Bitkili akvaryum konusunda önerileriniz hata nered


oherekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Denizli
Mesaj: 123
oherekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2014 15:34
Arakdaşalr 1,5 aydır bitkili akvaryum kurmaya çalışıyorum. Ancak sandığımdan daha zor bir işmiz.

Önceleri iyi gidiyordu. Gelen bitkileri dezenfekte etmeden direkt yerleştirdim.  Ancak nematod ve planaria ve salyangoz sorunu yaşadım. Kurduğum sistemi bozmak akvaryumu dezenfekte etmek zorunda kaldım. Bundan sonra dikeceğim bitkileri klorak solüsyonunda bekletip daha sonra bol suyla yıkayıp deklorize edip diktim. Malesef klorakı önerilen miktarda kullanmama rağmen yinde de bitkiler etkilendi. Akvaryum bataklığa dönüştü.. Sonra tekrar temizledim.Kumun bir kısmını attım. Süs olarak koyduğum kayaları kontrol ettim. Porçöz damlatınca köpürüyordu.. Su dengesini bozarlar diye çok sevmeme akvaryuma çok da yakışmalarına rağmen çıkartıp attım. Yeniden tabana jbl aquabasis ve üzerinde sansibar white toprak koydum. Tekrar bitki diktim. Bu sefer bitkileri sirke ile dezenfekte ettim. Bitkiler eskisine göre daha iyi. Ancak yaprakları eriyip deliniyor.. Sonrasında kopuyor. Ayrıca süs olarak sadece yati köküm kaldı. Onunda üzeri beyaz pamukumsu yapı ile kaplanıyor. Bazı bitki yaprakları da böyle.. Bu sefer denitrol ve sera bionitrivecler koyup 2-3 gün sonra balık eklemiştim. Ölçümlerin normal olmasına karşın balıklar 3 günden sonra durgunlaşmaya ve tabanda durmaya yan yatmaya başladı.


akvaryum 63x38x45 cm
2 adet lamba var. 1 tane 12000 16 wat 1 tane 6000(?) pembe ışık veren 16 w ortalama 8-10 saat/gün açıklar.
Bitki olarak en son ışık ve c02 ihtiyacı olmayan bitkiler koydum..
3 tane  cüce gurami 2 tane çöpçü var. Çöpcüler iyi. Ancak guramiler sıkıntıda.


Bu seferde olmaz ise tümünü bozup kayalı dekorasyon ile chiclid beslemeye çalışacağım. Ancak bitkili akvaryuma da çok özeniyorum.. Yardımlarınız ve önerilerinizi rica ediyorum.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sbryldzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2013
İl: Bursa
Mesaj: 128
sbryldzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2014 15:37
Aquabasis ve sansibar taban toplamda ne kadara mal oldu acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sPiRitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2008
İl: Kirikkale
Mesaj: 676
sPiRitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2014 16:30
İlk olarak geçmiş olsun. Balıklarınızı erken eklemişsiniz gibi geldi bana. Tam olarak biyolojik denge oturmadan balıklar eklendiğinde böyle sorunlar çıkabiliyor. Bitkilerinizde ki kararma ve çürümeleri adaptasyon sürecine bağlıyorum. Takip edin yeni sürgünler veriyorlar mı? Hangi bitkileri nasıl uyguladığızı da yazarsanız belki yanlış bir dikim vs. yapmış olabilirsiniz. Kullandığınız florasanların isimlerini de yazın bitkiye uygun olmayabilir. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cansınÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 211
cansınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2014 13:13
Geçmiş olsun öncelikle.Aldığınız bitkilerde sorun yaşamanız herkesin başına gelmiştir. Ancak hiçbir zaman kimyasala başvurmayın deniyor ortak fikir olarak. Bitkileri bildiğiniz yani daha önce denenmiş bir yerden alın. Adi salyangoz sorununu katil salyangozlarla çözün. Küçük bir akvaryum olduğu için sorun kalmayacağı kanaatindeyim. Çok üstüne düşmek de yararlı değil ben de çok balık kaybettim çok özenip. Şans işi biraz da. Tekrar geçmiş olsun, yeni kurulumunuzu bir an önce bitirmeniz dileğiyle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JudOfÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2014
İl: Denizli
Mesaj: 106
JudOfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 00:39
çok fazla kimyasal ve ilaç kullanıyorsunuz. akvaryumunuzu ilk defa kuruyorsanız bırakın biotop kendiliğinden otursun bitkilerinizi  su ile yıkayıp akvaryuma ekin ilk ektikleriniz çürüse bile biotpun kurulumuna yarım ediyo olacaktır.ışıklandırma ve gübre konularını biraz dahaaraştırın uygun ışık ve gübreleme yaparsanız zamanla herşey yoluna girecektir,düzenli su değşimlerine özen gösterin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engingkÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 31
engingkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 08:42
merhabalar. geçmiş olsun. arkadaşların dediği gibi çok ilaç kullanmışsınız sanırım. ben bitkili tankıma hiç kullanmıyorum ilaç.  nacizhane edindiğim bilgiyi paylaşmak isterim. bitkili tanklarda en önemli maddeler  su değişimi  ışık tır. onu gübreleme takip eder.aydınlatma her yerde litre başına 0.5 w denır ama genelde 1 w kullanılır. aydınlatmanızın genel watt ına bakarak bunu anlayabilirsiniz. size tavsiyem aydınlatma işini çözdükten sonra ilaç kullanmayı kesin ve sık su takviyesi yapın. şuan ben 200 litre akvaryumumda içerisinde ay kılıçlarım ve lepisteslerim var 50 litre su çekip direk musluktan verıyorum suyu. siz birden musluktan vermeyin.azar azar  direk musluk suyuna alıştırmak iyidir. bitkiler adeta deliriyorlar musluk suyuna.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oherekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Denizli
Mesaj: 123
oherekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 09:26
Merhabalar,

Önerilerinize çok teşekkür ediyorum..

Dün tüm kumu boşaltıp akvaryumu sıfırladım. Zira alıştığım akvaryumdan ziyade ölü bir çöle benzemeye başlamıştı. Kumu boşaltırken farkettiğim bazı noktalar oldu. Kumun içine koyduğum gübre topları ( JBL ) vardı. gübrelerin çoğu erimemişti. JBL White çok güzel bir görüntü oluşturan kum. Derinlik kazandırıyor. Dekoru ön plana çıkarıyor. Ancak üzerinde bitki kumu yazmasına karşın biraz ince düşüyor. İçinde su akımı ve hava geçişi olmuyor gibi. Bu da kum içinde anerobik çürüme yapıyor. Bitkili tanklarda istenilen aerobik yani havalı çürüme. Bu sayede artıklardan gübre oluşuyor. Anerobik çürüme olursa aynı bataklık gibi hidrojen sülfür gazı çıkıyor. Temizlediğimde bunu farkettim. Kumun içi aynı bataklık gibi kokuyordu. Anlayacağınız hava ve su akımı içinde olmamış. Dün tankı temizleyip JBL manado ile doldurdum. Aquabasis tabana serecektim. Ancak içinde yaşayan 2 balığın suyu hürmetine elime ulaşmasına beklemeden manado koydum. Manado White kadar etkili bir görüntü oluşturmuyor. Özellikle bitki olmayınca görüntü çok hoş değil. Ama içinde hava sirkülasyonunun çok iyi olduğu yazıyor. Ayrıca demir içeriğide var. Bu ara çok yoruldum. Belki içine çok ışık istmeyen rizozomlu birkaç bitki ve dekorasyon yapıp şimdilik biraz ara vereceğim.. Daha sonra tekrar kumun altına jbl aquabasis ekleyip düzenleme yapacağım..

İginize ve önerilerinize teşekkür ediyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bumbalaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 94
bumbalaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 11:33
Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun. Bitki işi biraz tecrübeyle oturuyor malesef. Ben de ilk bitkili akvaryum kurma hevesine giriştiğimde en az 3 kere baştan kurmuştum. Bu süreçte tavsiyem iyi araştırma yapmanız. Görüşlerim:

- Tank 100L, 32 W ışık var. Çok düşük, anca low-tech (Anubias, Java Fern, Eledoa, vb.) bitkiler yapabilirsiniz. Ayrıca 12000K bitkiye uygun değil, diatomu azdırır. Lambalarınızı 4000-8000K arasında seçin.
- Low tech bitkiler için Aquabasis gibi bir taban gübrelemesine gerek yok. Kesinlikle bir zararı yok yanlış anlamayın, ama boşuna masraf etmeyin.
- Kurulum aşamasında eğer musluk suyu kullanıyorsanız Aquatan tarzı su düzenleyiciler kullanın. Mutlaka ve mutlaka Nitrivec gibi bir bakteri kültürü kullanın ki biyolojik döngü otursun. Balıklarınızı biyolojik süreç oturduktan sonra ekleyin.
- Filtrasyondan bahsetmemişsiniz. Balıklarınız sıkıntıdaysa Amonyak patlaması olması muhtemel. Gerçi ilk kurulum sırasında bir miktar olması normaldir, ama bunu kısa sürede telafi edecek iyi bir filtrasyona ihtiyacınız var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oherekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Denizli
Mesaj: 123
oherekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 13:34
Merhabalar,

Amacım ilk planda low tech kurmak. Anubias, anubias nana, java fern, bacopa, hygrophilia gibi türler kullanmayı düşünüyorum.. Low tech akvaryumlar için akvaryum alanının %85-85 ini bitkiyle doldurmak öneriliyor. Ancak ben %60 civarını bitkili yapacağım.
Lamba konusunda aldığım yer bitki yetiştirebileceğimi söylemişti. üzerinde 1 tane aquazonic süper tropical pink 1 tanede 12000K süper sun var. Araştırdım. 16w lamba başka kalvin de bulamadım. Yine dee aldığım yere soracağım.
Akvaryumlarında hep denitrol, sera bionitrvec kulanıyorum. Filtre olarak eheim 2010 iç filtrem var. Orjinali tepe fitresi vardı. Ancak eheim 2010 u diğer akvaryumumda da kullanıyorum. Çok memnunum. Süngeri çok iyi. Biyolojik döngüyü kısa sürede oturtuyor. Normalde 4 yıldır filan uğraşıyorum. Akvaryum konusunda da baya bilgim var. Ancak canlı bitki işine girmemiştim. Sandığımdan daha çok tecrübe gerektiriyormuş. Ama mutlaka başaracağım.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bumbalaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 94
bumbalaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 16:17
Bahsettiğiniz floresanlar tuzlu su için. Onları çıkartıp yerine 2 tane OSRAM 6500K (Daylight) koysanız bile daha faydalı olur. Benim tavsiyem bütçeniz varsa bir JBL Solar Natur (9000K) ve bir JBL Solar Tropic (4000K) olacaktır. Natur akvaryumunuzu doğal gösterecek Tropic de fotosentezi arttıracaktır. 2 tane Tropic de takabilirsiniz ama akvaryum çok sarı görünür. JBL yerine Giesemann da tercih edebilirsiniz, çok kaliteli markadır. Daha ucuz seçenek de Sylvania Grolux ve Aquastar ikilisi olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oherekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Denizli
Mesaj: 123
oherekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 21:36
Merhaba,
Bu akvaryumu tanıdık bir ağbimizden almıştım. Alırken bitki yetiştirmek istediğimi biliyordu ve yetiştirebileceğimi söyledi. İnternetten bu lambaların açıklamalarında da bitki yetiştirilebileceği gibi ibareler var. Ancak siz böyle yazınca baya bir hayal kırıklığına uğradım. Yazdığınız JBL lamabaları alıp takabilirim.Ama beni esas üzen akvaryumda 2x16watlık bir sistem var. JBL in hiç bir lambasında 16 wat 397 mm benim sisteme uygun bir model yok. İnternetten araştırdım. Ancak bulamadım. İşin kötüsü buna uyan lambalar sadece aquazone marka benim kullandığım lambalar.

Bu lambalar ile low tech bitki bile olmaz mı?. Yoksa ışık sistemini değiştirmem gerekecek bende onu istemiyorum..

Saygılar..

Lambalarım

Aquazonic marka
1 adet 16 w 12000K
1 adet süper tropical pink

Bunlar ile low tech bitki olmaz mı??

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bumbalaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 94
bumbalaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 18:12
Olmaz demek yanlış olur. Fakat, ben sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Bu arada floresanlar T5'mi T8'mi? JBL'in genelde aynı watt değerinde farkı uzunluklarda ürünleri olduğunu biliyorum. Mesela 54W için 1047, 1150 ve 1200mm olmak üzere 3 boyu var. İyice araştırın derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 18:37
hocam low tech akvaryumunda ne ışıkla ugrasıyorsun. Tak 865 kod lu gün ısıklarından her türlü yeterli gelir. Taban secimini eger dekorasyon ön planda düşünüyorsanız. Kullandıgınız bitkilerin anavatanlarına bakın. Demek istediğimi şöyle acayım. Mesela güney amerika biotopu kuruyorsunuz diyelim. Kullanacagınız bitkiler subulata elodea saz bide bleheri diyelim. Forumda okuyun sıfır numara kumda bitki yetişmez, hava almıyor bıdı bıdı bir sürü sey yazıyor. Ama gel gör ki söylediğim bitkilerin hepsi sıfır numara silis kumda buyuyorlar. Aynı biyotopun kumu ve aynı biyotopun bitkisi kök gövde yaprak yapısı hepsi uyum içerisinde oluyor. Ama atıyorum sıfır numara silis kuma parvula dikmeye calısırsanız sonu hüsran olur. 
Bahsettiğiniz bitkiler afrika kökenlidir. Kurulumunuzda bunu göz ardı etmeyin hatta balık seciminizi de bu yönde yapmanızı öneririm. Sonucunda dogal ve seyir zevki yüksek bir tank elde edebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oherekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Denizli
Mesaj: 123
oherekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 19:59
< ="text/" ="" ="/B1D671CF-E532-4481-99AA-19F420D90332etdefender/huidhui.js?0=0&0=0&0=0">Işıklar t5. Araştıdığım kadarıyla 16 watt biraz sıkıntılı. Bu watta pek ışık yok.

Kum işi için Halit hocam haklısınız. Aslında ilk başladığımda bitkiler büyüyordu. Kum olarak sansibar white 0,4-1,4 mm kullanmıştım. DAha balık eklemeden nematod problemi olunca bunları yok etmek için kullandığım ilaçlama sonrasında bitkiler büyük oranda hasarlandı. Ancak bundan sonra sıkıntı başladı. İlk kurulumda bu kum ile ilgili sorun yaşamamıştım. Ancak bitkilerin çoğunu kaybedip sistemi bozarken artık kalan bitkilerin kuma karışması sonrasında kumun inceliğinden kaynaklanan sıkıntı başladığı görüşündeyim. Zira kum sıkı olunca kuma giren artık bitkilerde anerobik çürüme başlıyor. Bu da Hidrojen sülfür gazı çıkarıyor. Bu  hem bitkileri hemde balıkları zehirliyor. Kumu temizlerken içinin lağım gibi ya da Pamukkale'deki su gibi koktuğunu farkettim. O nedenle kum uzun vadede içinde sirkülayona müsade etmeli ve havalanabilmeli diye düşünmeye başladı. Şimdi manado bence bu bakımdan ideal. Bitki dikmeyeceğim alanlara sansibar river ile süsleyeceğim. Amacım Asya ırmaklarına benzer bir yapı oluşturup gurami ve tetra türleri bakmak....
Umarım başarılı olurum..
Saygılarımla...


< ="text/" ="" ="/B1D671CF-E532-4481-99AA-19F420D90332etdefender/huidhui.js?0=0&0=0&0=0">Düzeltiyorum..

JBL white 0.1 - 0.4 mm oldukca ince bir kum.


Peki

Super sun 12000K yerine bu markanın actinic blue mavi renk flöransını taksam daha mı iyi olur ?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir