beta balık kuyruk çürümesi..


egemensntÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 19
egemensntÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2011 23:07
Fotoğraf: 

Canlıdaki Belirtiler: beyaz benek, kuyruk çürümesi, iştahsızlık

Akvaryum Kapasitesi (litre): 10

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: elma salyangoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

arkadaşlar bu sabaha kadar sağlıklı olan betam akşam eve geldiğimde üzerinde pamuksu bir tabaka ve kuyruğu incellemey başlamış... elimde mikro fish ve mürekkep var... şimdilik ne yapa bilirim...
egemensnt2011-09-30 23:07:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1002
tugixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2011 23:12
KUYRUK VE YÜZGEÇ ÇÜRÜMESİ: Kuyruk ve yüzgeç çürümesi, çeşitli etkenlerle oluşabilse de genelde gram-negatif bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyonlardan kaynaklanır. Betalarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Su şartlarının bozulması başlıca sebebidir. Özellikle azot döngüsü oturmamış akvaryumlarda amonyum ve nitritin açığa çıkmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca, nitrat oranının yükselmesi, pH ve sıcaklık dalgalanmaları da bu rahatsızlığı tetikler. Bu etkiler balığı strese sokarak bağışıklık sistemini zayıflatır ve bakterilerin sebep olduğu hastalıklara karşı savunmasız kalmasına yol açar.

    En yaygın belirtileri, yüzgeç dokusunun hızlı biçimde bozulması ve kaybı, yüzgeç uçlarında kanlanma ve yüzgeç kenarlarında siyahlaşmadır. Ayrıca, genç bireylerde yüzgeçlerin şeffaf ve dayanıksız biçimde uzaması, yüzgeçlerde meydana gelen küçük delikler ve  uçlarda oluşan yırtılmalar da bu hastalığın belirtisi olabilir. Koyu renkli betalarda bu belirtiler daha zor farkedilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında, su parametreleri kontrol edilmeli ve hastalığın kaynağı bulunmalıdır. Başarılı bir tedavi için hastalığa neyin sebep olduğunu belirlemek çok önemlidir. Amonyak, nitrit, nitrat, pH ve sıcaklık kontrol edilmeli, olumsuz koşullar iyileşitirilmelidir. pH değerinin nötr seviyelerin üzerinde olduğu alkali su değerlerine sahip akvaryumlarda, amonyak ve nitrit gibi zehirli maddelerin kontrolü daha fazla önem kazanır. Çünkü bu şartlarda beta için daha tehlikeli olurlar. Eğer beta kuyruk ve yüzgeç çürümesi belirtileri gösteriyorsa, su değişimleri sıklaştırılmalı ve gerekli görülürse amonyak ve nitrit bağlayıcı maddeler kullanılmalıdır.



    Eğer rahatsızlık başlangıç aşamasında farkedilirse, yani yüzgeçteki etkilenme düşük oranlardaysa, temiz su ve dikkatli gözlem yeterli tedaviyi sağlar. Su şartlarında hastalığı tetikleyecek unsurların ortadan kaldırılması gerekir.

    Eğer hastalık erken teşhis edilemezse veya ilk aşamalarda durdurulamazsa, ilaç tedavisi yoluna gidilmesi gerekir. Gram-negatrif bakterilere karşı etkili bir antibiyotik kullanımı, genelde sonuç verir. Minocycline, tetracycline, kanamycin veya benzer bir geniş etkili antibiyotik kullanılabilir. Ancak, hastalığın asıl sebebi belirlenmediği ve bu sebep ortadan kaldırılmadığı sürece, hiçbir tedavi yeterince etkili olmayacaktır. Çünkü kuyruk çürümesi kolayca tekrarlayabilen bir hastalıktır.

    Tedavide başarı sağlandığı takdirde, kuyruk veya yüzgeç rejenerasyonu aşamasında balığa biraz destek sağlamak faydalı olacaktır. Bu aşamada temiz su, dikkatli gözlem ve vitamin takviyeli düzenli bir diyet büyük fayda sağlar.
   Yeni yüzgeç oluşumu oldukça hassas bir süreçtir ve bu aşamada yüzgeç çürümesi tekrar edebilir. Ayrıca, bazı durumlarda yüzgeçler eski biçimini koruyamaz ve yer yer kıvrılmalar görülür. Bu durumun balığa herhangi bir zararı yoktur, yüzmesini veya diğer davranışlarını etkilemez. Tek olumsuz sonuç, betanın eskisi kadar güzel bir biçime sahip olmaması olacaktır.
BEYAZ BENEK: Bu hastalığın sebebi, birçok yabancı kaynakta kısaca 'ich' veya 'ick' olarak tanımlanan,  tam ismi Ichthyophthirius multifiliis olan tek hücreli bir parazittir. Çıplak gözle rahatça görülebilen, yaklaşık 0,5-1 mm boyutlu beyaz noktacıklarla kendini belli eder. Su şartlarında, özellikle de sıcaklıkta meydana gelen ani değişiklikler, karantinada tutulmadan akvaryuma eklenen canlılar, beslenen türlerin tolere edebileceğinden daha düşük su sıcaklığı vb. etkiler yüzünden ortaya çıkar. Kesin olmamakla birlikte yaygın biçimde kabul görmüş olan bir teoriye göre, beyaz beneğe sebep olan bakteri, tüm akvaryumlarda mevcuttur. Ancak olumsuz şartlar oluşmadığı sürece balıkları etkilemesi söz konusu değildir. Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Önlem alınmadığı takdirde akvaryumdaki tüm balıklara bulaşır ve ölümlere sebep olabilir.


    Tedavisi basittir. Piyasada bu hastalığa karşı üretilmiş olan hemen hemen tüm ilaçlar kullanılabilir. Ancak kullanım talimatlarına, özellikle de dozajlamaya dikkat edilmelidir. Genelde bu ilaçların içeriğinde metilen mavisi, malachit yeşili veya bakır bazlı kimyasallar kullanılır. Bu maddeler doz aşımı gibi durumlarda balıklar için zehirli olabilir. Ayrıca, bitkilere ve omurgasızlara da zarar verebilecek maddelerdir. Bu yüzden, tedavinin karantina tankında yapılması veya etkilenebilecek canlıların tedavi sürecinde ayrı bir akvaryumda tutulması uygun olur.
   Tavsiye edilmemekle birlikte, zorunlu kalınan durumlarda ilaç kullanmadan da tedavi sağlanabilir. Bunun için önce su sıcaklığı betanın tolere edebileceği düzeyde yükseltilir (tercihen 30-32ºC). Bunu yaparken, ani değişimlerin balığa zarar verebileceği; kademeli biçimde, günlük en fazla 2ºC'lik artışlarla uygun seviyenin sağlanması gerektiği unutulmamalıdır. Sıcaklığın yükseltilmesi, parazitin yaşamsal faaliyetlerini hızlandırır ve daha çabuk olgunlaşarak balıktan ayrılmasını sağlar. Yetişkin parazit, bölünerek çoğalmak üzere bir kist oluşturur ve bu kist akvaryum zeminine çöker. Tam olarak bu aşamada dikkatli biçimde yapılan dip çekimi ve yüksek oranlı su değişimi ile parazitlerin büyük kısmı akvaryumdan uzaklaştırılır. Akvaryum içinde bir miktar parazit kalsa da, yüksek sıcaklıkta fazla etkili olmazlar ve zayıf düşmemiş, sağlıklı balıklar için bir tehlike oluşturmazlar. Su değişimini izleyen birkaç gün, sıcaklık sabit tutulur ve akvaryum dikkatle gözlenir. Hastalık belirtileri görülmüyorsa, sıcaklık yine kademeli düşüşlerle normal seviyesine indirilir.

    Beyaz benek hastalığının önlenmesi için, su şartlarında meydana gelebilecek ani değişimlerden kaçınılması gerekir. Özellikle sıcaklıkta meydana gelen ani düşüşler bu hastalığı tetikler. Ayrıca, akvaryuma sonradan eklenecek tüm balık ve diğer canlıların, bir süreliğine karantina altında tutulması hastalığın dışarıdan akvaryuma geçişini engeller.

http://www.akvaryum.com/Forum/betta_hakkinda_hersey_k229181.asp

Umarım yardımcı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uzaysenturkÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 98
uzaysenturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2011 11:09
Turgay Beyin önerisine katılmakla birlikte, tedavi için akvaryumunuzdan balıklarınızı çıkartıp bir karantina akvaryumuna almanızı öneririm.
Karantina akvaryumundaki balıklarınızı 250 ppm (bir ton su için 250 ml) formalin (kimyasal malzeme sanat yerlerde bulabilirsiniz, dibindeki beyaz tortuyu kesinlikle kullanmayın) 1 saat veya 1,25 ppm malachite green ile (bir ton su için 1.25 g) 30 dk. banyo yaptırın. Bu işlemi iki üç gün uygulayın.
Hastalığın görüldüğü akvaryumu da (bütün malzemeleri kumu dahil içindeyken )bu iki kimyasalı ayrı ayrı veya birlikte kullanarak dezenfekte edin.
* Formaldehit çok ama çok kötü kokulu ve solunması sakıncalıdır. Havalandırması yeterli bir alanda (balkon, bahçe v.b) uygulayın. Ellerinizi mutlaka uzun ve su geçirmez bir eldivenle koruyun.
* Malachite greenin solunması sakıncalıdır. Havalandırması yeterli bir alanda (balkon, bahçe v.b) uygulayın. Ellerinizi mutlaka uzun ve su geçirmez bir eldivenle koruyun.
* Bu kimyasallar akvaryumdayken kumunuzu karıştırın ve kumun her tarafının bu kimyasallardan etkilenmesini sağlayın.
Bu parazitin yaşam siklüsü:
 şöyledir (Resim görülüyormu bilmiyorum ) her safhada ki paraziti imha etmedikten sonra akvaryumu kurtarmak mümkün değildir. TEkrar ederek kendini gösterir.
* Bütün bunlardan sonra dışardan yabancı balık alındığında bir hafta kadar karantina da tuttup herhangi bir şey görülmezse akvaryuma koymak bu ve diğer bütün hastalıklardan korunma için en etkili yol olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelihAtaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2016
İl: Usak
Mesaj: 1
MelihAtaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2016 02:08
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181827/IMG_1617.JPG[/IMG] Beta balığım, akvaryumda tek başına yaşıyor. Son zamanlarda özellikle iş yoğunluğundan pek ilgilenemedim. Şu an tam anlamıyla yüzemiyor ve suyun yüzeyine dönerek yukarıya bakıyor veya dipte yan yatıyor. Balığın tamamı beyaz görünüyor sanki. Hastalığı ne olabilir acaba?
Not: Bu arada pH ve benzeri değerleri kontrol etmek için elimde materyal yok, gerekirse temin ederiz. [EDIT]MelihAta,2016-01-15 02:10:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eta61Çevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 2
Eta61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2017 16:26
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202185/161220171608001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202185/161220171608001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202185/161220171608001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202185/161220171608001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202185/161220171625361.jpg[/IMG] Baligimda kuyruk erimesi varmı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir