Ben Yaptım Oldu Mantığına Dikkat !


semih_arslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2009
İl: Konya
Mesaj: 310
semih_arslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 13:32
  Furkan bey kardeşime konu için teşekkür ediyorum.Hernekadar katılsamda Mete Bey kardeşime de katılıyorum.Hacim konusu biraz abartılıyor bencede.Herkes malesef büyük hacimli akvaryum sahibi olamıyor.Bakmak istediği türlerse hacime uymuyor.E akvaryumda keyf almak için yapılan bir hobi.Örneğin 500lt hacme ihtiyaç duyan bir Makrakanta'nın uyumlu türlerle henüz 3-4 cm ken 100 ltde bakılmasında ne sakınca olabilir,ki bu balık akvaryumun heryerini çokda dolaşan bir balık değil.10 cm oluncada yeni bir yavruyla veya başka türlede takas edilebilir.Astronotdan keyf alan birinin 100-150lt de 2 tane 4-5 cm lik astronotu 10-15 cm oluncaya kadar beslemesinde ne sakıncalar olabilir.Herkesin maddi gücünün söylenen ve yapılmasıda doğru olan gerekliliklere yetmeyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.25-30 cmlik balığı yada balıkları 50-100ltde besleyenlere tepki gösterebiliriz belki.Ama Balık henüz yavru ve uygun türlerle besleniyorsa abartılı tepki vermenin bir anlamı yok bence.Beslemekten keyf almadığım bir balığı tanka koymaktansa keyf aldığım bir balığı tankım elverdiği sürece beslemeyi tercih ederim.İlker beye katılıyorum ünvan bilgi göstergesi değildir.Tepkileri verirken haklı nedenlerimiz olmalıdır.Ünvanın herkese herşeyi söyleme hakkı verdiğini kesinlikle sanmıyorum.Saygılar;
semih_arslan2009-06-24 13:32:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 14:29
Ben akvaryumculardan mümkün olduğunca yeni balık getirttiğinde balık alırım. Yani bakarım aynı parti ile gelmiş balıklarsa o zaman alırım. Farklı büyüklüklerde, renklerde toplama görünüyorsa almamaya çalışırım.
Nedeni çok basit, hobici tür değiştirmek istemiştir, elindeki 10-15 balığı toptan vermiştir, yada sorun yapmadan balık değiştiren bir yerdir, her gelen balığı alıyordur. Sonuçta ben 40 litrede 8 japon besleyen birinin japonlarını almam. 5cm balık belkide 2 yaşındadır. Böyle büyüsün değiştiririz, şuan akvaryuma sığıyor büyüsün büyük akvaryuma geçerim mantığı ile bakılan balıkları almam. Gelişimleri bozuk oluyor genelde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 15:10

Arkadaşlar, Bu gibi tartışmalar  her zaman yaşanmaya devam edecek.Hepimizin bilmesi gereken bir kavram var.  İdeal olanmı . idare eden olanmı. Elbette hepimiz ideal olmasını isteriz. Ne yazıkki bunun bu şekilde olmasını etkileyen bir faktör var, maddiyat bunların başında gelirken,bilinçlenmek ikinci sırada yer almaktadır,

Şimdi elinde bu ikiside olmayan veya sadece bir tanesi olan bir hobiciden ideal olanı yapmasını beklemek haksızlık olur.. Biz hepimiz bu işe idare eder olanından başladık ve çoğumuz,ben dahil idare eden olanı ile devam ediyoruz..
 
Hal böyle iken, kimsenin kimseye,sen ideal olanı yapacaksın demeye veya yönlendirmeye hakkı yoktur bence. Doğru olan tabiki ideal olanıdır, kıstas ideal olan değildir. Herkes ideal olanını yapmaya zorlansa bu hobiyi yapan insan sayısı % 80 oranında düşer.
 
Tabiki  bir tek doğru vardır.Ama doğruyu bulmak için yanlış yapmak gerekir. Ben kimseye 50 Lt lik tankda 10 yunus besle demem,ama bu hobiye yeni başlayacak veya başka türlere özenen insanlara,da aşılmaz setler örmem..
 
Doğrusunu söylerim gerisini onun öğretisine bırakırım..
 
Saygılarımla,
 
 
Emin_Paşa2009-06-24 15:22:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semih_arslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2009
İl: Konya
Mesaj: 310
semih_arslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 15:49
  Emin Bey sonuna kadar katılıyorum.Balıklar gelişimlerinin bozuk olacağı fikrine katılmıyorum.Balıkların gelişiminde hacim rol oynasa da bakımsızlık veya yanlış yemleme,su değerleri gibi etkenler daha önemli faktör oluşturur.Ama 2-3cm lik bir balığın 10-15 cme gelinceye kadar çok kalabalık olmayan bir akvaryumda çokda etkileneceğini sanmıyorum.'Ben yaptım oldu' mantığı yanlış olsada bu abes bir durum söz konusu ise geçerlidir.Malawiyle japon beslemek yada 70-80 lt de 25-30 cm astronot beslemek gibi.Gelişim konusuna gelince ben makrakanta besledim ve vatoz da.Bunlar hacim isteyen balıklar ve aldığımda makrakanta 3-4 cm vatoz ise yaklaşık 5cm idi.Makrakanta 10cm vatoz ise yaklaşık 12-13 cm olduğunda takas ettim.Ve gelişimlerinde sorun yoktu çünkü bu boya gelmeleri çok uzun zaman almadı.Ama akvaryumcuların yaptığı gibi 20 balığı bir araya koyar ve bunlar hem uyumsuz hemde hacim isteyen balıklarsa gelişmelerini bekleyemezsiniz.Yaklaşık 3aydır takipde tuttuğum 10cmlik 2 astronotun 1cm dahi büyümediğini gözlemledim.Çünkü o tankta başka 7 tane daha var ve hacim tahminimce 100-120 lt.Kullanılan yemde bildiğimiz ucuz acayip bir yem.Tabi bunu yapan bir hobici olsaydı taşa tutmakta haklı olabilirdik ama akvaryumcu olunca malesef tepki gösteremiyoruz nedense.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Beta SplendesÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 8
Beta SplendesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2009 01:22
Evet katılıyorum size semih bey bir ata sözü söylüyeceğim : Hanım yaparsa kaza Hizmetci yaparsa ceza Stern%20Smile ben şuanda 200 lt. bir akvaryum yapma sevdasındayım ve 1 haftadır didiniyorum tabiri; tabiki bu 2 hafta daha sürer herşdey maddiyata bağlı bir yandan para biriktirmeye çalışıyorum kısmetse yakın zamanda nişan yapacağım fakat bunun yanı sıra yeni başladığım (3 ay) bu hobiyede aralık vermek istemiyorum şimdi ben bir an önce akvaryumumumu büyüteyim (bu gidişatla belki 1 ay daha uzar) yada hobime aramı vereyim 22 litrelik tankımda sadece 1 tanemi balık besliyim yani soruyorum sizlere uzman akvaristler? yada ufak boylarda 4 tane beslesemde hem ben bu arada zevk alarak bu hobiden soğumasan; ama ne mümkün bazen öyle yorumlar yapılıyorki yok olmaz, yetmez, besleyemezsiniz vs. ben derimki yorum yaparken biraz daha ılımlı yorumlar yaparsanız biz yeni başlayan hobiziler için daha sevindirici olacak bu bunun yanı sıra akvaristlik bilginize lafım yok olamazda hemen hemen tüm uzman akvaristlerin yorumlarına bakıyorum okuyorum hepsi gerçektende mükemmel bilgilere sahip akvaristler ve bunun için teşekkür ediyorum en içten dileklerimle ayrıyetten akvaryum.com ve yöneticilerine minnettarım çünkü çoğu bilgiyi bu sitede bulabiliyorum %99'unu diyebilirim neyse uzun lafın kısası söyleyeceğim şu sizin yorumlarınız mantıklı gelsede ve her nekadar balıklarımın iyiliğini isteyip onlar için en gerekli şartları oluşturmak istesemde bazen şansa bırakıyorum işimi (ya tutarsa mantığı) ve ben yine bildiğimi yapıyorum o zaman ve şua ana kadar sorun yaşamadım hoşuma gitmeyen balık olursa akvaryumcuya götürüp geri veriyorum hiç bir karşılık almadan ve farklı bir balık alıyorum ufak olması kaydıyla demek istediğim şu yorumlarınızı ve cevaplarınızı biz yeni başlayan hobicilere özellikle daha idare eder tarzda yaparsanız sevinirim neticede ben mesela kesinlikle 1 ay içinde 200lt:lik akvaryuma geçeceğim bide böyle düşünün bu aradada balıklarımı izlerken acaba birşey olacakmı telaşasıyla izlemiyim konuyu açan arkadaşı tebrik ediyorum çok güzel bir konuya değinmiş. iyi seyirler 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2009 01:30
  Körle yatan şaşı kalkar diye boşuna dememişler. 25 adet damızlık tropheuslarımın yanında mecburen yer olmadığından dolayı yaşayan damızlık 1 adet dişi kalvus bulunmakta. Bunun doğru birşey olmadığını biliyorum. Farkındayımki balık kalvus olduğunu unuttu ve sanırım kendini tropheus sanıyor. Ağır hareket eden bir balık olan calvus sabahtan akşama kadar tropheuslarla birlik bir camdan diğer cama gidip geliyor.Kahkaha
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engelli ÜyeÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 772
Engelli ÜyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 03:34
Bu balıkları doğal ortamından alıyoruz ufacık akvaryumlara tıkıyoruz ve yanlış bir şekilde besliyoruz bu çok yanlıştır,hayat bu Dünya'dan ibaret değildir öbür Dünya'yıda düşünmek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 09:06

Furkan Bey,

Size katılıyorum lakin artık uyarmak bile istemiyorum kimseyi, akvaryumda eziyet çektirilen canlılara içim burkulsa bile.
 
Öyle ki buradan doğrusunu söylüyoruz. Yani türler ve sistemler üzerinde bilimsel verileri. Yüzlerce bilim insanının başka hiçbir şey yapmadan araştırıp yazdıkları kanıtladıkları gerçekleri fakat karşılığında da mahallesindeki berberi referans gösterince kişi ve can sıkıntısı için baktığımız akvaryumlara ya da berbere dayalı değil belgelere yani balıkların ve sistemlerin nasıl işlediğini anlatmakta ve izahta ısrarcı olunca üslubumuzun bozukluğuna geliyor konu anlatılan bilgiler bir kenara bırakılıp, yaptırım uygulanıyor. 3-5 tercüme yapıp konuşuyor oluyor adımız. Okuduğum 3-5 makaleyi dikte etme çabasında oluyormuşum(!)
 
Burasının bir bilim sitesi değil hobi sitesi olduğu konusunda uyarılıyorum. Evet doğru burası bir hobi sitesi fakat hobiye konu olan şey ise başka bir canlı. Sistemi bilmeden, sistemi tamamlayan ve bozan şeyleri bilmeden, sisteme uyumlu ve uyumsuz canlıları bilmeden, beslenecek canlının yüzme hızını, günlük kat etmesi gereken mesafesini, oksijen ihtiyacını sahiplendiği hacmi bilmeden yani o canlıyı ve canlının gereksinimlerini bilmeden işe başlanıyor.
 
Akvaryuma alınacak canlının gereksinimleri öğrenilip buna uygun şartları hazırlayıp hazırlanamayacağına bakmalı önce kişi. Eğer o canlı için şartları hazırlayamıyorsa hayvana da işkence çektirmesinin bir anlamı yok. Kişi kendi imkanları belirleyip bu imkanlar çerçevesinde oluşturulacak akvaryuma uyum sağlayabilecek türlerin edinilmesine gitmelidir ve evet eğer o canlı 300 litreye ihtiyaç duyuyorsa ve sen bunu sağlamıyorsan sağlabildiğin hacme göre balık seçmelin! Oyuncak değil sonuçta bu da bir canlı!
 
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya devam edildiği sürece de ister akvaryuma yeni başlamış biri olsun ister bilmem kaç senelik akvaryumcu olsun ikisinin benim gözümde hiçbir farkı yoktur. İnsanın biraz bildiğini(!) sorgulaması gerekiyor. Senin öyle yapıyor olman ve hayvan ölmese bile bunu tolere ediyor olması bunun doğru olduğunu göstermez.
 
İnternette yer verilen bilgilerin doğruluğunu araştırmadan ne kimseye öneriyorum ne de kendim uyguluyorum. Yapılan yanlış uygulamaların doğrusunu paylaştığım zaman aldığım anlamsız tepkiler nedeniyle de artık çok gerekli olmadıkça forumda sorulan soruları cevaplamıyorum.
 
Doğrusunu biliyorsam paylaşıyorum. Israr ediyorsa kanıtlarını gösteriyorum. Yine anlamıyorsa artık en güzelini siz bilirsiniz deyip bırakıyorum. Karşıdaki insanın da biraz bilgisini sorgulaması gerekiyor çünkü.
 
Ha! ben çok mu iyi biliyorum? Elbette ki hayır. Zaten bilmediğimi öğrenmek için girmiştim foruma ama gördüm ki internetteki birçok asılsız bilgi gibi bu akvaryumlarla ilgili forumlarda da aslı olmayan birçok bilgi var ve yönetim tarafından filtre edilmeden yayınlanıyor. Bunu yönetimlerle paylaştığımda farklı fikirlere açık olmak olarak adlediliyor. Tamam farklı fikirler güzel ama bir canlı üzerinde dene yanıl yönetmi uygulanmaz ki. O zaman ben de pH'ı düşürmek için hidroklorik asit kullanılır mı yazayım? E! Bu da bir fikir?
 
Bilmediğim bilgiyi zaten meslek disiplini gereği paylaşmıyorum. Şöyle ki bir ilaç firmasının medikal bölümünde çalışıyorum. İşim gereği bakanlıklığa hesap vermem gerekiyor ilaçlarla ilgili olarak. Bakanlık iddiamı kanıtlamamı istediğinde ben bunu evde yaptım oldu diyemiyorum. Kanıtlarını ve yapılan yeterli sayıdaki çalışmayı sunmam gerekiyor. 1-2 çalışma ise asla yeterli gelmiyor. İşte bu meslek alışkanlığı gereği de doğruluğuna kendim inanmadığım ve kanıtı olmayan bilgiyi doğrusu budur diye yazmıyorum ama işte berberini referans gösterince kişi ben de mecburen berberin için yazdım size zaten bir şey demek kimsenin haddi değil deyip uğraşmıyorum artık. Zira sen ne kadar desen de o çöldür. O göl görüyorsa göldür!
 
Biraz da karşıdakinin görmek için çaba sarfetmesi gerekiyor.
 
Hülasa, hobi konusu yapılan şey bir canlı. Bir ebru sanatı ya da yemek tarifi gibi şeylerden bahsedilse tamam kimse bir şey diyemez zaten ama boyutu ne olursa olsun bir balık 200 litreye ihtiyaç duyuyorsa 199 litre olmaz mı diye pazarlık etmenin alemi yok. 199 litrede de yaşar tıpkı mahkümların hücrede yaşadıkları gibi, sadece yaşar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semih_arslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2009
İl: Konya
Mesaj: 310
semih_arslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 14:12
   Sinan Bey söylediklerinizin bir çoğu doğru olsada,Bulunan ve bilinen tüm yöntemler deneme yanılma yöntemi ile bulunmuştur.Medikal sektöründe çalıştığınızı söylüyorsunuz.O zaman bir çok ilacın piyasaya sürülmeden üretim aşamasında hayvanların üzerinde denendiğini biliyorsunuz.O zaman siz bakanlığa bu ilaçların hayvanlar üzerinde denenmemesinide söyleyin ve alacağınız cevabı bekleyin bakalım.
   Akvaryum konusuna gelince.Siz evinize okyanus kurduğunuzu idda etsenizde asla ve asla gerçeğinin yerini tutmayacak ve netice itibarı ile taklit,suni olacaktır.Doğa asla taklit edilemez.Gezgin bir balık akvaryumda aynı kayanın bitkinin yanından günde yüzlerce defa geçerken,doğada belki bir defa geçiyordur.Farklı şeylerle beslenirken sadece aç olduğu için kurutulmuş yemlere saldırıyordur.Siz değil bilimsel yolları denediğinizi söyleseniz,feriştah olsanız gerçeğini yapamazsınız.Ozaman siz şunu söylüyorsunuz köpeğinize tasma bağlamayın,ineğinizi ahıra kapatmayın,kuşunuzu kafese koymayın,kedinizi inek sütüyle beslemeyin vs vs vs... gibi.Tabiki evcil olan hayvanımızı en uygun şartlarda beslemeye çalışacağiz.Ama durumumuz buna el vermiyorsa hiç kimseye sen hobicilik yapma diyemeyiz.E labaratuar da kurma imkanına sahip değilsek doğayıda asla taklit dahi edemeyeceğimize göre size göre ne yapmamız gerekiyor?3-4 cm lik astronotu 100-120 lt de beslemekle 30cm lik astronotu 250 lt beslemek arasında ne tür bir abeslik olur.Bana göre abeslik çorba olmuş bir 75lt akvaryumda 20cm astronotu beslemektir.
  Siz benim hangi balıkdan zevk alıp alamayacağımı bilemezsiniz,hangi ekonomik koşullarda yaşadığımıda.Benim zevkim ve maddi koşullarım çerçevesinde bu hobiye gönül vermiş olmam kimseyi bağlamaz.Ha söz konusu canlıya eziyet ise şöyle bir cevrenize bakmanız yeterli olacaktır.Yaptığımız ve içinde oturduğumuz evimiz bile hayvanların doğasına aykırıdır ve onların yaşamını etkiler.Ama bir ev sahibi olmak hepimizin hayalidir.Lütfen olayları yorumlarken günlük hayata göre ekonomik koşullara göre ve insanları rencide etmeden incitmeden yapalım.
  Bu arada hiçbir bilimsel denemeye karşı değilim.Neticede hepsi doğruya ulaşmak için yapılan denemelerdir.Bunu yapan mahalledeki berber dahi olsa.
                                              Teşekkürler.Saygılar;
 
semih_arslan2009-06-26 14:24:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 00:06
Semih Bey,
Anlıyorum sizi, sağlıklı balıklar dilerim.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

schreiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 589
schreiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 00:24
Bu konuyla ilgili anlamadığım birşey var.Biz balık mutlu olsun diye mi akvaryum sahibiyiz yoksa kendi zevkimiz için mi?Kendi zevkimiz için değilse  hiç almayalım,akvaryuma koymayalım,kendi doğalarında mutlu bir şekilde yaşasınlar.Sonuçta yaratılan her canlının bu evrende bir görevi var.Böylelikle ekolojik dengeyede müdahelede bulunmamış oluruz.Yok eğer kendi zevkimiz içinse,ben hangi koşullarda ne bakabiliyorsam ona sahip olmak isterim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semih_arslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2009
İl: Konya
Mesaj: 310
semih_arslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 01:14
   Bende sizi anlıyorum Sinan Bey sizede sağlıklı balıklar dilerim.

   Erdinç Bey tabiki zevk ve keyf için yapılan bir hobi bütün hobiler gibi.Ama beslediğimiz canlılarada kendi keyfimiz için işkence edemeyiz.Gereken koşulları elimizden geldiğince yerine getirmek zorundayız ki buda bizi zamanla meydana gelecek üzücü olaylardan uzak tutsun.Hem balıklarımız hemde biz keyifli ve mutlu olalım.Sağlıklı balıklar.Saygılar;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 01:15
Erdinç Bey, sanırım iki tarafı da mümkün mertebe mutlu etmeye çalışmak en iyisi.
 
Saygılar,
 
özkoçak2009-06-28 01:15:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barıs_kocÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 10
barıs_kocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 16:07
Arkadaşlar ben foruma yeni üyeyim. öncelikle herkese Ankara dan selamlar. Bu konuyu usanmdan sonun a kadar okudum. Gerçekten bu hobiyi insanların eğlenmesi için yapıldığı kadar diğer canlıların haklarına da aynı oranda saygı gösterilmesi gerektiği bilinceinde olan bir çok arkadaşımızın varlığı beni çok sevindirdi. Sadece bu sevincimi sizlerle paylaşmak istedim. Ankaradan selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir