Betta - Çiftleşme/dölleme


necipyesiltepeÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 20
necipyesiltepeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2016 00:34
[URL]https://youtu.be/_avKK499uME[/URL]

Video’da görülenlerin hikayesi :

1- Erkek Betta yanındaki bölmede bir müddettir gördüğü dişiye çiftleşmeye istekli olduğunu belli ettikten sonra kendi bölümünde su yüzeyine ağzıyla bedeninden salgıladığı özel madde ile köpük benzeri birbiriyle sırt sırta veren yüzlerce baloncuk üretir ve depolar (yumurta muhafaza dolapları).

2- Dişi BETTA da kendi bölümünde üzerine düşeni yani yumurtalarını üretmekte ve karnında saklamaktadır.

3- Birleşme anının geldiğini açıkça belli ettiklerinde, Dişi, Erkeğin bölümüne alınır. Dişinin karnındaki yumurtaların dökülebilmesi ve dölleme işlemi için erkeğin desteğine ihtiyacı vardır.

Erkeğin bölümüne geçtiğinde uysal, sakin bir şekilde erkeğin yaklaşmasını, bedeniyle kendi bedenini sarmasını, karnı üzerine yaptığı baskıyla yumurtalarının dökülmesini, bir nevi sağılmayı bekler ve sonunda beklediği bir tür dans ile gerçekleşir.

4- Dişiden dökülen yumurtaları erkek Betta süratle suda dökülürlerken veya akvaryum tabanından ciddiyetle toplar. Her bir yumurtayı daha önceden kendisinin hazırladığı baloncukların içine teker teker ayrı ayrı yerleştirir.

5- Dişinin işi bitmiştir. Kendi bölümüne geri döner. Baba başka bir dişi varsa onunla da benzer dansı yapar. Yumurtalara göz kulak olma işi babaya aittir. Gelişme süreci boyunca yumurtalı balonları bekler, yüzgeçlerini çırparak onları havalandırır.

6- Zamanı geldiğinde yavrular çıkar, akuaristin desteği ile beslenir, iki haftada belirginlesirler.

Kavga edecek kadar büyüdüklerinde her biri ayrı bir küçük tanka veya bölmeye ayrılırlar.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir