Bettalarda Solungaç Problemi


chilloutÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Ankara
Mesaj: 88
chilloutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2008 14:23
Fotoğraf: Fotoğraf eklemedim Zaten gerek yok herşey ortada solungaç paraziti yada enfeksiyonu

Canlıdaki Belirtiler: 4 adet betta aynı problemden dolayı yaşamını yitirdi. Bir anda başlayan halsizlik ve hızlı şekilde solungaçtan nefes almaya çalışması, bir müddet sonra solungaçlarda kızarıklık ve iç kısımlarda kanlanma, solungaçtan dışarı doğru çıkan siyah zarımsı yapı.  Balıklar sudan oksijen alamayıp sürekli su yüzüne çıkıyor ve havadan nefes alıyor. Fakat bir müddet sonra bitkin düşüyor ve ölüyor. Ya da kendisini su olmayan bir kısıma çıkarak orada yaşamını devam ettiriyor. Fakat gözlerine ve vücuduna su değmemesi sebebi ile 1 kaç gün sonra ölüyor.  Bu zamana kadar bu lanet olası hastalığa 4 kurban verdim,  5. ise yolda.  Son betta dişi olanda yoğun tedavi uyguladım.  Tedavi sonucunda herhangi bir değişiklik yok fakat balığın solungaçları tamamen tükenmiş bir vaziyette. Ufak bir kap içerisine alarak 50mL civarı sığ su doldurdum ve sürekli kafası dışarda durarak nefes alıyor. Hareketsiz, kıpırdama yok, yem yemiyor. 

Akvaryum Kapasitesi (litre): 20 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Sadece Bettalar

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26 derece , ph 7

Filitrasyon: Filitre kullanmıyorum

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Bu zamana kadar farklı kombinasyonlar yaptım. Dezenfekte amaçlı kaya tuzu ve metilen mavisi, balığı karantina tankına alarak sirke ve sarımsak tedavisi (yabancı bir forumdan okumuştum ) Bunlardan sonuç alınamayınca diğer balıklarda hiçbir ekleme yapmadan doğrudan antibiyotik, antibiyotik olarak augmentin isimli ilaçdan kullandım.  Yem yedikleri dönem içerisinde 500mg ilacin 5/1 ini alarak sıcak suda çözünmesini sağladım ve doğrudan yemlere uygulayarak balıkların vücuduna salınım yapmasını gerçekleştirdim.  Fakat ilerleyen zamanlarda balık yem yemez hale geldi ve ilacı bu sefer balığı karantina tankından çıkararak doğrudan üzerine enjektör yardımı ile boşalttım ve 30 sn civarında su dışında tutarak üzerine gelen antibiyotikli suyu yutmasını sağladım, sonuçlar hep aynı.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 3 günde 1 olarak %25 su değişikliği, filtre kullanmadığım için bu sıklıkta yapıyordum. Akvaryumda hiç bir değişiklik yok daha önceden kumdan olduğunu düşünerek tamamen kumu çıkardım ve akvaryum boş. Akvaryum silikonundan olabileceğini düşündüm fakat zehirlerin suya salınımı ardından balıkların anında ölmesi lazımdı fakat öyle değil.  Yani hiçbir sebep bulamıyorum.

Bu şekilde balıkların ölmesi beni çok üzüyor. Onların bu halini gördükce içim sızlıyor ve kendime küfür ediyorum.  Gerçi akvaryumcuda kalsa 1 hafta sonra ölecek o ayrı bir olay; ama gene de benim elimde ölmesi beni çok üzüyor.  Son olarak tek 1 bettam kaldı dişi olan, onunla ilgili olarak da yukarıda bahsettim.  Birçok yerde flagly kullanılması söylenmiş fakat normal bir eczanede satılmıyor sanırım. Acaba balığım bu saatten sonra düzelebilir mi?  Solungaçların içlerinde iltihap oluşmuş durumda ve şeffaf bir hale geldi.  Ne yaptımsa bu lanet hastalıktan kurtaramadım.  Eğer düzelmezse onu bu şekilde yaşatarak daha çok acı çekmesini istemiyorum, tamamen susuz ortama alarak ölmesini sağlayacağım  Cry
 
 
Yardımlarınız için teşekkürler
Erdal Hoca2008-06-10 07:43:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2008 15:11
Merhaba,
 
Öncelikle Betaların tedavisinde kullandığınız kaya tuzu ve sirkenin solungaçlarda büyük tahribat yaptığını düşünüyorum, zaten betalarınızın sudan çıkmak istercesine yan camlara yapışmasıda bunu gösteriyor..  Filtre kullanmadığınızı belirtmişsiniz ama betalarınızı ilk aldığınızda şiddetli bir filtrasyon kullandınızmı..? 
 
Öncelikli olarak ayırdığınız betanızın suyunu mümkünse içme suyu yada dinlendirilmiş ve temiz bir su ile değiştirin, ilaç olarak sera mycopur yada Akriflavin maddesi içerikli Tropikal Akrflawina (2.sini daha fazla öneririm)adlı ilaçlardan bir tanesini kullanın, 3 günde bir suyu ve ilacı tazeleyin..
 
Sağlıklı Balıklar,
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chilloutÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Ankara
Mesaj: 88
chilloutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2008 01:58

İlginiz ve bilginiz için teşekkürler. Tank boyutları 20 litre olmasına rağmen içerisinde mevcut su miktarı genelde 6 lt civarında oluyordu. Filitremin olmasına rağmen de hiç kullanmayı düşünmedim betta akvaryumumda.  Kaya tuzunun nasıl etkilediği konusunda ise emin  olun yeterince bilgi sahibiyim; çünkü acı bir şekilde tecrübe etmiştim. Kaya tuzu ve sirkeyi tanktaki zararlı bakterilerden kurtulma amacıyla  ve aşırı miktarda kullanmadım. Kaldı ki balıklarımın durumu tuzla dezenfekte yönteminden önce de aynıydı. Tankta kullandığım sular genelde 1 haftaya yakın bekletilmiş musluk suları oluyordu ve değişim sırasında da yeni su tanka alınınca metilen mavisi ile katkıda bulunuyordum.

Belirttiğiniz ilacı deneyeceğim, ümit ediyorum solungaçları düzelir ve eski haline döner. Tekrar teşekkürler.

Forum kuralları 5.madde:

 www.akvaryum.com olarak Türkçeye önem veriyoruz.

Lütfen,  mesajlarınızda yazım ve noktalama  kurallarına dikkat edin. 


 Saygılar,

 


Erdal Hoca2008-06-10 07:37:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sadiksenaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2008
İl: Amasya
Mesaj: 43
sadiksenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 02:21
  Eren Bey inşallah balığınız kurtulmuştur.Bu yaramazları kaybetmek insana gerçekten büyük acı veriyor:(.Daha önce canlı doğuranda beslemiştim ama bu bettaların ayrı bir çekiciliği var.2 günde bağlanıyorsunuz.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir