Bir akvaryum masalı- Resimli


tecnomasterÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2006
İl: Erzincan
Mesaj: 13
tecnomasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 02:12

75x50x35 ebatlarında yaklaşık 100-110 l kapasiteli bir akvaryumum var. Küçük denebilecek bir akvaryum. Masamın üzerinde duruyor ve az yer kaplaması için 36 cm derinlik ve 75 cm genişliğe rağmen 50 cm yükseklikle standart akvaryumlara göre biraz daha yüksek bir akvaryum.

Su şartlarını test etmediğim için belirtemiyorum. Akvaryumu ilk aldığımda (9 ayın başı) suyla doldurdum ve 2-3 gün dinlenmesini bekledim. Aradan 1 hafta geçmesine rağmen hiç balığım yoktu. (aslinda 13 litrelik küçük akvaryumumda baktığım bir ateşağzı vardı ama hasta olduğu için bu akvaryuma hiç koymayı düşünmedim). Bulunduğum yerde getirdiği balıklara güvendiğim sadece bir akvaryum satıcısı vardı ve ondada hiç balık yoktu. (sezonu değilmiş, ramazan geliyordu ve satılmıyormuş). Bende arkadaşlarıma rica edip birer ikişer balık ayarladım ama arkadaşlarımın akvaryumundaki en cılız balıklardı bunlar. En büyüğü 5-6 cm kadardı.

Bu arada 4 adet 2-3 cm civarında yunus siparişim üzerine geldi. Arkadaşlarımdan aldığım balıklar ve gelen yunusları 13 lt lik akvaryuma koydum (ateşağzı sizlere ömür). Güvendiğim akvaryumcu arkadaştan formaldehit (1cc lik toza 4cc su çekerek 5cclik bir enjektör içinde), gmt (bir tür dezenfektan conax veya coax diye bir markası var ve tavuk çiftliklerinde zeminde kullanılıyor yanlış bilmiyorsam. Sıvı formda ve 5lt lik ticari ambalajdaki veterinerlerin sattığı bu ilaçtan da 5cc aldım) ve hazır çorba ambalajıyla aynı şekilde bir ambalajda bulunan ve yine tavuk çiftliklerinde tavukların çabuk gelişmesi için kullanılan b vitamini ve mineraller içeren tozdan da (ismini hatırlamıyorum ama eczacıbaşı üretiyor ve veterinerlerde bulunuyor) 2 çay kaşığı aldım. Tabi bunları kafama göre almıyorum akvaryumcu arkadaşımın tavsiyelerine istinaden ve kafama yattığı için aldım.

İlk koruma tedavisi:

Koruma diyorum çünkü balıklarım çok sağlıklı gözükmesine rağmen bir hastalık veya mikrop olabileceği ihtimaline karşın koruma amaçlı olarak bu tedaviyi yaptım.

5 lt lik bir yoğurt kabı içerisine havataşı ve ısıtıcımı yerleştirdim. Dinlenmiş suyunu koyup ısısını ayarladıktan sonra 6 gün boyunca sabahları 5 L  suya 1cc gmt katıp yarım saat banyo yaptırdım ve balıkları küçük akvaryuma aldım (13 L lik olana) ve bu suyu döktüm

öğlenleri 5 L dinlendirilmiş suyu yoğurt kabına alıp 0.5 cc formaldehit katıp yarım saat banyo ve yine balıklar küçük akvaryuma

akşamları işten gelince vitamin tozundan 5 L ye çay kaşığının ucuyla az bir miktar katıp 1 saat banyo yaptırdım ve balıkları küçük akvaryuma aldım.

Arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu esnada bol havalandırmayı ihmal etmedim.

Bu tedavinin ardından balıkların rengi değişti. Kimisi daha açık kimisi daha koyu bir renk aldı.

Büyük akvaryum bu süre zarfında havalandırıldı ve iç filtre çalışır vaziyette bekledi. Sonrasında bana bir güven geldi ve hiçbir şeye dikkat etmeden tüm balıkları bir anda yeni kurduğum akvaryuma salıverdim.

 

İnanılmaz 3 hafta:

3 hafta boyunca tetra ve sera marka değişik tip yemlerin karıştırılması ile elde ettiğim karma yem ile balıklarımı yem miktarını ve yemleme sayısını biraz fazla tutarak (normalin 2 katı yem ve günde 4-5 kez) balıkları besledim. Renkleri canlanıp koyulaştı. Hareketleri değişti. Akvaryuma baktıkça parkta oynayan çocuklar gibi bir an bile duraksamadan birbiriyle oynaşan balıklar görüyordum ve bu çok hoşuma gidiyordu. Arkadaşlarımdan aldığım balıkların boyunda bir değişim gözlemlemedim ancak yavru yunusların boyları nerdeyse 2 katına ulaştı.

Bu 3 hafta boyunca suya tuzdan başka hiçbir şey katmadım.

Eheim marka bir dış filtre sipariş ettim ve gelince filtremi kurdum. Bu esnada tetra easy balance kullandım ki ilk döngüye yardımcı olayım. Detaylı anlatıyorum ancak tüm anlattıklarım 1 ay bile sürmedi. Bu zaman zarfında haftalık olarak %20-%25 su değişimi uyguladım ve akvaryum ısısını 26-27 C civarında tuttum.

İşin ilgin yanı şimdi başlıyor. Bayram arafesinde en küçüklerden bir sarı prensesim tüp çıkardı. Boyu 5 cm civarında ve en fazla 4-5 aylık bir yavru. Ayın 22 sinde tüpü çıkardı ve bayram günü tüp yoktu. Derisi sanki mantar hastalığına yakalanmış gibi bir hal almıştı. Hasta olduğunu düşünerek boşta bekleyen 13 litrelik akvaryuma aldım. Hareketliliğini kaybetti ve yeme ilgisizleşti. Ayın 25 inde belirgin bir şekilde ağzının dolu olduğunu farkettim. Resimlere dikkatli bakarsanız ısıtıcı tüpü ve 5 cmlik ufacık iç filtrenin yanında duran bu küçük sarı prensesin şaşılacak kadar küçük olduğunu farkedersiniz.

Bir hafta kadar yem yemedi ve bir köşede bekledi sadece ağzında yumurtaları çevirdi. Bu kadar küçük bir balığın buna dayanamayacağını düşünerek bir kaç kez ağzındaki yumurtaları almayı düşündüm ama biraz daha vakit geçsin en azından bir kuluçka aparatı yapar belki yavruları kurtarırım düşüncesi ile vazgeçtim.

Ama her geçen gün balık canlanmaya başladı ve 1 haftadan sonra attığım yemin kenarından ufak parçalar koparıp 2 kez yem yedi. Şu an yavruları ağzını açtıkça ağzında görüyorum ve balığın durumu çok iyi. Ben de herşeyin doğalı olsun dedim ve bekliyorum. Yumurtayı ağzına alalı 13-14 gün oldu.  10 gün daha sabredip kendinin bırakmasını beklemeye karar verdim. Derisindeki garip görüntü yumurtayı aldıktan sonraki 4-5 gün sonra gitti. Tek başına 13 litrelik akvaryumda hayatına devam ediyor. Her geçen gün ağzının altı biraz daha koyu bir renk alırken anne balık daha çok hareket etmeye ve daha sağlıklı gözükmeye başladı.

(burada öndeki yunus 8 cm civarında aldığım arkadaşıma daha sonra geri verdim)

 

tecnomaster2006-11-4 2:14:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvaristÇevrim Dışı

[C]2,2,14765[/C] [C]2,3,14765[/C]
Kayıt: 12/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2049
AkvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 02:14
Çok geçmeden kustur fazla yavru alırsın..Saygılar ve tebrikler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tecnomasterÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2006
İl: Erzincan
Mesaj: 13
tecnomasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 02:18

[QUOTE=Akvarist]Çok geçmeden kustur fazla yavru alırsın..Saygılar ve tebrikler..[/QUOTE]

Teşekkür ederim ancak ilk yavrulaması olduğu için kusturmayı istemiyorum. Ayrıca elle tutup ağzını açacak kadar bile değil bu büyüklükte bir balığı kusturabileceğimden de şüheliyim. Oluruna bıraktım çok olmasındansa sağlıklı olmasını tercih ederim.

Bu arada bu ne hız. Mesajımı attım ve sayfada nasıl durmuş bir bakayım derken altında cevap gördüm.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvaristÇevrim Dışı

[C]2,2,14765[/C] [C]2,3,14765[/C]
Kayıt: 12/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2049
AkvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 02:20
Hızlıyımdır... Tabiki seçim sizin ilerde kusturun ozaman..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 11:00

Fatih bey, Balığınızın maşallahı var. Sağlıklı görünüyor. Bencede ilk yavrusu olacağı için kusturmayın. Fatih bey, tankınızın arkasına fon yaparsanız bence daha güzel görünür. Saygılar, sağlıklı balıklar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 11:08
İlk yavruyu kusturmanızdan yana değilim bende ve balığınız gerçekten çok güzel gözüküyor allah nazardan saklasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ROTASIZ KAPTANÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 27
ROTASIZ KAPTANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 14:14

tennomaster:

İşin ilgin yanı şimdi başlıyor.Resimlere dikkatli bakarsanız ısıtıcı tüpü ve 5 cmlik ufacık iç filtrenin yanında duran bu küçük sarı prensesin şaşılacak kadar küçük olduğunu farkedersiniz.

fatih bey aynı şey benimde başıma geldi.Bi gün evde yoktuk (teyzemlere gitmiştik) geldiğimde bi baktım sarı prensesin ağzı dolu neredeyse zor nefes alıyor gibiydi çok şaşırdım.İlk defa prensesden yavru aldığım için hem acemilik vardı hemde o şekilde ağızda yavru tuttuğunu bimiyodum ve de akvaryumu yeni kurmuştum önce acaba ağzında yem yada taş var diye ev halkı olarak telaşa kapıldık.Ertesi gün sınıfta arkadaşıma sordum bana ağzında yavru olabileceğini söyledi ve 14-15 gün bekle ve kustur dedi.Sabırla bekledim ve 15.gün balığı yakaladım.Hiç acemilik çekmedim.Ama balığı bi türlü elimde tutamıyodum o kadar küçüktü ki sürekli elimden fırtıyodu.En önemli olan ise balığın ağzını açmaktı ama serçe parmağımın tırnağı ile bile açamadım.Sonra ufak bi telofon teli buldum teli büktüm ve dudağını açtım sonrasında ise o muhteşem karnı kocaman 24 sarı prenses yavrusu dünyaya geldi o kadar küçük balıktan 24 tane yavru aldım.Ama sizin anlattığınız gibi özel bi işlem uygulamadım.Bana göre anneliğe en yakışan ve yavrularına sadık bir balıktır sarı prenses .

inşaallah sağlıklı büyür yavrularınız

Saygılar,Sağlıklı balıklar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tecnomasterÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2006
İl: Erzincan
Mesaj: 13
tecnomasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2006 19:37

Zeyd:

24 sarı prenses yavrusu dünyaya geldi o kadar küçük balıktan 24 tane yavru aldım.Ama sizin anlattığınız gibi özel bi işlem uygulamadım.Bana göre anneliğe en yakışan ve yavrularına sadık bir balıktır sarı prenses .

Zeyd Bey,
Ben beklemek taraftarıyım. 24 yavru iyi bir rakam ben o kadar ümitli değilim. 8-10 tane civarında yavru olur diye tahmin ediyorum. Benim anllattığım özel işelmler diye tabir ettiğiniz ilaçlamalar ise onların bu balığın yumurta almasıyla bir alakası yok. Sadece yeni kurduğum bir akvaryuma hastalık şüphesi taşıdığım balıklar koymak istemediğimden. Ancak erken yaşta ağzına yumurta almasında verdiğim mineral ve vitamin karışımı tozun faydası olabilir.

İyi niyetlerinizden dolayı teşekkür ediyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir