BEN BÖYLE BETTA GÖRMEDİM


OcellatusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 846
OcellatusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2008 02:12
Deneylerden atmosfer havasına mutlaka gerek duydukları anlaşılmış oldu. Ancak 48 saat sonra ölmelerinden de az da olsa sudaki oksijeni kullanabildikleri anlaşılıyor. Ya da 48 saat nefeslerini tutabiliyorlar. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chilloutÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Ankara
Mesaj: 88
chilloutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2008 03:12
[QUOTE=fkarakaser]
Daha önce yazmıştım ama tekrar yazmakta fayda var sanırım..
 
Labirent organlarına sahip balıklar oksijen ihtiyacını su yüzeyinden giderir, yani akvaryum içinde ne kadar kısıtlı yada fazla oksijen olursa olsun su yüzeyinden oksijen alamazlarsa ölürler.. Bunun bilimsel olarak deneyleri bile yapılmıştır..
 
Zaten normal şartlardaki bir akvaryumda  Beta yada Gurami türlerini besliyorsanız gözlemlemişsinizdir, şartlar ne olursa olsun bu tür balıklar belirli aralıklar ile su yüzeyinden oksijen alırlar..
 
Saygılarımla, 
 
 
Akvaryum Dünyası Dergisi.. 2005 yılı Sayı:11
 
Yazan:İhsan Çelik (Çanakkale  Onsekiz Mart Üniversitesi, Su ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü)
 
(Sayfa:30 Kavgacı Balıklar, Betalar)
 
Bizzat yaptığım bir denemede 4 adet Betta Splendens yüzeyden atmosferik hava almayacakları bir düzenek içinde 90*40*40 cm ebatlarında bir akvaryuma yerleştirilmiştir. Akvaryum suyuna verilen havalandırma kesilmemiş olmasına rağmen balıkların yaklaşık 48 saat sonra boğularak öldükleri gözlemlenmiştir.. Bir başka araştırmacı, yine labirentli balıklardan başka bir tür olan Cennet balıklarını (Macropodus Opercularis) ve Cüce guramileri plastik bir tuzak içine yerleştirerek atmosferik havayı alamayacakları şekilde bir havuza batırmıştır. Sonuç olarak da; bu balıkların atmosferik havayı almadıkları zaman boğularak öldüklerini rapor etmiştir.
 
[/QUOTE]
 
 
Madem bukadar eminsiniz (: birşeyler yazdıktan sonra sie bir kaç soru sorucam ve kendi deneylerimi anlatıcam;
 
Mavi balina yeryüzünün dinazorlardan sonra gelen en büyük canlısıdır, aynı zamandada nefes rekortmenidir 30 m uzunluk 10 fil kadar ağırlığı ile devasa büyüklükte bir akciğere sahiptir, 2800 m derine dalıp kalp atışlarını düşürür ve yaklaşık olarak bu uzun yolculukta 1 saat civarında akciğerindeki hava ile yaşayabilir, bir diğer canlı foklar onlarda aynı şekilde gelişmiş akciğerlere sahipler ve onlarda 15 dk civarında nefessiz durular, diğerleride kaplumbağa yunus fok vb gibi canlılarda hemen fok ile aynı orandadır, yani nefes konusunda bi hem fikir olalım, NG yani national geo 1886 yılında kurulmuş ve dünyanın en iyi su bilimcilerini bünyesinde barındırır, bu insanların yaptığı araştırma sonucu su içersinde en uzun süre nefessiz kalan canlı BALİNA dır. Sizin anlattığınıza ve orda verdiğiniz örneğe göre ve benim yaptığım deneye göre bu insanlar yıllarca aldanmış (: halbuki labirent sistemine sahip olan canlılarmış rekortmenler, akciğerleri olmamasına rağmen hemde (:
 
Yaptığım deney sonucunda iki adet D bettayı aynı boyutlardaki fakat farklı su oranları olan balık torbalarına içersinde hiç hava olmayacak şekilde yerleştirdim, 1. torbada 750 ml, 2. torbada 2 litre su alarak deneyimi başlattım, eğer sizin mantığınız yada o deney yapan amcaların dedikleri doğruysa yani labirentliler sadece havadan oksijen alıyorlarsa bu balıkların heralde 5-10 gibi kısa bir sürede ölmesi gerekirdi, gözlemlerim sonucunda ilk 1 saatte hiç bir problem olmadan balıklar durdu - 2. saatte kontrol ettiğimde herhangi bir değişiklik yoktu, 3. saatin sonlarında ise küçük suda bulunan Bettada tepkisizlik ve bilinç kaybı oluştu fakat diğer torbadaki balıkda herhangi bir problem olmadı ve ilk torbadaki balığı daha fazla eziyet etmeden akvaryuma koydum, 1 saat boyunca diğer balık aynı şekilde poşetin içersinde 0 hava ile devam etti ve bir problem oluşmadı, o saatin sonunda diğer balığıda aynı şekilde akvaryuma koydum -
 
 
Sonuç:  Deney sonucunda görüldüki, az miktarda su bulunan torbadaki betta 3 saat boyunca 0 hava ve 750 ml su ile hayatta kalabildi
Diğer balık ise 1.25 lt fazla olan su içersinide daha uzun süre bilincini yitirmeden kalabildi, buda demek oluyorki sudaki çözünmüş 02 oranı nekadar yüksek olursa, labirent sistemine sahip olan balıkda okadar uzun süre yaşıyor,
 
 
Eğer balıkların ikiside aynı süre içersinde tepkisizlik ve bilinç kaybına uğramış olsalardı ozaman sizin görüşünüz yada bilginiz diyim belki doğru olabilirdi, ozamanda NG araştırmacılarının yıllarca süren araştırmaları ve dayanaklarıda yalan olurdu heralde (:
 
 
Sonuç itibari ile sudaki çözünmüş 02 nekadar yüksekse bettalarda okadar uzun süre hayatta kalıyor buda demek oluyorki diğer balıklar gibi bettalarda sudaki çözünmüş oksijeni kullanıyor.
 
Sorularıma geçiyorum;
 
1- Labirent sistemindeki balıklar eğer sadece havadan oksijen alıyorlarsa nasıl olduda benim deneyimin sonucu bu şekilde çıktı
 
2-Su içersinde yaşayıpta solungacı olmayan canlılar az önce yukarda belirttiğim balina, yunus, fok, kaplumbağa gibi canlılardır fakat labirentli balıklarında solungaçları var, sizce bunlar ne işe yarıyor ? ( solungaç sudaki çözünmüş 02 nin kana karıışmasını sağlayan yapıdır)
 
3- Labirent sistemine sahip balıklar neden solungaç parazitine yakalndıklarında sürekli su yüzeyine çıkarak yukarda durup nefes almaya çalışırlar ve bir müddet sonra güçsüz düşüp suyun dibinde ölürler ?
 
Aslında sorulacak daha çok soru var ama bukadar yeterli sanırım, sanırım bazı şeylerin geçerlilik kazanması için bu şekilde yazı ve deneylerle kanıtlanması gerekli
 
 
Umarım yazdıklarım bir işe yararda diğer arkadaşlarıda aydınlatıcı nitelikte olur
 
 
edit: su yüzeyine çıkması demek havadan illaki 02 alıcağı anlamınada gelmiyor, labirent sistemindeki yapı hala tam olarak bilinememektedir, belkide havada az miktarda bulunan argon yada azota ihtiyaç duydukları için yukarı çıkıyorlar !
chillout2008-08-02 03:16:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir