Betam darmaduman oldu


ToradoraÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2011
İl: Ankara
Mesaj: 59
ToradoraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2011 17:56
Fotoğraf:






Canlıdaki Belirtiler: Kuyruk erimesi

Akvaryum Kapasitesi (litre):  75x35x40

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 3 dişi 1 erkek kılıçkuyruk, 2 vatos, 2 çöpçü, 1 erkek beta ( hadiseler olduğunda bu şekildeydi, şu anda 6 lepistes, 6 zebra, 2 vatos, 2 çöpçü var. Betayı ayırdım. )

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26 derece

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :


İlk defa akvaryum kuruyorum. Bir arkadaşım bu işle ilgileniyordu, onunla petshop dolaşırken kılıçkuyruklara hayran oldum ve akvaryum kurmaya karar verdim. Yaz tatili nedeniyle o arkadaşımla görüşemedim. Onun yerine Kılıçları alırken bikaç petshop dolaştım ve 'akvaryum boyutlarına göre betayla bir problem olmayacağını ' söylediler. Malesefki çok büyük bir hata yapmışım. Balıkları ilk yerleştirdiğimde bir sıkıntı yoktu. İkinci gün sabah yemlerini verdiğimde herşey normal görünüyordu. 4 saat sonra yanlarına gittiğimde beta motorun camla arasına girmiş sabit duruyordu. Öldü zannedip dürttüm, çıktı. Çıkar çıkmaz kılıç dişileri saldırmaya başladı. 3 e 1 zavallım tekrar motorun oraya kaçtı. Bu süreçte hem kılıçların hemde filtrenin verdiği zararla kuyruğu parçalanmıştı. Hemen alıp geçici süreliğine kavonoza koydum ordan da büyük bir salata kasesine yerleştirdim ( kutusundan çıkardım kaseyi, dezenfektan almıştım onunla temizleyip bolca durularım, hatta o suyla banyo yapardım ). Sitelerde kılıçkuyruklara bakarken, aldığım dişi kılıçlardan ikisinin hamile olduğunu farkettim. Doğuma çok yaklaşmış olan kılıcı incelediğimde ise yazanların tam tersi tepkiler vardı. Kaçıp saklanması gerekirken, bizimki sürekli diğer dişilere, hatta küçücük vatoslara saldırıyordu ( Çöpçülerim komando denilen bir türmüş, Allahtan onlar baya hızlı da kaçabiliyorlar ) Kılıç bütün akvaryumu perişan ederken, kılıçtan vazgeçmeye karar verdim. Betayı 75 lik akvaryumda tek beslemekte garip bir fikir olduğundan, kılıçları iade edip Pembe tül zebra ve lepistes aldım ( İade esnasında olanları anlattığımda petshop sahibi, ' saldıranın erkek olması lazımdı ama durum tersine dönmüş, bildiklerimin hepsini unutturdu bu olay' diye küçük bir espiri de yaptı ). Zararsızlar diye Lepistesleri ve zebraları aldıktan sonra hepsini geri yerleştirdim. Bu sefer de tam tersi durum oldu. Beta Lepisteslerin kuyruğuna gözünü dikti. Betayı tekrar ayırmak durumunda kaldım. Betayı her ayırdığımda mutlu oluyor sanki. Baloncuk atıyor, gayet güzel yem yiyor. Ama çıkardığım Salata kasesini annem temiz zannedip kullanınca, ikinci ayırışımda daha küçük bir kap kullanmak durumunda kaldım.

Netice:
Yine yem yiyor ve baloncuk atıyor. ( Bu olanlar 2 gün içinde gerçekleşti. Bu sabah kalktığımda kasenin içinde beyaz ipliksi şeylerde vardı baloncukların yanında. Tam bilemiyorum ama bir hastalık var çözemedim. Ancak kasenin küçüklüğüden mi bilemiyorum çok durgun, fotoğraf çekerken o kadar rahatsız ettim nerdeyse hiç tepki vermiyor. Ve kuyrugu gitgide eriyor. Beyaz rengi de bu sabah farkettim.


Toradora2011-12-11 03:38:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VarroÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 72
VarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2011 18:33
Öncelikle geçmiş olsun.

Ben de betta besliyorum ve akvaryumumu büyütmeyi düşündüm; ancak yaptığım araştırmalardan sonra şu sonuca vardım: Betta balığı çöpçü ve vatozdan başka balıkla kolay kolay yaşamıyor. İstisnalar var ama genellikle süslü ve yavaş balıkları (yani yakalayabildiğini ) bezdirip mahvediyor, hızlı balıkları kovalayıp kaçırıyor. Hafif agresif sürü balıkları karşısında da mahvoluyor. Şuan 2 adet komando çöpçüyle 2 hindistan cevizi mağaralı 15 litre akvaryumumda geçiniyorlar. Çöpçüler yanaştığı gibi kovalıyor ama olsun çöpçülerim hızlı, sorun olmuyor.

Tavsiyem betta için küçük bir (10-30 litre arası) akvaryum almanız. Eğer koyacak yer veya ekonomik sorununuz varsa akvaryumun bir bölümünü betta için cam veya straforla bölmeniz. Tabi bölme işlemini yaparken aradaki maddede su akışını sağlayacak ve bettanın diğer balıkları göremeyeceği kadar küçük delikler olmalı.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ToradoraÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2011
İl: Ankara
Mesaj: 59
ToradoraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2011 18:40
2 gün içinde 50cmlik bir akvaryum gelecek. Çektiği onca sıkıntıdan sonra yavruluk yapmak niyetinde olduğum bu akvaryumu Betama tahsis etmeye karar verdim. Bitkilendirme vs işini çözebilirsem dişi betayla yaşayabileceği yazıyor bir çok yerde. Daha ilerki dönemlerde iyi bir bilgi alıp denemeyi düşünmekteyim.

Ancak şuanki tek temennim kuyruk erimesinin daha ileri gitmemesi ve 2 güncük daha dayanabilmesi yönünde.. Umarım bir rahatsızlığı yoktur. Varsa resimlerden görünen kadarıyla bilgi verebilecek olan arkadaşlardan rica ediyorum. Toradora2011-07-15 18:40:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VarroÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 72
VarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2011 19:00
Tahminim 2 gün rahatlıkla dayanır. 50 cm'lik bir akvaryum gerçekten bettanıza güzel bir hediye olur. Bettanızı yeni gelecek büyük tankında da görmek isterim.

Dişi betta konusuna gelecek olursak, erkek bettanız diğer balıkları gördüğünde nasıl stres yapıyorsa dişiyi gördüğünde de aynısı olacaktır ve muhtemelen dişinizi hırpalayacaktır. Bana sorarsanız mağaralar, bitkiler yapmanız bir şey değiştirmez; zira 50 cmlik bir akvaryum ancak 1 betta, 4-6 çöpçü ve 1 cüce vatoz için uygundur. Tabi şöyle güzel bir imkanınız da var: Dişi bettayı ana tanka, yani lepisteslerin yanına almak. O tankta gül gibi geçinirler. Dişiyi de sadece çiftleştirmek için erkekle yanyana getirirsiniz.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir