Bitki yaprakları neden koyulaşıyor


ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 12:07
[QUOTE=batuhanbayram]     Bitkinizde hiçbir sorun görünmüyor. Bitkinizin varyetesi bu ve yeni çıkan yaprakların açık renk, gelişen yaprakların koyu renk olması normal bir durum. Kahferengi tondan hoşlanmıyorsanız başka bir bitki türü bakabilirsiniz.
   
[/QUOTE]

Selim Bey, Batuhan Bey'inde söylediği gibi bitkinizin kahverengi yapraklı olmasının normal olduğunu biliyorsunuz değil mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 12:11
[QUOTE=urukhrai] [QUOTE=VUSLAT] [QUOTE=urukhrai] Bitkilerin hemen altına paslı çivi yerleştirin, zamanla düzelecektir. [/QUOTE]

Merhaba

Bitki köklerinin altına paslı çivi konulmasındaki amaç nedir? 

[/QUOTE]

Bu tür sorunlar genellikle bizim kloroz adını verdiğimiz çözünebilir demir eksikliğinden yaşanıyor. 'Kloroz'u yapraklı bitkilerde rahatlıkla farkedebilirsiniz.Yapraklarda damarlar yeşil damar araları sarı ise bu demir elementi eksikliğinden olagelen bir kloroz dur ve zamanla bitkinin güçsüzleşip kararmasına neden olabilir. Genetik yetersizlik veya diğer faktörlerin birleşimi de bu süreci başlatabilir/hızlandırabilir. Bunun için aktif toprağa özellikle bitkilere yakın yerlere küçük cam çivisi koymayı öneririm, bir süre sonra paslanacak bu çivi kloroz durumunu çoğunlukla ortadan kaldırır. Piyasada satılan sıvı bitki besinleri içinde de FE yer alır. Eğer damarlar sarı ve damar araları yeşil ise bu çinko elementi eksikliğinden gelen bir kloroz çeşididir. Saygılar.

[/QUOTE]
Merhaba Cem Bey; klorosisin sebepleri çoktur, demir gibi magnezyum eksikliğinde de görülür. Buna ek olarak klorofil üretimini etkileyen herhangi bir şey de klorosis ile sonuçlanabilir. (Klorofil üretimini inhibe eden kimyasallar, bitkiye uygun olmayan sıcaklık vb.)  Benim bildiğim kadarıyla submers bitkilerde klorosis ağırlıklı olarak sararma ve ileri durumlarda bitkide yaprak damarları harici dokularda erime ile görülüyordu. Klorosiste kararma neden oluyor acaba?

Aktif toprak tamam ama zirai amaçlı bilgilerden yola çıkıyorsanız sucul ortamların genel yapısı ve çeşitli maddelere özellikle de metallere tepkisi karasal ortamdan çok ama çok farklıdır.

[QUOTE=urukhrai]

Sudaki demir fazlalığı daha çok üreme dönemlerinde genetik problemlere yol açabiliyor. Doğacak olan yavrularda galsama eksiklikleri, aksiyal sorunlar ve vertebrata eğrilikleri gibi yan etkileri olabilir. Bu yüzden abartılmamalı evet.

Bitkilerde suni kimyasalların kullanılmadığı durumlarda ve bahsi geçen konudaki gibi ortaya çıkan sorunların aşılmasında kullanılabilecek bir materyaldir. Ben bitkili akvaryumumda ince cam çivilerinden birkaç tane substrat içinde gömülü olarak kullanıyorum. Memnunum ve balık popülasyonumda ya da üremede bir sorunla karşılaşmadım. Saygılar.

[/QUOTE]
[QUOTE=urukhrai]

[QUOTE=VUSLAT]Yani bitkiler Fe2O3 ü kullanıyor mu diyorsunuz? [/QUOTE]

Hayır, substrat eski ise veya turba toprağı (torf) vs. kullanılmışsa chelator'lar tarafından +iyonlar bağlanırlar ve bitkiler gerekli FE içeriğini absorbe etmeye devam ederler. Bu tür sorunlardan da kurtulabilirsiniz diyorum.

[/QUOTE]

Çivi vb. demirin(veya başka metal) doğrudan tabana konması hele bir de torf kullanılacaksa büyük sorunlara davetiye çıkartabiliyor. Metal tozlarının kullanımı çok ciddi riskleri de beraberinde getirir. Tabanda pH'ın ve redox değerinin anidn düşmesi gibi kontrol edilemeyecek durumlarda metaller tabandaki organbik kökenli atıklar sayesinde de hızla çözünebilmektedir. Hele tabanda torb vb. maddeler kullanılıyorsa siz ne olduğunu anlamadan işler aniden çığırından çıkabiliyor. Bu başta bitkiler üzerinde olmak üzere balıklar üzerinde de ciddi metal toksiditesine yol açabilmektedir. Hele bir de taban malzemesinin karıştırıldığı durumlarda kimi zaman iş çığırından çıkabilmektedir.

Açıkçası ben de tabanda metal kullandım. Demirinden tutun çinkosuna pek çok malzemeyi metalik olarak vermişliğim vardır. Yalnız metal tozlarını çok az miktarlarda kullanıp üzerine 10 cm toprak ve 5 cm de kum koyduğumu hatırlatayım. Bu sayede balıklarda sorun yaşamasam da bitkilerde sorun yaşadığım durumlar oldu.

Benim uyguladığım yöntem de sizin uyguladığınız yöntem de riskleri olan yöntemler ve bu tip yöntemleri alelade forumda paylaşmak ne kadar iyidir bilinmez. En azından risklerini bilebilecek bilgi birikimine sahip görünüyorsunuz, kullanımı çok ciddi riskler taşıyabilecek konularda paylaşım yaparken en azından riskli olduğunu söyleseydiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selim87Çevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 102
selim87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 12:14
[QUOTE=ReaLiST] [QUOTE=batuhanbayram]     Bitkinizde hiçbir sorun görünmüyor. Bitkinizin varyetesi bu ve yeni çıkan yaprakların açık renk, gelişen yaprakların koyu renk olması normal bir durum. Kahferengi tondan hoşlanmıyorsanız başka bir bitki türü bakabilirsiniz.
   
[/QUOTE]

Selim Bey, Batuhan Bey'inde söylediği gibi bitkinizin kahverengi yapraklı olmasının normal olduğunu biliyorsunuz değil mi?
[/QUOTE]
Aslında bilmiyordum diğer bitkilerim yeşil renk dururken bunun kararması bir sorun olduğunu düşünmüştüm.Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.
Ama dizayn değişikliği yapmadan önce durumları böyleydi bitkilerin.Anormal değimi yani.

selim872012-01-27 12:22:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1057
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 12:56
[QUOTE=onuruygun]kullanımı çok ciddi riskler taşıyabilecek konularda paylaşım yaparken en azından riskli olduğunu söyleseydiniz.[/QUOTE]

Açıkçası ben bu öneriyi yaptığımda 12'lik inşaat demirini akvaryuma koyabileceklerini düşünmedim. Bitkili akvaryumlarda birkaç cam çivisinin risk oluşturmayacağını hatta sorunun çözümünde faydalı olacağını bildiğim için paylaşmayı uygun gördüm. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir