Belirtiler kalsiyum mu yoksa bor eksikliğ


ihunalÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 81
ihunalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2007 09:56
  Merhaba,

 Bitki gelişimi ve canlı devamlılığı iyi durumda olan yaklaşık 100 lt.lik akvaryumumudaki zeytinlerde son günlerde yolunda gitmeyen birşeyler var.
 Sadece ışığa yakın zeytinlerde yeni çıkan yapraklar kıvrık,eğik, ince uzun ve biçimsiz çıktılar ve sanırım sürgün uçları öldü, bir hafta önce yine zeytin yapraklarının eskilerinde potasyum eksikliği gözlemleyip, potasyum ilavesi yapmıştım.
 Gübreleme haftada 10 ml nutrafin plant gro.(içeriğinde kalsiyum, bor potasyum yok.)

          Sorularım;
          1- Yeni zeytin yapraklarında ki form bozukluğu kalsiyum eksikliğindenmidir, yoksa bor eksikliğinden mi.? (Ankara şebeke suyu kalsiyum içeriği 22,42 mg/l, bor içeriği 0,034 mg/l)
          2- Sadece ışığa yakın sürgünlerde şekil bozukluğu olması, dibe yakın sürgünlerde belirgin bir bozukluk olmaması, potasyum ilavesi sonrasında ışığa yakın bitkilerin besin kaynaklarını daha fızlı tüketmesi ve hızlı büyümesi olabilirmi.?
         
3- Sorunum kalsiyum eksikiliği ise nasıl bir ilave yapmalıyım.? (maden suyu, kalsiyum içeren bir kimyasal veya benzeri şekilde)
          4-Potasyum Sülfat, magnezyum Sülfat gibi kimyasallar ile akvaryuma ne oranda sülfür ilave etmiş oluyoruz.?
          5- Bitki ve balıkların sülfür töleransı ne ölçüdedir.?

 Sorularıma verilecek cevaplar için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2007 12:38
Zeytinler ışığı çok seviyorlar. Bence daha kuvvetli ışık ile onlara yardımcı olabilirsiniz. Ben benimkilerin üzerine bir tane bildiğiniz 60w oda ampulu taktığımda çılgın gibi büyüme gösterdiler. Gün ışığı ampuller bu konuda çok iyi..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tirbishonÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 129
tirbishonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2007 18:27
Her bitki değişik koşullara doğal olarak değişik tepkiler verir. Aynı bitki 5 cm'lik taban toprağında farklı 10 cm'lik taban toprağında farklı bir gelişim gösterebilir. Bunun gibi ışığa uzaklığı, ışık şiddeti, ısı değerleri, su değerleri, su hacmi, verilen gübre ve CO2 miktarı hiçbir akvaryumda birbirinin aynı olamaz. Lafı uzatmayalım sonuç olarak bitkinizin yaprak ve sürgün uçları fazla gübreden de kıvrılıyor olabilir. Söylemeye çalıştıklarım özellikle sizin için değil genel bilgi olması içindir. Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir