Bir Değişim Lazım, Ki Esnaf Mecburen Değişsin...


fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2016 16:15
Hatırlarım 1993 senesi, İstanbul'da elektronik mühendisliği okuyoruz, hardware pc felan çok meraklıyız tabi. Yazıcıoğlu keşfettik, dediler malzeme alacaksan oradan. Gittik falan en ucuz orda ya, başka bir alternatif de yok. Ya marka alıp Escort falan aşırı kazık devam edeceksin, ya da Yazıcıoğlu'ndan alıp toplayacaksın. Bugünkü gibi çeşit çeşit malzemeler, boardlar, ekran kartları vs. hak getire. İnternet zayıf o dönem ama ufak ufak yabancı dergiler, online dergiler okuyoruz ediyoruz. Türkiye'de fiyatlar anormal, çeşit yok. Garanti yalan, malın kutusundan disket çalan, fatura kesmeyen, yalan söyleyen düstursuz herifler. Birkaç distiribütör almış eline sazı al sana mal bu yerse modunda millete veriyor salkımı. Bu bakkallar da tutmuşlar köşebaşını geleni kucaklıyorlar.

Sonra birgün memlekette Teknoloji Marketler açıldı. Marka vermeyeyim, yurtdışında 97 senesinde gördüğümün kötü örnekleriydi ama bir anda piyasa değişmeye başladı. Mallar çeşitlendi, kazıkçıların nefesi tükendi, herifler Yazıcı'da telsizi, cd falan satmaya başladılar. Çoğu da battı dükkanlar el değiştirdi. Yazıcı esnafı mahvoldu yani. Üzüldüm mü? Hayır, çok iyi oldu. Büyük toplamda bu işin çerçevesi genişledi ve sonradan bu işten ekmek yiyen adam sayısı çok arttı, hacim arttı memlekete yaradı. Bakın şimdi çeşit çeşit boy boy oemler nerdeyse yurtdışı fiyatına satılıyor.

Gelelim bu hobiye. Aynen bu hobide de aynı olması lazım. Bir akvaryumcuya whatsapp'dan mesaj attım, şu balık var mı? Şu kadar artı şu kadar otobüs parası dedi. Önceden net şekilde tek dişi diye sormuştum, fiyatı öğrenince çok pahalı bu balık için dedim. Hemen kıvırdı ve o fiyat 3 balık için yazdı. Yani maksat şu adam o parayı almayı kafaya koymuş, aslında taş çatlasın 10'da bir maliyetle aldığı balığı o fiyatlara satmaya çalışıyor, baktı müşteri biliyor işi, üçü o fiyata oluverdi. O balıktan 3 tane bir tanka konulmaz derken acaba anlar mı diye de düşünmedim değil. Bu son 7 8 senede yaşadığım örneklerin en masumlarından. Ne güzel bakkaldır bizim esnafımız.

Bu şehirde bir tane Kozyatağı'nda Migros 2m büyüklüğünde bir Amerika'daki petsmartlardan açılsa, içinde balıktan sürüngene malzeme ve canlı satan ve bu kazıkçı distribütörlerden ziyade kendisi ithalat yapan. Bütün bu bakkalcı esnafından bozma petshopların sonu gelir. Üzülür müyüm? hayır. Çok da iyi olur. Küçük esnaf aman millet ekmek yiyor falan yalan. Bu adamlar kendi oluşturdukları düzende, bok yığını küçük kalsın, biz istediğimiz gibi eşeleyelim, bu da hobi sonuçta bu işe bulaşanı da öpelim kafasında. Ne olur? Pazar genişler, insanlar düzgün kurumlarla muhatap olur. Çalışan sayısı artar, biz daha ucuza mal alırız. 1'e al 10'a çak, 9'a satmaya çalışanı piyasadan uçurmaya kalk, internetten satmaya kalkanı engellemeye çalış. Bu adamlardan esnaf değil, Meksika Karteli olurmuş ama yanlış yerde doğmuşlar. Bu düzenin değişmesi şart.

Bir girişimci gerekiyor. Bir uluslararası yatırımcı gerekiyor. Bu piyasanın üçkağıdında dönen birkaç yüz milyon liralık pazarı koltuklamaya çalışmak yerine nasıl büyütürüm diye düşünebilecek adam gerekiyor.

İnşallah bakalım, böyle gitmez.

[EDIT]fahrisinan,2016-09-07 16:15:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]187084,akvaryumcu234[/T][T]182999,scorpion2884[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187084,akvaryumcu234[/T]
+1: [T]187084,akvaryumcu234[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcu234Çevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 341
akvaryumcu234Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2016 16:50
Umut ediyorum.
Çok haklısın belki yeniler bilemez [S]sanki ben 10 yıldır uğraşıyorum[/S]
Ama bazı yerlerin hakkını vermek lazım zaten ana menüde akvaryumcular diye belirtiliyor
Bu arada hafif küfür ? [:/]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2016 17:02
Küfürle, argo arasında fark vardır, ki argoyu bile çok hafif yazdım. Anafikri lütfen ezip burada konuyu başka tarafa taşıyacak bir tartışmaya zemin açmayalım.[EDIT]fahrisinan,2016-09-07 17:04:19[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir