Bitkili Akvaryum Kurmak (Yeni Başlayanlar İçin)


safak571Çevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 142
safak571Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2014 17:08
Arkadaşlar
herkese merhaba.Yaklaşık 5 senedir süren akvaryum maceram sonrasında şuana kadar edindiğim bilgilere
dayanarak ve bitkili akvaryuma başlamak isteyen arkadaşlara ilk etapta yardımcı
olacağını düşündüğüm ÖZET ama işin ANA HATLARINI KAPSAYAN aşağıdaki makalemi
siz değerli arkadaşlarım ile paylaşmak istiyorum.Umarım bitkili tanka başlamak
isteyen arkaşlar için yardımcı olur.



Öncelikle belirtmek istiyorum ki aşağıdaki bahsedeceklerim kesinlikle ALINTI DEĞİLDİR,tamamen bana ait üşenmeden yazdığım bir yazıdır. Tabiki içerisinde eksik bilgiler olabilir. Buradaki asıl amacım bitkili akvaryuma yeni başlayan arkadaşlara edindiğim tecrübeleri anlatarak fikir vermektir.

Benim düşüncem bitkili akvaryum konusunda ödün verilmemesi gereken 2 şey vardır ki bunlar önem sırasıyla AYDINLATMA ve KUM ‘dur. Tabiki kurmak istediğiniz bitkili tankın detayına göre bu sayı artabilir. Fakat ilk etapta bu 2 madde birçok bitki akvaryumu için yeterli olacaktır. Zaten zaman içerisinde işin detayına girilecek ve ihtiyaçlar artacaktır. Tankınız ve bitkileriniz detaylandıkça işin içerisine CO2, GÜBRE, FİLTRELEME, BİTKİLER, CANLILAR vs birçok konu girecektir.
Tüm bunları başlıklar altında toplamak istiyorum. 

(Tekrar belirtmek istiyorum bu konular temel bilgi vermek amaçlıdır, tabiki daha detaylandırılabilir)

Gelelim konulara;

AYDINLATMA ;
En önemli konu olarak gördüğüm için aydınlatma konusunu epey detaylıca anlatmak istiyorum.

Bitkili akvaryum için olmazsa olmazlardan biri aydınlatmadır. Aydınlatma konusunda da en önemli kriter floresan seçimidir. Floresan seçimini birkaç başlık altında anlatırsak ;

Kaç W floresan gerekli ? : Normalde bitkili bir akvaryum için minimum aydınlatma miktarı litre başına 0,5W ‘tır. Yani akvaryum hacminizin yarısı kadardır. Örneğin 100 lt lik bir akvaryumun aydınlatma ihtiyacı min 50W ‘tır. Tabiki bu değer bitki miktarınıza, bitki türlerinize ve akvaryum yüksekliğinize göre değişim göstermektedir. Örneğin taban bitkisi bol bir akvaryumda yada bol bitkili bir akvaryumda yada yüksekliği 50cm den yüksek bir akvaryumda litre başına 1W ‘a kadar bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacaktır.

Kaç adet floresan gerekli ? : Akvaryum hacminize göre gerekli Watt ‘ı hesapladıktan sonra gerekli floresan adetini buna göre hesaplayabilirsiniz. Örneğin 50W lık bir aydınlatma ihtiyacı için 3 adet 18W floresan, yada 1 adet 30W+1 adet 24W floresan, yada 1 adet 50W floresan kullanabilirsiniz.Kullandığınız floresanların Watt değerlerini topluyoruz.

T5 floresan mı T8 floresan mı ? : Bu tamemen sizin akvaryumunuza ve size bağlı bir konu diyebiliriz. T5 ve T8 floresanlar arasındaki en büyük fark ebatlarıdır. T5 floresan T8 e göre çok daha incedir. Bunun yanı sıra T5 floresanların suya nufüz edişi daha etkili iken fiyatları biraz daha pahalıdır. Fakat T8 floresanlara göre çok daha az yer kaplarlar. Bu nedenle yüksek ışık ihtiyacı olan akvaryumlarda T5 kullanmak daha mantıklı olacaktır. Bir örnekle açıklayalım ; 70cm boyundaki  110 lt lik bir NANO tankın 110W ışık ihtiyacı olsun (litre başına 1W). Bu akvaryum için T8 floresan seçecek olursak toplamda 6 adet 60cm 18W T8 floresan koymamız gerekecektir.T8 floresanların 60cm boyutu max 18W tır. Daha yüksek W bulamazsınız. Fakat eğer aynı akvaryum için T5 floresan seceçek olursak toplamda 4 adet 55 cm 24W T5 floresan işimizi görecektir.Hem T8 e göre çok daha az yer kaplayacaktır. Bu akvaryum için T5 kullanmak daha mantıklı olacaktır

Hangi renk floresan ? : Bitkili akvaryum için benim fikrim kesinlikle kullanılan floresanların adet olarak en az yarısının GROLUX olması yönünde. Diğerleri için AQUASTAR ve/veya DAYLIGHT tercih edilebilir. DAYLIGHT fiyat olarak ta ucuzdur. Sylvania Grolux kesinlikle tavsiye edeceğim bir floresandır.

KUM ;
Bitki akvaryumlar için aslında birçok kum tercih edilebilir.(Ciklet kumu hariç
diyorum çünkü gerçekten bitki yetiştirmek çok zordur ciklet kumunda)
Benim fikrim bitki için en meşhur ve en etkili kum HAGEN dir. Hagen siyah bir kumdur fakat unutulmamalıdır ki her siyah kum Hagen değildir. Hagen bariz çok parlak, hafif iri taneli, cam kırığına çok benzer bir kumdur. İçerisinde bulundurduğu iz elementler sayesinde bitkiler için çok faydalıdır. En büyük dez avantajı pahalı oluşu ve bulunabilirliğiniz az oluşudur. Fakat illa hagen olacak diye birşey yoktur.

Bitki için SİYAH QUARTZ kumlar da kullanılabilir.(Ben şuan kullanıyorum mesela) Siyah quartz kum da bitkiler için uygundur. Sadece bu kumu seçerken iri taneli olmasına dikkat edilmelidir. Tane boyutu 2-5mm idealdir. Daha küçük taneler bitki köklerinin ilerlemesini engelleyecektir.

İkinci bir seçenek olarak AQUACLAY kullanılabilir. Aquaclay de bitkiler için yeterli ve uygun bir kumdur. Rengi kiremit kahvedir. Bu kumun dezavantajı çok hafif olmasıdır. Suya ilk eklediğiniz zaman su üstünde yüzen kumlar bile
görebilirsiniz. Ayrıca yeni ekilen bitkiler kök salana kadar tutunma sorunu
yaşayabilir, hergün su üstünde yüzen bitkiler görebilirsiniz. Özellikle de
bitkileriniz küçük bitkiler ve zemin bitkileri ise. 

Bukumların yanı sıra çok ucuza hatta bedavaya temin edebileceğiniz inşaat kumu mevcuttur. İnşaat kumunu alıp elekten geçirip elekten kalan kumları alıp güzelce yıkadıktan sonra akvaryumunuza koyabilirsiniz. Emin olun bitkileriniz için gayet uygun olacaktır.

Akvaryumunuzda dere kumu da kullanabilirsiniz. Dere kumu da bitkiler için çok yararlıdır. Dere kumu seçerken dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki bazı akvaryumcular dere kumu diye midye kırığı yada midye kırığı+dere kumu karışımı veriyor. Buna dikkat etmek gerekiyor, çünkü midye kırığı bitki için çok uygun bir kum değildir. Tabiki kesinlikle bitki olmaz da diyemeyiz. Ama neden dere kumu diye midye kırığı alasınız ki.

Kumu seçtikten sonra geriye kalan en önemli konu kumun yıkanarak akvaryuma eklenmesidir.Bu iş için büyük bir kova yada leğene ihtiyacınız vardır.(kum miktarına göre değişir tabi). Yapmanız gereken kumu defalarca yıkayarak içerisindeki toz toprak ve pisliklerden arındırmaktır. Kesinlikle kumu temizlemek için kimyasal vb maddeler kullanılmamalıdır sadece kumunuzu tuz ruhu ile test edebilirsiniz. Bir tutam kumu bir kaba alıp üzerine tuz ruhu dökebilirsiniz. Eğer kabarma oluyor köpükler çıkıyor ise kumunuz akvaryum için uygun değil demektir. Ne kadar kum kullanmalıyım? Bitkileriniz için min 6-7 cm kum kullanmaniz gerekmektedir. Akvaryumunuzun uzunluk x derinlik x 7cm hesabi ile gerekli kum hacmini litre olarak hesaplayabilirsiniz.

CO2 (Karbondioksit);
Karbondioksit (CO2) bitkiler için aslında gerekli unsurlardan biridir. Her ne kadar CO2 ihtiyacı olmayan bitkiler diye bir tabir olsada her bitkinin CO2 ye ihtiyacı vardır. Sadece bazı bitkiler CO2 olmasa bile bu duruma dayanıklılık
gösterebilir ve yaşamını sürdürebilir. Fakat hiçbir zaman CO2 destekli bir
bitki kadar sağlıklı ve canlı olamayacağı kesindir.

Bitkili akvaryuma yeni başlayan arkadaşlar genelde ilk etapta CO2 yi göz ardı ederek bitki yetiştirmek isterler. Bu kişilerin bazıları yanlış bitki seçer ve CO2 olmadığı için başarısız olurlar, bazıları ise daha dayanıklı bitkiler seçerler ve CO2 siz bitki bakabilirler. Bir kısmı da zaman içerisinde işi ilerleterek daha sağlıklı ve canlı bitkiler isterler ve CO2 takviyesine karar verirler. CO2 konusunda bilinmesi gereken önemli noktalardan birisi de şudur ki CO2 akvaryumunuza sadece ışığın açık olduğu zamanlarda verilmelidir. Bitkileriniz ışık ve CO2 yi kullanarak fotosentez yapacak ve ortama oksijen verecektir.

Benim bitkili akvaryuma yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem ilk etapta bile CO2 ile işe başlamalarıdır. Çünkü CO2 bitki yetiştirmeleri için çok yardımcı olacaktır. İlk etapta KULLAN AT TÜPLERDEN kullanabilirler. 3 lü yedek tüp 25-35TL arasına satılmaktadır. Ortalama bir akvaryum için (60~100lt) 1 tüp 1 ay kadar gidebilmektedir. Bunun yanı sıra MAYALI SİSTEM kurarak bitkileri için CO2 sağlayabilirler. Mayalı system konusuna girmeyeceğim, forumda detaylıca anlatılmış birçok konu var. Sadece mayalı sistem konusunda yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem eğer mayalı sistem kuracak iseniz dezavantajlarını iyi araştırın ve sistemi yangin tüpü gibi dayanıklı tüplere ve gerekli ekipmanları ile birlikte kurmalarıdır.Yoksa kola şişelerine yapılan mayalı sistemler genelde yeni başlayan arkadaşları yıldırmaktadır. Bu 2 yöntemin yanı sıra tabiki en uygun olan yöntem bir CO2 tüpü ile komple system kurmaktır. Bu sistemin en büyük dezavantajı PAHALI olmasıdır. Ortalama bir sistem 250~350 TL gibi fiyatlara kurulabilmektedir. Eğer bütçe sıkıntısı yok ise böyle bir sistem kurmalarını kesinlikle tavsiye ederim. Ayrıca 1 adet solenoid valf almaları çok avantajlı ve kullanışlı olacaktır.

GÜBRE ;
Bitkili akvaryumlar için şart olmayan fakat olursa bitkilerin gözle görülür şekilde gelişeceği bir unsurdur. Gübre deyince herkesin aklına misket gübre
gelmektedir. Aslında misket gübrenin haricinde SIVI GÜBRE de mevcuttur. Burada doğru gübre seçimi bitkinin türüne göre yapılmalıdır. Eğer bitkiniz kökleri olan bir bitki ise MİSKET GÜBRE daha faydalı olacaktır. Çünkü bitkiniz gerekli besinleri kökleri ile almaktadır. Fakat eğer bitkiniz köksüz bir bitki (ör: Eledoa) ise gerekli besinleri yapraklarından alan bir bitki demektir. Bu bitkiler için de SIVI GÜBRE daha faydalı olacaktır. Tabiki her iki gübrenin
beraber kullanılması daha faydalı olacaktır. Misket gübreler bitki miktarınıza
göre bitkilerin köklerinin yanına kumun altına gömülerek kullanılır. Sıvı
gübreler ise sirkülasyonun en fazla olduğu bölgeye kutu üzerinde belirtildiğ
miktarda direkt olarak suyun içerisine dökülerek kullanılır.

Alternatif gübreler yok mudur? : Elbette birçok arkadaşın aklına hazır gübre yerine başka bişey kullanamaz mıyım sorusu gelir. Tabiki alternative seçenekler mevcuttur. Ama bunlar diğer gübreler kadar efektif olmayan fakat hiçyoktan iyi olan seçeneklerdir. Örneğin 100lt lik bir akvaryum için ayda 1 kez akvaryumunuza maden suyu ekleyebilirsiniz.(forumda detayları mevcut) Sıvı gübre etkisi yapcaktır tabiki bitkileri coşturması beklenemez. Ben bizzat kullanıyorum bir zararını görmedim. Tabi önemli olan maden suyu direkt akvaryuma dökmek yerine bir sure bekletip sonrasında biraz akvaryum suyu ile karıştırarak akvaryuma ekmektir. Maden suyunun yanı sıra haşlanmış yumurta suyunu ekleyen arkadaşlarımızda vardır. Bu konu ile ilgili de forumda tartışılmış konular mevccuttur. İlgili tüm konuları okumama rağmen henüz tatmin olmuş durumda değilim ve denemedim. Fakat forumda deneyip bitkilerin coştuğunu söyleyen birçok arkadaş
mevcut. Tabi bu konuda da en önemli dikkat edilmesi gereken konu eklenecek miktardır.


FİLTRELEME ;
Sadece bitkili akvaryum için değil tüm akvaryumlar için en uygun filtreleme şekli dış filtredir. Bitkili akvaryum için filtreleme konusunda benim bildiğim 2 konu mevcut.

Bunlardan biri dış filtrenin akvaryum suyunuzu saatte 6-7 kez filtreleme yapacak şekilde çalışıyor olması gerektiğidir. Fazla veya daha az filtrelemeden kaçınılmalıdır. Diğer bir konu da bitkili tanklarda filtre malzemesi olarak KARBON kullanılmaması gerektiğidir. Filtre içerisindeki karbon bitkiler için eklemiş olduğunuz gübre içerisindeki elementlerin bazılarını tutmaktadır.Akvaryumu yeni kurmuş iseniz 1 hafta kadar kullandıktan sonra karbonu çıkarmanız bitkileriniz için daha iyi olacaktır. Karbonu çıakrdığınız zaman sadece suyunuzun berrraklığı biraz azalacak ve su içerisinde yüzen ufak partüküller olacaktır. Fakat bunun yanı sıra zararı daha fazladır diye düşünüyorum. Seramik elvaf vs malzemelerden bahsetmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Bu malzemeler zaten dış filtrenin olmazsa olmazlarıdır. Bunların haricinde dış filtrenize yosun önleyici NİTRİT ve NİTRAT GİDERİCİ malzemeler almanızı öneririm. Yosun belasıyla çok uğraşmazsınız. Suyun ph ını düşüren ve bitkiler için yararlı olan filtre malzemeleri de tercih edilebilir ama genelde bu malzemeler suyun rengini değiştirmekte ve bazı kişiler tarafında hoşlanılmamaktadır. (suyu çay rengine dönüştürmektedir)


HAVA MOTORU ;
Benim kanımca bitkili akvaryumlarda hava motoru kullanılmasına hiç gerek yoktur. Hatta kullanılmamalıdır. Bitkileriniz için sağlayacağınız CO2, hava motoru ile sağladığınız O2 ile yok edilecektir. Güzel ve sağlıklı olan bitkileriniz zaten canlılarınız için gerekli O2 yi sağlaycaktır. Bu yüzden hava motoru kullanmak yerine yapılması gereken en mantıklı şey filtrenizin şalelesini suyun yüzeyini hafif dalgalandıracak şekilde ayarlamaktır. Bu uygulama gerekli oksijeni sağlayacaktır. Fazla dalgalanma suyun içerisindeki CO2 yi yok edecektir.


SICAKLIK ;
Herbir bitki için sıcaklık değerleri farklıdır. Burada kişiye düşen bitkileri doğru seçmektir. Bitkileriniz seçerken herbir bitkinin yaşama sıcaklık aralığı
belirlenmeli ve hepsini kapsayacak bir sıcaklık değeri referans alınarak bitki
seçilmelidir. Genelde bu değer akvaryum için 23~25C diyebiliriz. Fakat yaz
aylarında artan sıcaklıklar sebebniyle bitkilerini 28 derecelere adapte eden
arkadaşlar var. Bu uygulamayı da mantıklı buluyorum. Çünkü yazın akvaryum sıcaklığını 23 gibi bir değerde sabit tutmak zor oluyor.

BİTKİLER ;
Genelde bitkili akvaryuma yeni başlayan arkadaşlar kolay bitkiler bakmak ister .CO2 istemesin ışık istemesin derler. Aslında böyle bir bitki yoktur. Bitkiler(%99 diyorum) doğaları gereği CO2 ve ışık isterler. Sadece bazı bitkiler bu unsurlar olmadan da yaşayabilir. Daha doğru bir tabirle bu duruma dayanabilirler. Bitkiler seçilirken ilk etapta bu bitkiler tercih edilebilir.

Benim arkadaşlara tavisye edeceğim bitkiler : Eledoa, Tilki Kuyruğu, Zeytin, Gül, Çınar, Limon, Saz 

Taban Bitkileri : Subulata, Parvula, Moss, Eğer yeterli ışık var ise Riccia da
tavsiye edebilirim.


CANLILAR ;
Akvaryuma seçilecek canlılar konusunda benim dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm en önemli konu canlıların bitkilere zarar vermeyecek canlılar olmasıdır. Aslında bu tamamen akvaryum sahibinin karar vereceği bir konudur. Ama benim tercihim bitkili akvaryumlarda Neon, Rasbora, Canlı Doğuran Türleri gibi küçük balıkların beslenmesidir.Salyangoz türlerinde de bitkileri yemeyecek türler seçilmelidir.(Mesela Elma Salyangozları küçük yapraklı bitkileri afiyetle yiyebiliyor)


DEKOR ;
Genelde kişiler akvaryumlarına dekor olarak birçok şey ilave eder. Bu tamamen kişinin kendi zevki ile alakalıdır. Ama konu eğer bitkili tank ise bazı konulara dikkat edilmelidir. Burada en önemli konu akvaryuma eklenecek dekorların akvaryum suyuna zararlı salınım yapmaması gerektiğidir. Bu yüzden akvaryum içerisine yapay bitkiler, plastic malzemeler, renkli taşlar vs konulmamalıdır. Eğer dekor olarak bir kaya koyacak iseniz bunun içinde dikkat etmeniz gereken şey aynıdır. Seçtiğiniz kaya suya salınım yapmamalıdır. Bunu anlamak için seçtiğiniz kayanın
bir kısmına(ufak bir kısım 1 cm2 kadar) TUZ RUHU damlatıp test edebilirsiniz. Eğer tuz ruhu damlattığınız yer köpürüyor ise bu kaya suyunuza zararlı salınım yapcak demektir ve akvaryuma eklenmemelidir. Eğer tuz ruhuna cevap vermiyor ise akvaryumda kullanılabilir. Ayrıca ekleyeceğiniz kaya iyice temizlendikten sonra akvaryuma eklenmelidir. Temizlik için de kesinlikle kimyasal vs kullanılmamalıdır. En doğru yöntem tuz ile temizlemektir. Kayanızı 20-30 dk kaynattıktan sonra birkaç gün tuzlu su içerisinde bekletip sonrasında durulayarak akvaryuma ekleyebilirsiniz. Burada bahsettiğimiz tuz KAYA TUZU dur. Evdeki iyotlu tuzlardan değildir.

Arkadaşlar elbetteki bütün bu bilgiler forumda yazılmış tartışılmış bilinen konulardır.Benim amacım üstte de belirttiğim gibi bitkili akvaryuma başladığım günden bu güne edindiğim tecrübelei paylaşarak çorbada benim de tuzum olsun düşüncesidir.
Elbette içerisinde eksikler yanlışlar olma ihtimali vardır.Bu konuda daha bilgi sahibi arkadaşlarımız da eksik ve yanlış olduğum konulara değinebilirler ise hep beraber bitkili akvaryuma yeni başlayan arkadaşlarımızın işine yarayacak bir çalışma oluşturmuş oluruz.

Hepinize İyi Forumlar...

Akvaryumumdan birkaç kare 



safak5712014-01-14 09:45:28

Beğenenler: [T]91976,Hüseyin Eroğlu[/T][T]225660,mustafa121212121[/T]
Teşekkür Edenler: [T]225660,mustafa121212121[/T]
+1: [T]225660,mustafa121212121[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farukclkÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 56
farukclkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2014 21:00
Kömürü neden 1-2 hafta sonra çıkarmamız gerekiyor ve ilk resimde kayanın solundaki bitki nedir acaba? bilgiler için teşekkürler bu arada

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safak571Çevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 142
safak571Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2014 21:58
Bitki akvaryumlarinda karbon kullanimi tavsiye edilmemektedir.Cunku karbon bitkiler icin gerekli gubredeki elementlerin bazilatini tutmaktadir.Akvaryumu kurduktan sonra iyi sekilde filtrelenmesi partikullerin tutulmasi gereklidir. 1 2 haftadan sonra karbonu cikarabilirsiniz.karbonu cikarttiginizda sadece suyun berrakligi azalmis olur ve suda yuzen ufak partikuller olabilir.bu da bitkilere zarari olmayan birseydir.

Kayanin solundaki bitki Çınar dır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir