Beyaz Benek Laneti


traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 22:27
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Beyaz Benek & Mantar

Akvaryum Kapasitesi (litre): 50lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 2 lepistes, 2 siyah moli, 5 plati, 1 ters yüzen çöpçü, 1 elma salyangozu, 2 hasemania nana olduğunu tahmin ettiğim bir tür, 3 iki noktalı barbus, 3 neon tetra, 1 gül tetra, 1 vatoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26

Filitrasyon: İç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Marine Beyaz Benek

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Herkese Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 1 hafta önce 50lt.lik bitkili, 2 lepistes, 2 siyah moli, 5 plati, 1 ters yüzen çöpçü, 1 elma salyangozu, 2 hasemania nana olduğunu tahmin ettiğim bir tür, 3 iki noktalı barbus, 3 neon tetra, 1 gül tetra türlerinden oluşan akvaryumuma son olarak 1 vatoz ekledim ancak soğukta vatozu eve taşırken üşüttüm sanıyorum ki şuan ısı kontrolunu herzaman sıkı takip ettiğim akvaryumumda beyaz benek illetine ilk kez maruz kaldım.

Şuan vatoz, 2 neon, 2 lepistes, gül tetra ve 1 hasemania nana malesef hakkın rahmetine kavuşmuş durumda. Akvaryumcumdan "marine beyaz benek ilacı" aldım ve üzerinde yazdığı ölçüde uyguluyorum (10lt.ye 3 damla hastalık ilermişse 10lt.ye 6damla). Ayrıca 10lt.ye 1 yemek kaşığı ölçüsünde 2 gün arka arkaya kaya tuzu attım ve sıcaklığı 30 dereceye yükselttim. Havalandırmayı iç filtre ile şelale şeklinde yapıyorum. Bugün tedavimin 3.günü, ters yüzen çöpcü hariç diğerlerinin durumunda bir kötüleşme yok hatta çok hafif bir iyileşme var gibi. Tüm balıklar yem yiyor ve hareketli.

Ancak ters yüzen çöpçü tamamen beyaz benek içinde ve sol gözü şişmiş solgun ve üzerinde hafif pamuksu çıkıntılar oluşmuş. Durumuna içim parçalananıyor arkadaşlar ve acaba beyaz benek dışında mantar yada bakteri enfeksiyonu gibi başka bir hastalık mı var? Forumda araştırdığım kadarıyla beyaz benekten sonra yüksek ısıdan ötürü mantar hastalığı da oluşabiliyormuş. Yada beyaz benek teşhisim mi hatalı? ama incelediğim hastalık fotolarına göre beyaz benek olduğundan eminim. Elimde Sera Mycopur ilacı da var. Bir doz ondan da kullansam mı? Diğer balıklara ve bitkilerime zarar vermek istemiyorum.

Malesef düzgün fotograf çeken bir makinem yok dolayısıyla şuan foto ekleyemiyorum. Karantina akvaryumum da yok ama büyük cam kavanoz(3lt) yedek ısıtıcı ve hava motorum var. Sizce ters yüzen çöpçüyü ayırıp daha yoğun bir tedavi yada banyo mu uygulamalıyım? Yoksa biraz daha sabır mı?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 22:30
Son olarak şunları da eklemeliyim.

Bu akşam dikkatlice akvaryumu inceleme imkanım oldu. Son durum platilerimde beyaz benekten eser yok, neonda ise çok dikkatli bakılırsa birkaç benek görülüyor ancak kuyruk yüzgecinde kısalma var sanki ısırılmış yada ufak parçalar koparılmış. Barbuslarımda beyaz benek devam etmekte ve bir tanesinin kuyruğu yine yıpranmış. Siyah molileri diğer sersemleyen balıkları vurarak öldürdüğü için ve barışçıl diye bilinmelerine rağmen benim akvaryumumdaki agresif davranışlarından ötürü akvaryumun içinde yavrulukta muhafaza ediyorum. Molilerin üzerinde beyaz benek görülmüyor ancak birisinin kafasının üstünden sırt yüzgeçine doğru bir renk açılması hafif beyazlama var. Ters yüzen çöpçünün durum kötü, beyaz benek aynen devam ve sol gözünün durumu daha kötü sanırım sürtünerek kaşımaya çalışıyor ve gözü kanlanmış. Son olarak hasemania nana beyaz benekten kurtulmuş gibi gözüküyor ancak moliler tarafından şiddete maruz kaldığından hasar gören derisinde pamuksu doku başlamış ve sırt yüzgeçi erimiş.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bitkilerim solmaya ve dıştan içe doğru sararıp çürümeye başladı. Ayrıca yaprakların üzerleri sanki beyaz benek dolu bir sürü minik yumurtacık varmış gibi. Acaba beyaz benek paraziti bitkilere tutunmuş olabilir mi?

Sonuç olarak mantar belirtileri gösteren çöpçü ile hasemania nana için mycopur banyosu yaptırmayı düşünüyorum. Bitkileri de akvaryumdan söküp başka yere mi alsam? Yoksa sağlıklı görünen platileri mi ayırsam? Arkadaşlar tedaviye nasıl devam etmem gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım lütfen desteğinizi esirgemeyin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AdnanKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1315
AdnanKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 22:40
50  litreye  göre  balık  sayınız  fazla.Nasıl  insanların  kalabalık  olduğu  yerlerde  insanlar  hareket  etmekte  ve  nefes  almakta  zorlanıyorsa, balıklara  da  aynısı  oluyor.Sadece  tek  fark  balıklar  hemen  hasta  oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 22:46
Yüzgeç ve kuyruk erimesi kaya tuzunun fazla atıldığının göstergesidir.Keşke sera mycopur yerine costa med veya costapur alsaydınız benek için onlar daha etkilidir.Ters yüzen çöpcünün durumu ilerlemiş ancak sera baktopur dırect tableti kurtarır onu,onu da ana akvaryuma atmayın yararlı bakterileri yok eder.
 
Benek ve mantar hastalığıyla tecrübem baya olduğundan az çok biliyorum.
Oguzhan_oto2009-01-13 22:47:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 14:55
Cevabınıza çok teşekkür ederim. Mycopur ilacını yeni almadım, önceden vardı. Kaya tuzunu ise beyaz benek ilacının talimatlarında yazdığı ölçüde 20lt.ye 1 çorba kaşığı olarak attım. Bahsettiğiniz baktopur tableti en son çare olarak uygulamayı düşünüyorum çünkü sanırım fiyatı biraz yüksek.

Dün gece mesajı yazdıktan sonra, beyaz benek ilacının 3. gün talimatını (10lt ye 2 damla) uyguladım ve yüksek sıcaklık sonucu oluşmasından endişenlendiğim mantara karşı 20lt.ye 1 damla gibi az bir dozda Sera Mycopur kullandım. Sıcaklığı akvaryumun üzerini örtmek yardımı ile 32 dereceye sabitledim.

Bu sabah ki gözlemime göre bir tane barbus ve ters yüzen çöpçü dışında diğer balıklarda beyaz benek görülmüyor. Çöpçünün gözü neredeyse patlayacak gibi ve beyaz benek devam Sad Barbusların ikinsinde durum iyi görülürken bir tanesi beyaz beneği atlatamamış.

Hasemania nanada gövdesinin darbe almış bölümünde dün akşam bariz görülen pamuksu oluşumu bu sabah göremedim. Acaba Mycopur işe yaramış olabilir mi?

Beyaz benek elma salyangozumda görülmüyor yada belli olmuyor. Acaba bu hastalık elma salyangozlarını etkilemiyor mu?

Bitkilerimde durum iyi değil. Bahsettiğim gibi solma ve çürüme var. Ayrıca üzerlerinde sanki beyaz benek gibi noktacıklar var. Bu çürümenin sonucu olabilir mi yoksa beyaz benek parazitleri buralara mı tutunmuş? Sizce bitkileri akvaryumdan nazikçe söküp sağlıklı görünen balıklarla yada tek başlarına bir süreliğine ayrı yere mi aktarmalıyım?

Son olarak bugün ilaç talimatına göre 1/4 oranında su değişimi yapmam gerekiyor ancak ilacın kullanımına devam edilip edilmemesi hakkında herhangi bir talimat yok. Ne olur ne olmaz diye 32 derecede 3 gün daha ilaca devam etmeyi düşünüyorum. Su değişiminden sonra tuz takviyesi yapmalı mıyım? Mycopura devam etmeli miyim edeceksem dozaj ne olmalı? Mantar şüphesi olan balıkları karantinaya alıp Mycopuru sadece karantinada mı uygulamalıyım?

Ayrıca ters yüzen çöpçü için önereceğiniz bir banyo var mıdır?

Aman derdime bir çare arkadaşlar şimdiden teşekkürler... traderocker2009-01-14 14:59:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir