Beyaz benek hakkında ilginç bir tecrübe


gurkan_76Çevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 8
gurkan_76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 18:19
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benek

Akvaryum Kapasitesi (litre): 30 lt.

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Betta (erkek), 6 adet neon (4'ü öldü 2 tane kaldı :(  ), 2 adet cüce vatoz. 
Ayrıca bir kaç kök tütün bitkisi ve mangrov kökü.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26 C

Filitrasyon: Şelale filtre (Balolai marka hazır akvaryum. Kendi filtresi)

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Biyo ichthyo, contra-ichthyo

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
Daha önce hiç bu kadar küçük akvaryumum olmamıştı (başlangıçtaki fanus dönemini saymıyorum) ve neonlar hakkında tecrübem de yok. Astronot tarzı çiklit türlerine yıllarca baktım ve beyaz benekle iki ya da üç defa karşılaştım. Hepsinde de bir doz ilaç kullanımında hastalık yok olmuştu. Bu nedenle beyaz benek benim önemsiz gördüğüm ve forumlarda okuyunca da "ne kadar abartıyorlar" dediğim bir hastalıktı. Ancak neonlarda bu kadar şanslı değildim. Yaşadıklarımı mümkün olduğunda ayrıntılı olarak yazıyorum. Hem bazı kişiler için de tecrübe olabilir, hem de farketmediğim hatalar varsa görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

Yaklaşık iki aylık bir akvaryumum var. Hacmi küçük olduğu için bir adet betta ve her ne kadar ileride uygun olmayabilse de 2 adet küçük cüce vatozum var. Neonların hassas balık olduklarını bildiklerimden akvaryuma en son eklediğim balıklar onlar oldu. 6 adet neonu akvaryuma koyduktan (suya alıştırma işlemini dikkatlice yaptım) bir gün sonra 2 balığın kuyruğunda beyaz benek gördüm.
1. tedavi denemem) Bunun üzerine Biyoteknik ichtyyo isimli ilacı kullanma kılavuzunda yazdığı gibi 5 gün boyunca kullandım. Bu sürede benekler geçti. İlaç kalıntılarına karşı su değişimi de yaptım.
Bu tedavi sırasında bitkiler zarar görmesin diye sıcaklığı arttırmadım (26 C'de kaldı) Bu konuda farklı görüşler olduğu için riskleri (ama daha da önemlisi eski tecrübelerimi) göze alarak ilacı ana tankta kullandım.

2. tedavi denemem)
2 gün kadar sonra balıklarda benek tekrarlayınca aynı ilacı tekrarladım. (Neonların tuza dayanıksız olduklarını bildiğimden  ve akvaryumda tütün olarak isimlendirilen bitki olduğundan tuz kullanmadım) Bu arada her na kadar neonlarda beyaz benek çıksa da gayet sağlıklı gözüküyor ve yem yiyorlardı. Yalnız ilaç kullanımım 5 gün sürüyorsa, benekler ancak 5. günün sonunda yok oluyordu. Bu defa sıcaklığı 28 dereceye çıkardım.

3. tedavi denemem) 2-3 gün kadar sonra beyaz benek tekrarlayınca bu defa contra-ichthyo isimli ilacı kullandım. Bu ilaç diğerine kıyasla daha az oranda kullanılıyor ve tedavi süreci olarak 3 gün öneriliyor. Bu ilacı kullanma sırasında neonlardan biri öldü. Ancak ölen balık zaten çok zayıf olduğu ve (en ilginci) beyaz benek belirtisi görmediğim bir balık olduğu için bunu pek hastalığa yormadım. Bu arada, beyaz beneği en yoğun yaşayan neon içlerinde en irisi ve en hareketlisi (bugün de hayatta kalanlardan biri). 3 gün sonra hastalık tamamen yok olmadı ama ilerlemedi de. Sıcaklık bir önceki tedavide 28 C'deydi ve ona dokunmadım.

- Felaket geliyor -
4. tedavi denemem) Bir kaç gün kadar sonra hastalık tekrar fazlalaşınca (bu kez ilk defa bettanın kuyruğunda bir adet beyaz nokta gördüm) ilaç kullanmaktan vazgeçtim ve akvaryum ısısını kademeli olarak 32 C'ye getirdim. (Forumlarda beyaz beneğin 32 C'de yok olduğunu okumuştum. Bitklerin bozulmasını göze aldım) Bu arada betta ilginç bir şekilde saldırganlaştı. Daha önce hiç bir şey yapmayan balık, neon ve cüce vatozlara saldırmaya başladı. Başlarda çok önemsemedim ama neonlardan birinin gözünü çıkardı ve müdahele etmeme fırsat kalmadan öldürdü. Bunun üzerine bettayı akvaryumda küçük bir kabın içerisine hapsettim. Bu saldırganlığı ısı artışına yordum ama sıcaklığa müdahele etmedim.
Sıcaklık bir hafta 32 C'de kaldı. Betta'daki beyaz benek ertesi gün yok oldu ama neonlarda günden güne çoğaldı ve balıklar halsiz düşmeye başladı. Bir hafta sonunda 2 tane neon daha ölünce sıcaklığı kademeli olarak 26 C'ye getirdim ve bettayı akvaryuma saldım. Bettadaki saldırganlık yok olmuştu.
(Bitkilerin alt büyük yaprakları 32 C'de kahverengi oldu ama özellikle yeni çıkan yapraklarda bir şey yok)

Bir hafta kadar sonra 2 adet neon gayet sağlıklı bir şekilde yem yiyorlar hareket ediyorlardı. Sıcaklık 32C'de iken çok halsizleşmişlerdi ama 26 C'de canlandılar. Bununla birlikte beyaz benek her yerlerini kaplamış haldeydi. Betta ve vatozlarda ise hiç bir hastalık belirtisi yok. Ben neonları gözden çıkardım ve bunlar çok hassas herhalde su değerlerim onlara uygun değil yorumunu yapmıştım.

Mucizevi Tedavi
Dün akşam tuzlu su balıkları için (gene bu forumda okuduğum) bir şeyi deneme kararı aldım. Bir diş sarımsağın suyunu sıkıp balık yemlerine kattım ve dün akşam balıklara verdim (zaten iki adet neon kaldı) Bir dişten çok az su çıktı, dört beş parça yeme ne kadar bulaştığına da emin değilim. Balıklar her zamanki gibi büyük bir iştahla yemi yediler (Vücutları neredeyse benekten gözükmüyor ama çok güzel yem yiyorlar)
Sabah işe çıktım ve balıklara bakmadım. Bu akşam geldiğimde ise iki adet neonda hiç benek kalmadığını gördüm. Bir doz sarımsaklı yem kullanarak; bütün vücudu kaplayan, 1 aydan uzun süredir yok edemediğim hastalığın bir günde yok olmasına inanamadım. (Neredeyse 15 dakika balıklara baktım. bir tane bile benek gözükmüyor) Bunun üzerine bu tecrübeyi sizlerle paylaşmak istedim.

Bundan sonra.
1) Henüz karar vermek için erken, bir kaç gün daha sarımsaklı yeme devam etme niyetindeyim.
2) İnşaAllah bir daha böyle bir hastalıkla karşılaşmam

ama, tekrarı durumunda hiç bir ilaç kullanmayıp, yeme sarımsak katmaktan başka bir şey yapmama kararı aldım.

Umarım tecrübem birilerine yararlı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undesirableÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 800
undesirableÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 18:29
Gürkan Bey merhaba,

Gerekli tedaviyi uygulamanıza rağmen hastalığın tekrarlamış olmasını tedaviyi yeterince uzun sürdürmeyişinize bağlıyorum. Anladığım kadarıyla balığın üzerinde bulunan beyaz benek keselerinin açılıp dağılmalarına sebep olmuşsunuz ancak tedavinin asıl etkili olacağı yerde sonlandırmışsınız.

Aynı şekilde şu anda balıklarınızın üzerinde beyak noktacıkların görülmemesi hastalıktan kurtulduğunuz anlamına gelmeyebilir. Balıkların üzerindeki benekler kaybolduktan sonra en az 2-3 gün daha tedaviyi devam ettirmenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkan_76Çevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 8
gurkan_76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 19:02
Evet,
İlk iki tedavi denemem için haklı olabilirsiniz. Ancak en azından ilaçların üzerinde yazan sürelere uyduğumu söyleyebilirim. Önceki yıllarda çiklitlerim için 1 gün (sadece bir gün) ilaç kullanınca hastalık geri gelmemek üzere yok oluyordu. Bu tecrübeme dayanarak 5 günü uzun bile görmüştüm açıkçası.

Fakat, yazımda belli olmuyor (benim eksikliğim) ama 3. tedavi süresinde ilacı(contra-ichtyo) 3 gün kullanmam gerekmesine rağmen bir haftadan fazla kullandım ve en ufak bir düzelme görmedim (Hastalık azalmadığı gibi, yavaş yavaş artmaya başladı) Zaten bu kadar uzun süre ilaç kullanmama rağmen hastalık arttığı için ilaç kullanmaktan vazgeçip sıcaklığı 32 C'ye getirme kararı aldım. (4. tedavi denemem)

Bu nedenle bir daha bu hastalıkla karşılaşırsam ilaç kullanmama konusunda kararlıyım. Sarımsağa devam.

Belki de bu durum neonlara has bir şeydir. Forumlarda hassas balıklar olduğunu okuyorum ama dediğim gibi daha önce baktığım bir tür değil. (Zaten küçük minik birşeyler, astronot baktığım günleri özlemiyor değilim ama şu an o büyüklükte bir akvaryum için uygun ortamım yok :( )
Gene ilginci, bu süreç zarfında en zayıf neonda hastalık ortaya çıkmadı ama ilk kaybettiğim balık o oldu ??? Neonlar sadece hassas değil, aynı zamanda ilginç balıklar da...
gurkan_762010-11-05 22:47:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydins74Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 471
aydins74Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 20:11
Kullandığınız ilaçları kullanıpta veliferamı bir türlü kurtaramadığım beyaz benekten ista marka (white spot tu sanırım) beyaz benek ilacıyla ısı değişimi yapmadan üç günde kurtarmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkan_76Çevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 8
gurkan_76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 22:46
Aydın bey teşekkür ederim.

Evet kullanmış olduğum bu iki ilacın etkisi konusunda benim de şüphem var. Gerçi http://www.akvaryumhaber.com/contra-ichthyo-beyaz-benek-ilaci linkinde kullanmış olduğum 2. ilaç öyle bir anlatılmış ki, okuduktan sonra tekrar ilacı kullanasım geldi :)

Tabii, bahsettiğimiz ilaçlara haksızlık etmemek lazım. Çünkü bu hastalıktan dolayı forumlarda bir çok şey okudum. Herkesin farklı tecrübeleri var. Bu ilaçları kullanıp memnun kalan kullanıcılar mevcut.

Anladığım kadarıyla balığın durumu, belki beyaz beneğe yol açan bakterinin değişik türlerinin olması, su şartları gibi pek çok husus değişik şartlar oluşturuyor ve birinde işe yarayan çözüm bir diğerinde sonuç veremeyebiliyor.
Her ne kadar bir önceki yazımda bir daha ilaç kullanmam demiş olsam da, şayet benek tekrarlarsa bahsettiğiniz ilaçtan kullanabilirim. Çünkü sarımsağın tedavi edici özelliği yok, sadece balığı kuvvetlendiriyor ve paraziti bağışıklık sistemi ile yenmesini sağlıyor diye düşünüyorum (Yazdıklarımın hiç birinden emin değilim. Daha tecrübeli kişiler tashih ederse memnun olurum)
gurkan_762010-11-05 22:48:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydins74Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 471
aydins74Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 23:03
Ben şöyle diyeyim. Lepisteslerim ve veliferalarım vardı daha sonra bir dişi velifera daha ekledim akvaryuma. Akvaryuma ekledikten bir kaç gün sonra beyaz benek baş gösterdi. Diğer balıklarada bulaştı elimde contra xxx denen ilaçtan vardı kullandım. Diğer balıklar bir süre sonra ama ilaçtan ama kendiliklerindn düzeldi ama son eklediğim velifera bir türlü düzelmedi. Hatta balığı çıkarıp hastalıklı bölgelere ilaç damlatıp bir kaç saniye su dışında bekleterek dahi denedim bu yanlış belki ama balık bir aydan fazla süredir bende olmasına rağmen bir türlü iyileşmedi.

Bulunduğum yerdeki akvaryumcuya bu ilaçtan geldi o arada. Alıp bir deneyeyim bundan kötü olmayacak ya dediğimde balık belkide iki aydır bendeydi ve beyaz benek illetinden bir türlü kurtulamamıştım. Bu ilacı aldım yalanda söylemiş olmayayım ama iki veya üç gün sonra hastalıktan eser kalmamıştı ve dediğim gibi ısıyı yükselt düşür vs birşey yapmadım. Direk akvaryuma gerektiği kadar döktüm ilacı.

Seranın, tetranın ilaçları belki daha iyidir belki kullanmadım bilmiyorum ama bu ilaç beni bir kaç aylık hastalıktan kurtarmıştı ve fiyatıda uygundu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkan_76Çevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 8
gurkan_76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 23:33
Aydın bey, anladığım kadarıyla bahsettiğiniz ilaç şu: http://www.akvaryumhaber.com/ista-5-freshwater-white-spot-medication-beyaz-benek-ilaci-120-ml
Her ne kadar bazı tercüme sorunları olsa da, ne olduğu anlaşılıyor.

Bahsettiğiniz inatçı beyaz benek, diğer balıklara geçmemesi(sizinkinde de diğer balıklarda iyileşme ve tekrar etmemesi), benim yaşadıklarıma uyuyor. İnşaAllah bir daha çıkmaz ama çıkarsa bu ilacı da bulup denemeye çalışırım. Ayrıca, beyaz beneğin balıkları 3-7 günde öldürdüğü söyleniyor ama neonların benekten değil sıcaklıktan öldüğünü düşünüyorum. Nitekim 32 C'den sonra ölmek üzere olan 2 neon, ısıyı 26 C'ye getirince sağlıklı bir hal aldılar. Bütün vücutları beyaz benekle kaplandığı halde ölmeye niyetleri yok gibi yaşıyorlardı. Yemden kesilmemişlerdi mesela.
Sizin durumunuzda da, balık iki aydır benekten kurtulamamış ama ölmemiş de.
gurkan_762010-11-05 23:36:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dare.darkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 341
dare.darkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2010 15:12
Bende şu anda sarımsak tedavisini sarı p. papagan ve ahli de deniyorum. Sonuçları paylaşacağım . Tebrikler. Teşekkürler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydins74Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 471
aydins74Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2010 11:53
Evet Gürkan bey ilaç bu.

Bende çok şaşırmıştım inanın. Balık hastaydı ama sizinde dediğiniz gibi hareketlerinde sağlıksız bir durum yoktu yem yiyordu akvaryum içerisinde aktifti. Ama  bir türlüde iyileşmiyordu. Sizin ölümleriniz sizinde  dediğiniz gibi ısıyla alakalı bir durum olsa gerek.

Pahallı bir ilaç değildi zaten cazip yönü bu. Dediğim gibi sera nın tetranın daha bir çok bilindik markanın ilaçları belki daha iyidir ama fiyat konusunda da çok fazlalar. Bu ilaç 7-10 tl arası birşey olması lazım şuan. Benim başıma aynı durum yeniden gelse tereddütsüz bu ilacı arar ve kullanırdım çünkü kullandığım zaman ziyadesiyle memnun kalmıştım.Umarım sizide memnun eder!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

femrahhÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 188
femrahhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2010 19:19
Benimde black tetralarda beyaz benek başlamıştı hemen sıcaklığı biraz yükselttim yeme sarımsak bulaştırıp verdim ertsi gün akşam işten döndüğümde benek falan kalmamıştı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkan_76Çevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 8
gurkan_76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2010 08:40
Merhaba,
Üzerinden 2 hafta kadar bir süre geçtiği için sarımsakla beyaz benek tedavisi hakkındaki son durumu bildireyim istedim.
Sarımsaklı yemi verdiğim ilk gün neonlarda beyaz benek yok olmuştu, ama ben birkaç gün daha sarımsaklı yeme devam ettim. Sonra normal yeme döndüm. Bu süre zarfında (düne kadar) balıkların hiç birinde bir daha beyaz benek tekrar etmedi.

Aslında 2 adet kalan neonumu 6'ya tamamlayıp sürü yapmam gerekirdi ama açıkçası neonlardan soğudum. Bu nedenle 5 gün önce iki adet küçük tetra aldım. Onlarda bir sorun yoktu. 2 gün önce ısıtıcıda meydana gelen bir sorundan dolayı suda ani bir ısı düşüşü olmuş (bir günde 27 C'den 24 C'ye) Bayram gezmesinde olduğumuz için ancak akşam eve gelince farkedebildim. Balıklarda, özellikle de neonlarda beyaz benek bekledim. Ancak sadece tetranın birinde beyaz benek çıktı. Bu gözlemimle de, sarımsağın beyaz beneğe karşı uzun süreli koruma sağladığına kanaat getirdim. Önceleri beneğe karşı en hassas olan neonlarda, akvaryumda başka balıkta beyaz benek çıktığı halde hastalık yoktu. Tetrayı tedavi etmek için dün akşam balıklara sarımsaklı yem verdim ve sabah baktığımda tetranın kuyruğundaki beneklerın yok olduğunu gördüm. Sadece vücudunda bir tek nokta kalmış. Onun da bir sonraki yemle iyileşeceğine eminim.

Kısacası, kendi adıma, beyaz benek tedavisi en kolay hastalıklardan biri olarak aklıma kazındı. Bu hastalıktan sonra kolay kolay ilaç kullanacağımı da sanmıyorum. Sadece yeme sarımsak karıştırmak hastalığı yok ediyor. Ayrıca tedbir olarak da 10-15 günde bir, hastalık olmasa da balıklara sarımsaklı yem vermeye niyetim var.

Şimdi bir soru:
Acaba sarımsak balıkların bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mi beyaz beneğe karşı bu kadar etkili ?
Yoksa direkt olarak paraziti yok eden veya balığın mukozasına kötü bir koku verip parazitin kaçmasına yol açan bir etkisi mi var ?

Her ne kadar, işe yaradıktan sonra ha öyle ha öbür türlü, ne önemi var denilse de (ki bu doğrudur) gene de sarımsağın nasıl işe yaradığını merak ediyorum. Bilgisi olan biri cevap verirse sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

femrahhÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 188
femrahhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2010 19:33
Sarımsağın antibiyotik etkisi oldugunu, doktorlarında insanlara hergün mutlaka bir diş sarımsak yenmesi gerektiği bununda vücüt direncini artırıp kanser dahil bir çok hastalığa engel oldğunu söylediklerini birçok kez dinleyip ve okumuştum.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canafarÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2010
Mesaj: 159
canafarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 22:59
Beyaz benek ıcın sarımsak ıse yarıyor. Bende olumlu sonuc aldım, 3 gundur her gece verıyorum hızla benekler azalıyor. Su sıcaklıgı aynı, ellemedım. Su degıstırmedım 2 haftadır ama ılac kullanacağım en azından balıkların dırenclerı yerıne gelene kadar. Her nekadar aktıf gozukselerde benekler huzursuz edıyordur. Bırde su degısıklı kotu olur gıbı geldı bana. özkoçak2010-11-23 09:18:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcu153Çevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2010
Mesaj: 19
akvaryumcu153Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2010 16:04
Bence hastalığın 2-3 kez tekrar etmesinin sebebi tedavileri tam olarak uygulamamanız yani beyaz benekler geçince hemen ilacı kestiniz sanırsam ama balıklarda hiçbir belirti kalmadıktan 1 gün sonra da tedaviye devam edip sonradan dip çekimi yapsaydınız iyi olurdu ayrıca 30 lt akvaryuma başlangıçtaki balık sayısı fazlaymış artık bundan sonra bilinçli davranırsınız herhalde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir