Bitkili akvaryumda nokta yosunu


tigger_agcÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 190
tigger_agcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 10:48
Arkadaşlar akvaryumum güneş görmeyen bir yerde. O nedenle çok aşırı bir yosun problemim yok. Fakat camlarda yaklaştığımda görüntümü bozacak kadar nokta yosunu problemi var. Vatoz ve elma salyangoz demeyin. Cüce vatoz yavrularım var ama maalesef dip balıklarını yaşatmakta biraz sıkıntı çekiyorum. Zaten yaşayanları da ne hikmetse hiç camda görmüyorum. Sanırım daha da büyümeleri gerekecek. Elma salyangozu da 8-10 tane var ama çok tembeller. 

Zebra nerite yosun avcısı diye biliyorum ama onu da piyasada bulamıyorum 1 aydır falan. 

Akvaryumda bitki olarak elodea, tilki kuyruk , java fern ve zeytin var.var. Ekstra gübreleme yapmıyorum. Günde 14-15 saat ışıklandırma yapıyordum fakat yosun problemi çıkınca ışıklandırmayı 5-6 saate indirdim. Bu da bitkilerin gelişimini olumsuz etkiledi. Hem boyları uzamıyor uzun zamandır hem de renkleri falan soldu. Sıvı gübre takviyesi olarak ne yapmaylıyım sizce?

Yosun sorununa tekrar dönersek cam da oluşan bu nokta yosunları için önereceğiniz canlı doğuranlarla sıkıntısız yaşayabilecek salyangoz ve balık türleri neler olabilir?

Bir de çeşitli markaların 8 - 40 tl arasında değişen fiyatlarda yosun temizleyici saplı aletler var. Bazıları jiletli falan diyor. Bu tarz bir şey de benim işimi görür ama camı çizmesinden korkuyorum. Yoksa temizlemekten üşenmem. Böyle bir aparat kullanıp tecürbe edip memnun kalan var mı? Ona göre ben de o markadan alayım.

İlaç önermeyin. Akvaryuma bu tarz kimysallar katmak istemiyorum. Şimdiden teşekkürler herkese.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShateielÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 703
ShateielÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 10:52
Nerite salyangozunu bahçelideki jumbo akvaryumdan bulabilirsiniz ayrıca algae eater olarak otocat ve garra rufada mevcut ben 3 adet garra rufa aldım oradan saç yosunum ortadan kalktı :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.OcalÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 148
H.OcalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 11:01
   Selam,
   Bir sünger yardımıyla kolayca kurtulabilirsin bu yosunlardan...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokselSunarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 559
GokselSunarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 11:12
Nokta yosunu bitki üzerinde değilse çok dert etmeyin , cüce vatoz camda çok gezmez zaten , normal vatoz bu konuda daha iyidir fakat her ne hikmetse canlı ilavesi bende , geceden elma salyangozu atıp sabaha yosunu sorunu biten arkadaşlardaki gibi bir sonuç vermedi . 
Canlı ekleme zaten akvaryuma ek yük getiren bir şey , salyangozlar süper kirleticiler bana göre ama neyse , bir gün bende görürüm belki :) 
Temizleme için yeşil scotch brite iş görür , mıktanatıslı olanlardan almayın , farketmeden içine kaçan taş yada salyangoz bir anda çizer camı , tecrübeyle sabittir.Elimi suya sokmam diyorsanız  Ben JBL blanki saplı silecek kullanıyorum , tavsiye edebileceğim bir ürün . 


bu linki okumanızı tavsiye ederim . 

kolay gelsin



 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tigger_agcÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 190
tigger_agcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 11:39
Elimi akvaryuma sokmam değil de sokamam demek daha doğru :D. Şöyleki akvaryum yerden yaklaşık 80 cm lik bir maobilya üzerinde duruyor. Akvaryumun kendi yüksekliği de 60 cm. Kapak vs. derken 1,50'den daha fazla bir yükseklik oluyor. Bu da sıkıntı yaratıyor. Scotch Bright'ın yeşil yeri yavru akvaryumumun camını epey bir çizdi o yüzden kullanmak istemedim. Önerdiğiniz JBL marka olanı deneyebilirim madem sizin camınızı çizmemiş benimkini de çizmez herhalde :D

Akvaryuma canlı ekleme konusunda sıkıntı yok. Zaten 400 lt akvaryum. Ve canlı doğuran olarak toplasan 15 tane balık ancak vardır. Yani ciddi anlamda boş şimdilik akvaryum :D. Balıklarımla sorunsuz yaşayacak bir canlı olsun yeter. 

Bitkilerin üzerinde herhangi bir yosunlanma yok pek. Fakat bir tek tilki kuyrukta böyle tüye benzer bir şeyler var gibi üzerinde ama emin olamadım bitkinin kendimi öyle yoksa yosun mu kaplamış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir