kalırsa o olur. Hayvan uvb nin olduğu yere değil sıcağın olduğu yere gidiyor. Yani iki ampul koyulsa biri uvb biri ısıtıcı spot olsa hayvan ısıtıcı spotun altına gider. Dolayısıyla kompakt floresan alındığında yanına en az 60 wattlık spot lamba koyulmalıdır. Işıklar teraryumun üstünde ve dragonun ulaşamayacağı yerde olmalıdır. Ulaşırsa yanıklar meydana gelebilir. Unutulmamalıdırki her 6 ayda bir uvb floresanlar etkisini kaybetmektedir. Bu durumda yenisi alınmalıdır.  

Teraryumda iki bölme olmalıdır: Soğuk alan ve sıcak alan. Sıcak alanda uvb lamba ve spot ampul olmalıdır. Isıtıcı lambanın altındaki sıcaklık 40 dereceye çıkmalıdır.  
Soğuk bölge ise 27 derecelerde olmalıdır. daha soğuk olamamalıdır. 

Isıtıcı spot lambayı herhangi bir elektrikçide bulabilirsiniz. Spot ampul demeniz yeterlidir.  



SUBSTRAT  

Çoğu zaman tartışmaya açık bir konu. Tavsiye edilen renksiz gazete kağıdı, kağıt havlı, peçete gibi temizlemesi kolay malzemelerdir. Ben kendi teraryumumda yeni doğduğu andan itibaren dragonuma ince silis kumda baktım. 9 aylık oldu ve şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Fakat kumda bakacaksanız mutlaka dragonunuz büyüyene kadar verdiğiniz yemleri kuma atmayınız, elden veya cımbız yardımı ile veriniz ki yeme yapışan kumlar dragonun midesine gitmesin.  Büyüdükten sonra kum çok sıkıntı olmuyor. 


Dekorasyon çok önemli. Basking spotun altında kaya, kütük yada onu ısıya yaklaştıracak ve tüm vücudunu koyabileceği geniş bir alan lazım. Teraryuma zemin alanını çok işgal etmeyeceği şekilde çeşitli dallar koyulabilir. Ayrıca hem sıcak hemde soğuk bölgede saklanması için mağaralar olmalıdır. 


BESLENME 

Dragonlar hem etçil hem otçuldur. Dragonların beslenmeleri yaşlarıyla farklılık gösterir. Mesela yavruyken %80 etçil, %20 otçul beslenmelidirler. Adulta hale geldikten sonra bu oran tam tersi olabilir. Eğer üretim düşünülüyorsa protein vermek her zaman daha işlevseldir.  Teraryumda hergün yenilenen taze su kabı olmalıdır..

Dragona verilecek yem iki gözünün arasında kalan bölgeden daha büyük olmamalıdır. Aksi takdirde boğazına sıkışıp kötü sonuçlara yol açabilir.  Hergün yiyebildiğği  kadar böcek verilmelidir. Ne zaman yemeği keserse o zaman böcekler terraryumundan alınmalıdır.  Özellikle yavrulara her beslenmede kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. Kalsiyum tozu alınıp alınan böcekler kalsiyum tozuna bulanıp dragona verilmelidir. Kalsiyum dragonlar için olmazsa olmazdır.  Kemiklerin gelişmesi için zorunludur. 
Vitamin takviyeside aynı şekilde toz halınde alınmalı ve toza bulanmalıdır. fkat vitamini 2 haftada bir yapmalıyız. daha fazla yaparsak zehirlenmeye yol açabiliriz. 


Burada güvenli sebzelerin bulunduğu link var arkadaşlar: 

http://www.thebeardeddragon.org/bearded-dragon-nutrition-data.php#veg 
Güvenli bitkiler: 
http://www.thebeardeddragon.org/bearded-dragon-nutrition-data.php#plants 

Güvenli meyveler: 
http://www.thebeardeddragon.org/bearded-dragon-nutrition-data.php#fruit 


NOT: KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE PORTAKAL-AVAKADO-LİMON-GREYFURT GİBİ MEYVELER VERİLMEMELİDİR!!!   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReptimannÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 162
ReptimannÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2014 16:39
Eline sağlık abide konu yanlış forumda   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir