Bettalar Hakkında Birçok Şey...


-Cracken23-Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 508
-Cracken23-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2010 23:14
 
Evet arkadaşlar başlıktan da anlaşılabileceği gibi burada Betta'ları anlatacağım ve bazı resimlerini
 
göstereceğim...
 
İlk önce tarihçeye bir bakalım.
 
Tarihçe:
 
Beta merakı ilk olarak Siyam'da ortaya çıkmıştır. Yazılı kaynaklarda yaklaşık 170 yıllık bir tarihten bahsedilse de, bu merakın çok daha eskilere dayandığı bilinmektedir. (600 yıl önce,Sukothai İmparatorluğu döneminde bile betaların beslendiği ve üretildiği sanılmaktadır.) Ülke insanları,erkek betaların birbirleriyle olan ölümcül mücadelesini bir eğlence ve bahis unsuru olarak kullanmış, zamanla bu eğlence tarzı ülkede oldukça popüler bir hale gelmiştir. Dönemin Siyam kralı dövüşleri yasal bir hale getirmiş ve ödüllü turnuvalar düzenleyerek halkın eğlencesine ortak olmuştur. Bu dönemde yerli halk daha güçlü dövüşçü ırklar elde edebilmek için gözde betaları üretmeye uğraşmıştır. Bu çabalar, vahşi Betta splendens üzerinde ilk geliştirme çalışmaları olarak kabul edilebilir. Orijinal rengi ve biçimi gösterişsiz olan, soluk, sıradan renklere sahip, yüzgeçleri sadece yüzmeyi sağlayacak kadar gelişmiş olan betalar; bu çalışmalar sayesinde gelişmeye ve güzelleşmeye başlamıştır. Seçilmiş bireylerin çaprazlanmaları sonucu, üzerlerinde siyah, yeşil, sarı gibi bazı renkler bulunduran, mavi ve kırmızı tonların daha fazla görüldüğü betalar üretilmiş, yüzgeçler atalarına oranla biraz daha gelişmiştir.

    1840'da, Siyam kralı ödül kazanmış betalarından birkaç tanesini, Bengal Tıp Servisi'nde çalışan İngiliz doktor Theodor Cantor'a hediye etmiştir. Cantor, bu balıklar üzerinde dokuz yıl boyunca araştırmalar yapmış, sonunda yayınladığı bilimsel bir makale ile balığı tanıtmış ve "Macropodus pugnax" olarak isimlendirmiştir.
    Daha sonra, Charles Tate Regan adlı İngiliz balık bilimcisi (ihtiyolog), Macropodus pugnax adlı bir türün zaten tanımlandığını farketmiştir. Betalar üzerine detaylı incelemeler yapan Regan, akraba olmalarına karşın, betanın Macrodopus cinsine dahil olmadığı, farklı ve yeni bir cins olarak isimlendirilmesi gerektiği kararına varmıştır. Nitekim, 1909 yılında balığa "Betta splendens" adı verilmiştir. 

    Betta adının, Asya'da yaşamış olan, "Bettah" isimli antik bir savaşçı klandan geldiği sanılır. Böylelikle sahip olduğu isim, iyimser bir yorumla dilimize "mükemmel savaşçı" olarak çevrilebilir. ("splendid" sözcüğü İngilizce'de görkemli, muhteşem, mükemmel gibi anlamlara gelir.)

    Avrupa'da ilk betalar 1896'da, Almanya'da beslenmeye başlanmış, Amerika'ya ise 1910'da götürülmüşlerdir. Yıllarca süren incelemeler, araştırmalar ve türün ıslahına yönelik çalışmalar, 1920'lerin sonlarında olumlu sonuçlar vermiştir. Böylece vahşi atalarından daha güzel ve parlak renklere sahip, uzun yüzgeçli ilk betalar ortaya çıkmıştır.

    Günümüze uzanan yaklaşık 80 yıllık süreçte, betanın büyüleyici genetiği üzerinde çalışmalar devam etmiş ve özellikle Amerikalı ve Uzakdoğulu üreticilerin çabalarıyla birçok yeni ırk ortaya çıkarılmıştır. Halen bir çok üretici, kendilerine özgü ırklar yaratmak için çaba harcamaktadır.
    Bugün beta, dünyanın en sevilen ve tanınan akvaryum balıklarından biri haline gelmiştir. Dünyanın hemen her yerinde, betaseverleri bir araya getiren birçok kulüp, dernek ve birlikler kurulmuştur. Uluslararası Beta Kongresi (International Betta Congress - IBC) gibi bazı kuruluşlar, dünya çapında sürdürdükleri çalışmalarla sınırları ortadan kaldırmıştır. Geleneksel hale gelen yarışmalar, gösteriler ve tanıtım organizasyonları sayesinde türe duyulan ilgi günden güne artmaktadır.

Sıra geldi türlere...
 
Burada iki tür Betta'yı ele alacağım. Betta Splendens(En çok bilinen Betta türü) ve Betta Imbellis(Halk arasında Barışçıl Betta diye bilinen Betta türü).
 
Betta Splendens
 
Latince Adı: Betta splendens

Coğrafik Kökeni: Tayland

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Agresif

Yüzme Seviyesi: Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve daha uzun yüzgeçlere sahiptir.

Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder.

Sıcaklık: 24°C - 30°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 15-20 litre

Su Sertliği: 5 - 19 °dH

pH: 6.0 - 8.0

Zorluk Seviyesi: 1

Genel Yorum: Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta,  Labirentliler sınıfına girer. Bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya'nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 20 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.
 
 
Bazı Betta Splendens Resimleri:
 
 
 
 
 
 
 
 
Betta Imbellis
 
Latince Adı: Betta imbellis

Habitatı ve Anavatanı: Malezya

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif

Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve uzun yüzgeçlere sahiptir.

Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder.

Sıcaklık: 22-26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 15-20 lt

Su Sertliği: Orta

pH: 7,0

Zorluk Seviyesi: 2

Genel Yorum: Barışçıl Betta ismini diğer türlerle iyi geçindiği için almıştır. Ancak kendi türü ile
Betta Splendens gibi hiç geçinemez. Arenalar da dövüştürülen Bettalar bunlardır. Çünkü Betta
Splendens gibi kendi hareketlerini önleyecek büyük yüzgeçleri yoktur. Yem olarak su piresi, kurutulmuş tubifex, pul yem ve sivrisinek verilebilir.
 
 
Bazı Betta Imbellis Resimleri:
 
 
 
">
 
 
 
Betta Üretimi:
 
Üreme:
 
Betta üretmek için ilk önce bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. İlk önce üreyecek Betta çiftini
edinin. Erkeğin ve dişinin aynı varyete olması her zaman tavsiye edilir çünkü farklı varyeteler çiftleşirse vücut yapısı ve şekli istenilen türde olmayabilir. Aynı zamanda balıkların saflığı da bozulur.
Ama burada dikkat edilmesi gereken ik yer var. Birincisi dişi ile erkek balığın boylarının yakın olması
gerektiğidir. Eğer boy farkı çoksa balıklardan biri yaralanabilir. İkincisi ise çifti üreme tankına koymadan önce bir hafta iyi bir kondisyon kazandırılmalıdır. Bunu da suyu temiz tutmakla ve canlı
yem takviyesi yapmakla sağlayabilirsiniz. Üreme tankı için de bazı gereksinimler var:
1- Sıcaklık 26-27 derecede sabit olmalı
2- Akvaryum olabildiğince küçük olmalı
3- Su seviyesi 10-13 cm'yi geçmemeli
4- Akvaryumda kum veya taş olmamalı.
5- Dişinin saklanması gerekiyor kum da olmadığı için mecbur yapay bitki olmalı
6- Bu madde zorunlu değil. Su mercimeği gibi canlı su üstü bitkiler olabilir. Çünkü erkek su üstüne
köpükten yuva yapacak.
 
Gereksinimler de tamamlandı şimdi sıra geldi çiftleşmeye. İlk önce erkeği akvaryuma koyun. Erkek akvaryuma alışınca dişiyi ya bir poşette yada bir cam kapta akvaryuma koyun. İlk önce biraz alışsınlar. Daha sonra erkek kur yapmaya başlar ve köpükten yuvayı kurar. Köpükten yuva yeterli boya gelirken gişi de çizgilerini belirginleştirir ve  kafasını aşağıya doğru indirir. Artık dişiyi kaptan
çıkartabilirsiniz. Dişiyi kaptan çıkardığınızda kovalamalar ve hafif ısırıklar olabilir. Durum çok kötü değilse sorun yok. Ancak balıklar zarar görürse dişiyi tekrar cam kaba almalısınız. Ama çiftleşme kovalamalar yüzünden günler alabilir. Bu aşamada sabrlı olmalısınız. Çift çiftleştikten sonra dişi yumurtaları yüzeye yakın bir yerden bırakacaktır. Erkek de yumurtaları ağzında toplayacak ve yaptığı köpükten yuvaya bırakacaktır. Dişi birkaç saat sahte bitkide saklanacaktır. Daha sonra yuvayı bozmadan dişiyi alın. Artık erkek yavrulara bakacaktır. Eğer yuvadan yumurtalar düşerse onları toplayıp tekrar yuvaya yerleştirecektir. Bu aşamada yumurtaların mantarlaşmamaları için mantar önleyici ilaçları kullanabilirsiniz. Ve akvaryumun üzerini kapatmalısınız. Bunu plastik kapaklarla veya streç film ile yapabilirsiniz. Kapatarak akvaryum üstündeki havanın daha nemli ve sıcak olmasını sağlıyoruz. Eğer kapatmazsanız yavrular soğuktan ölebilirler.
 
Yavru Bakımı:
 
Yaklaşık olarak 2 hafta sonra erkek balığı da yumurtaların yanından çıkartmanız gerekiyor. Çünkü erkek yumurtaları yemeye başlayabilir. Yavrular yumurtadan çıktıkları zaman keseleri olur. İlk iki gün bu keselerle beslenirler. İlk 2 günden sonra çeşitli yavru yemlerini verebilirsiniz. Yaklaşık 2-3 hafta sonra canlı yem takviyesi yapmak gelişimleri için çok iyi olacaktır. Bu arada yavruların su kalitesi iyi olmalıdır. Yanlız Betta yavrularıçok küçüktürler. 3 ay sonra bile fazla büyümemiş olurlar. Hatta renklerini 7-8 haftadan sonra alırlar.
 
 
Evet üretim de bitti. Sırada sizlere çok da bilinmeyen Betta türlerinin resimlerini göstermek istiyorum...   
 
 
Betta akarensis


Betta albimarginata erkek


Betta sp. aff. anabatoides


Betta antoni


Betta bellica erkek


Betta brownorum


Betta burdigala erkek


Betta channoides


Betta chini


Betta chloropharynx


Betta coccina erkek


Betta cracens erkek


Betta dimidiata


Betta edithae


Betta enisae


Betta falx erkek


Betta foerschi


Betta fusca erkek


Betta hipposideros


Betta ibanorum


Betta ideii erkek

 
 


-Cracken23-2010-11-05 16:18:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtaha54Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2010
Mesaj: 2
mtaha54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2011 18:35
Furkan kardeşim senin makalelerin harika bu yaşta hemde bravo. gerçekten çok kapsamlı bir makale. bayağı yararlandım. hiç kimse de yorum yapmamış. biraz emeğe saygı!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZaZa ReiSÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 880
ZaZa ReiSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2011 20:03

1.Erkeği hani akvaryuma koyacağız ya akvaryuma alıştıktan sonra dişiyi poşetle akvaryuma koyunca dişide çizgiler olacakmış.Burasını anlamadım çizgiler nasıl yani açarmsıınız.

2.Sorumda erkek kur yaptığında köpük yapınca ne kadar olmalı köpük?
Şimdilik bu kadar güzel ve net bilgilerdi teşekürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbozdagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 1391
fatihbozdagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2011 20:57
Furkan kardeşim emeğine sağlık. Forumun bu bölümünden de anlayacağımız gibi fanatikliği olan bir canlı. Verdiğin bilgiler hobici arkadaşlarımızı ziyadesiyle yetecek bilgilerdir. Tüm bilgilerin tek sayfada toplamış olman acemi arkadaşlar için çok çok iyi. Böyle güzel ve net paylaşımlarla bettalar hakettiğini bulacak umarım. Tekrar teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-Cracken23-Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 508
-Cracken23-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2011 22:48

Ersin Bey, sorularınızı cevaplayayım:

1- Dişinin derisinde çizgiler oluşmaya başlar. Bu da dişiyle erkeğin birleşme zamanının geldiğini gösterir.
 
2-Bu işin ustası erkek Betta'lar dır. Yeteri kadar köpüğü yaptıktan sonra duracaklardır. Biz bu kadarını bilemeyiz.
 
Fatih Bey,
 
Hiç önemli değil. İnsan, bir bilgiyi öğrendikten sonra onu kendine saklayıp gizlerse hiç bir şey kazanmaz. Paylaşırsa hem kendi bir şey kaybetmez, hem başkalarını da zeginleştirir. Bir bilgiyi başka birine anlatabildiysem ne mutlu bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan saracÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2011
İl: Isparta
Mesaj: 53
furkan saracÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2011 15:52
Akvaryum ansiklopedisindeki makaleler dekinin apaynısı o yüzden yorum olmamış olabilir ama hatırlattığınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-Cracken23-Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 508
-Cracken23-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 19:37
[QUOTE=furkan sarac]Akvaryum ansiklopedisindeki makaleler dekinin apaynısı o yüzden yorum olmamış olabilir ama hatırlattığınız için teşekkürler.[/QUOTE]

Sadece üretim tekniğini oradan aldım. Ki o bile tamamen kopya değil. İlgin için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir