Bitkili denemesi vol1


fizaniÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 260
fizaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 11:40
Merhabalar,
Ne zamandır acil durumlar için sakladığım 70/30h/20 (40lt) tankımı ufak çaplı, peyzaja dayalı görsel,
cuzi öğrenci işi bir akvaryum haline getirmek istedim lakin konu bitkiler olunca bilgi alanımın epey dışına çıktı.

mevzu bahsi geçen tankımız budur.
Öncelikle bana çok masraf çıkarmayacak bir tank istiyorum ilk kıstasım budur :) 
İçinde hagen kum bulunmaktadır, pipo filtrem ve ısıtıcım vardır.(26C)
Canlı olarak crown tail beta ve 2 adet elma salyangozum vardır, salyangozları yosun toplarını atınca aldım bişey yapamıyorum bari salyangozlara doğal besin çıksın demiştim :)
Aklımda olan ise tabanın tamamen moss ya da benzeri bir dekor ürünüyle kaplı olucak olup içine uzunlamasına fazla sayıda olmayacak bitkiler koyarak, beta, neon, karides ve salyangoz türlerinden,
muzdaripsi bir karma yapmak.
1)Bana önerebilceğiniz bitki türleri nelerdir? (nerede bulabilirim, fiyat) 
2)Hemianthus micranhemun hızlı yayılan, güzel bir zemin kaplama bitkisimidir?
3)Alternanthera reineckii akvaryumum da bu şartlarda yaşar mı, önerir misiniz ?
4)Karides uyumsuzluk çıkartır mı?
5)Işıklandırma olarak batıya doğru bakan kısımda olduğu için odam güneş saat 12-1 gibi kendini gösterip epey şiddetli olarak vurmaktadır bunun haricinde 60cm'lik bir ya da şart derseniz iki adet florasan ekleme şansım var yeterli olur mu? ne önerirsiniz ?
6)Bu akvaryumumda duran ve hediye olan bitki nedir? moss türümüdür? yayılır mı? istediği şartlar nelerdir?
7)Dizayn önerileriniz varsa nelerdir? hatta buyrun kapım dahi açık uygulamalı bile gösterebilirsiniz :D
galiba şimdilik bu kadar :)
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliOnurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 208
AliOnurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 13:28
Öncelikle hayırlı olsun kardeşim eğer yetiştirebilirsem ilk yorumun benden olsun :)

1) Sana önerebileceğim bitki türlerinden ziyade sana önerilerim olacak. Öncelikle boy ve enin kısa olduğu + bol güneş ışığı alan bu akvaryumda çok hızlı gelişen, boyuna uzayan bitkiler besleyemezsin. (cobambo, Tilki kuyruğu vs..) 
Hemianthus micranhemun ile tabanı kaplamak istemişsin Fakat tabanı bu şekilde kaplamaktansa bir mangrow kökünün üzerine bu bitkiyi kaplamak daha mantıklı gibi düşünüyorum, Geri kalan kısımlara boş alanlar kalsın farklı bitki türleri deniyebil.

2) Açıkcasını söylemek gerekirse sorduğun bitki türü hakkında bir bilgim yok. Fakat taban kaplayacağın için 1. soruna verdiğim cevabı burada kaale alabilirsin :)

3) 
Alternanthera reineckii bildiğim kadarıyla töleranslı bir bitki. O kırmızı formunu koruman için misket gübre vb. gübre çeşitleri kullanırsan kırmızı tonlarını koruyabilirsin diye düşünüyorum. Çok güzel bir renk olması itibariyle akvaryumunda güzel kombinasyonlar oluşturmaya müsait bir bitki.

4) Karides uyumsuzluk çıkartmaz. Nedenini de şu şekilde açıklıyorum; Tabana döşeyeceğin bitkinin araları boşluktur. Karides gibi küçük canlılar genelde çok fazla etrafta gezmeyen türlerdir. Bir tehlike oluşacak durum olsa bile b
itkinin içerisinde kendilerine saklanacak yer rahatlıkla bulacaklardır.

5)Güneş bir bakıma faydalı bir bakıma zararlıdır.
Malum önümüz kış ayı güneş ışınları zaman itibariyle zayıf vurmakta fakat yinede bire bir maruz kalındığında bile etkisini göstermekte. Senin akvaryumunun yeri itibariyla bol ışık alacağı kesin. O yüzden yaz ayı için şimdiden alternatifler düşünmek şart. Kışın bitki gelişimine faydalı olacak güneş, Yazın o bitkilerin hepsini kaybetmene neden olabilir. şimdilik yalnızca ışık açısından değil üstten direk güneşin vurup suyu ısıtmaması açısından üst kapağı yaptırmalısın. Yaz ayı içinse biraz canını sıkacak(görsel konuda) güneş alan yerleri güneşi tutmayacak(açık renkler ile) kaplamalısın ki yazın akvaryumun benimki gibi 35 dereceleri görmesin :)

6)Bence o bir moss ball(yosun topu)dur. Yayılmaz fakat ışık aldıkça salkım saçak uzayabilir.

7)Dizayn önerini değilde dizaynda bizzat uğraşacağım için bu sorunada sayfalarca yorum yapmıyorum Tebessüm o yüzden şimdiden hayırlı olsun diyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 14:06
Berk bey öncelikle hayırlı olsun.Eğer bitkili işine ucundan dahil olduysanız günahı ile sevabı ile artık bu işin içindesiniz sizi uyarayımTebessüm.Taban bitkisi zahmetli bir iştir.Benim size tavsiyem tabanı komple kaplamaya çalışmaktan çok moss la belli bölgeleri yada redmoore köküne sararak kullanmanızı öneririm.http://www.akvaryum.com/Forum/tabana_moss_yerlestirmek__k308662.asp Uzun aramalarım sonucunda bulduğum bu yararlı link size güzel fikir verecektir bence.Karides beslemeyi düşünüyorsanız birkaç uzun bitki almanız sizin için iyi olacaktır.Tabanla gübreyle pek uğraşmak istemiyorsanız,gül,eledoa,dermasum size tavsiyem olabilir.Ama bunlarda boyuna hızlı uzayan bitkilerdir her hafta budama şart olabilir TebessümBalıklara gelince beta ile karides yanyana bana pek uygun gelmedi.Florasan konusuda olmazsa olmaz diyorum.İki adet iki tür florasan eklemelisiniz.Hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fizaniÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 260
fizaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 14:56
Onurum, kardeşim sağolasın yorumun ve desteğin için :)
İlk başta uzunlamasına dediysem yanlış anlaşılma olmasın tilki kuyruk gibi bir bitki beklentim yok söylemek istediğim bütünüyle oluşan görüntüdür; her taraf moss arada anubias gibi diklemesine bir bitki (aslında anubiasda yanlamasına büyüyor diklemesine değilde çaktırma:) 
co2 ve gübre olayı biraz meşakatli biraz masraflı olduğu için çok ekstrem şeylerden uzak durmaya çalışıyorum malüm maddi durumları biliyorsun :)
yazın güneş için parlak fikirlerim var :)
moss ball'um mevcut 2 adet :) bu farklı bir tür çözmüş değilim bilgim olmadığı için.

Volkan bey ilginizden ve okuduğunuzdan dolayı teşekkür ederim,
verdiğiniz linki 2 gündür araştırıyordum misina, dolama, bağlama, yerleştirme bol bol arama bölümünde adlarını geçirdim fakat bulamamıştım bu kadar detaylısını çok teşekkürler :) tavsiye ettiğiniz bitkileri incelemeye aldım :) 1glorlux 1aquastar işimi görür kanısındayım o zaman. Tekrardan teşekkür ettim umarım hayırlı olur vatana millete :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2011 16:24
1)Bakımı kolay ve bodur tüm türler :D
2)Hemianthus Micranhemun ve diğer taban bitkileri hızlı ve kısmen yayılan ve ışığa doğru haraketi seven bitkilerdir. Ama seni tanıyorum böyle 150 kök alsan dikerken ederken kafayı yersin.
3)Alternanthera reineckii için ise Onur'a epey ters yorum bir yorum yapacağım :D Öncelikle kırmızı ve kızaran bitkiler renklerini gübreden değil ışıktan alırlar. Tilki kuyruğunun ucunda dahi muazzam bir kızarma gözlenir ışık yeterli ise. Ama tamamen kırmızı bitkilere özel gübreler (sıvı) mevcut olduğu gibi yine de birinci etmen ışıktır. Aydınlatma yetersiz geldiğinde bitki rengini kaybeder ama yaşamına devam eder. "Kolay" statüsünde olmayan bir bitki.
4)Karides kendisini yiyecek bir şey olmadıkça her yere uyumludur :D
5)Güneş gören akvaryumda bakımı kolay bitkiler öyle bir gaza geliyor ki o kadar olur :) Ama eş zamanlı bir yosun derdin de olacak.
6)Moss türüdür ve yorumlarda denildiği gibi moss ball'dır. Mossball dediğimiz olan zaten bir bitki türü olarak kullanılmaktan çok yosunun top şekline getirilmiş hali diye kullanılıyor. Bitkinin türü de Japanese moss balls diyorum. Formu biraz küçük gibi ama saçak yapısı o olduğunu düşünmeme neden oldu :D Ay cümle kuramadığımı hissettim.
7)Perşembe :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhteşem benÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
muhteşem benÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2011 19:55
Tavsiyem eledoa ,limon,çınar,java moss.Dekarasyon olarak beta için 1 mağara.Diger istediğiniz türlerde kalsın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2016 22:15
Berk kardeşim uzun aradan sonra akvaryumu yeniden kurdun geldik filtresini taktık, ev boyanır dedin akvaryumu taşıttın hatta ilk kurulumda taşları arasındaki soğan kabuğunu dahi bana temizlettin o halde seni emeklerim karşısında foruma davet ediyorum. Aktifleş:)

Beğenenler: [T]103993,AlperAskan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir