Beslenme biçimi ne kadar kesin?


sekerahmetÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]1146,1[/B]
Kayıt: 10/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 369
sekerahmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2009 12:39

   Beslenme biçimi; etçil, otçul ya da her ikisi (omnivor), şeklinde ifade etmek veya her hangi bir balıktan söz ederken etçil veya otçul diye kestirip atmak ne kadar doğru?  Yani bu konudaki bilimsel araştırma ve çalışmalar bu kadar kesin ve net olarak yapılabilmiş midir? Ya da daha açık sorayım; etçil olarak nitelenen bir balık hiç algle beslenmemiş midir, hiç bitki yememiş midir? Ya da otçul alarak sınıflandırılan hangi chiclid, bir sivrisinek larvasına hayır diyebilir?

   Aslında konuya insanlardan başlıyarak balıklara getirmek istedim. Vejeteryan olan veya meyve sebze yemeyen ve aynı evde yaşayabilen insanlar var…  Aynı sindirim sistemine ve aynı organlara sahip bu insanlar hakkında kesin bir ayrım yapamıyoruz, çünkü kişisel tercihler, bu konuda belirleyici olabiliyor. Öyleyse böyle bir tercih, balıklar içinde geçerli olamaz mı? Hem de etçil ve otçul diye ayrılmış farklı chiclidlerin bile organik sistemleri birbiriyle hemen hemen aynı sayılabilecekken?

   Konu için görüş ve düşüncelerini paylaşan ve beni aydınlatan, değerli arkadaşlarıma şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım…

sekerahmet2009-03-14 18:21:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

didesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 886
didesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2009 13:34
Ahmet Bey,
Bu balığın sindirim sistemi ile ilgili bir durum, insanlar için durum şöyle, sadece bitkisel beslenen veya sadece etçil beslenen insanlarda mutlaka sağlık problemi çıkıyor. Balıklar için omnivor olanları insanlar gibi düşüne biliriz. Diğerlerinde ise ara ara etçile otçul, otçula etçil yemler verebiliriz. Tabi bu diyetler şeklince çok az olmalı sindirim sistemi sindire bilmeli. Araştırmalar için ise balığın yaşadığı ortam ve bağırsak yapısından bu çok kolay anlaşıla bilinir diye düşünüyorum.
Not: bırakın yazınızın altı çizgili oluversin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir