Bitkili Discus Tankı Kuracağım


depresifÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 39
depresifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 00:30
Elimde mevcut olan 100*50*60(h) akvaryumumdan Amerikan Cichlid lerini çıkarıp bitkili discus+tetra akvaryumu kuramaya karar verdim.

Öncelikle tankın yüksekliğinin fazla olduğunun farkındayım. Tabanı hafif yüksek yapıp fazla ışığa ihtiyaç duymayan bitkiler tercih edeceğim. Bitki tecrübem sıfır. Akvaryumda tek bir ot parçası yetiştirmiş değilim.  Aklımdan geçen bitkiler echinodoruslar, anubiaslar, elodea. ön tarafa subulata gibi bitkiler. Siz neler önerirsiniz acemi işi olacak yalnız bitkiler. İlk tecrübem kötü olmasın bitkilide.

Elimde ekipman olarak Fluval 305 dış filtre, 300 watt ısıtıcı, eheim hava motoru, iç filtre, 2-3 adet büyükçe fosil kaya vs mevcut. Tankta şu an midye kırığı kum var değiştireceğim. CO2 düzeneğim yok ama mayalı sistem+akvaryum içi difüzör kurabilirim.CO2 ph ı da düşürür işime gelir. Bir de mango kökü düşünüyorum anubiasları bağlarım üstüne hem de suyu yumuşatır.

Hedeflediğim şey 6-8 adet 8-9 cm discus (sayıyı gerekirse ilerleyen zamanlarda düşürebilirim), 15-20 adet neon kardinal limon vs tetra , vatoz ve çöpçü ekibinden oluşan balıkları beslemek ve bakımı ışık ihtiyacı vs kolay olan bitkilerden oluşan bir akvaryum kurmak.

Bitkili akvaryumda discus bakmanın çok zor olduğunun farkındayım. Amacım üretip ticaretini yapmak değil sadece görüntüden zevk almak. Yani benim discusumun semirip 20 cm olmasına gerek yok.

Şimdi gelelim kafama takılanlara:

1) Kumda en üst tabaka olarak krem rengi ince silis kum (0.7-1.2 mm) kullanacağım.(Aklımdan geçen silis kum yüksekliği 3-3.5 cm) ince kumun bitki için çok iyi olmadığını biliyorum ama discusların kum yeme olayından dolayı ince kum öneriliyor. Ayrıca kum rengi olarak da açık renk kumların kullanılması öneriliyor bu yüzden silis düşündüm.

Alt tabaka için ise demir içerikli bitki kumu 1.5-2 mm civarı ve lav kırığı kum karışımı düşünüyorum. Sizce kaçar kg almalıyım?

silis kum:
http://urun.gittigidiyor.com/Silis-Akvaryum-Kumu-30-kg-KARGO-DAHIL_W0QQidZZ42110877

Demir içerikli bitki kumu:
http://urun.gittigidiyor.com/Dogal-Akvaryum-Bitki-Kumu-30-kg-KARGO-DAHIL_W0QQidZZ42110872

Lav kırığı:
http://www.musaakvaryum.com/urun_detay.asp?id=1370
 
2)Taban kaç cm olmalı? Bahsettiğim bitkiler için tabana tablet gübre vs yerleştirmem gerekir mi?

3)Işıklandırma nasıl olmalı. Tankta şu anda sadece beyaz ve mavi iki adet florosan var adı sanı nedir bilmiyorum.Çok profesyonel bitki, ekipman ışıklandırma vs istemiyorum birincisi acemiyim ikincisi çok vakit ayırıp uğraşamam

4)Çöpçü-yosun temizleme ekibim sağlam olmalı diye düşünüyorum.Malum bitkilerin altına kaçan yem artıkları için. Dana yüreği vs kesinlikle vermeyi düşünmüyorum. Bu arada dip çekimi yapmayı da düşünmüyorum. Sadece üstten su alıp değiştireceğim. Elimde 2 adet leopar vatoz 8-10 cm, 1 adet frenatus 10-12 cm, 1 adet cüce vatoz 8-9 cm, 2 adet makrakanta 7-8 cm var. Bunlardan hangileri kalmalı hangileri gitmeli. Ya da kısacası çöpçü takımım kimlerden oluşmalı. Elma salyangozu alabilir miyim böyle bir tanka?

Arkadaşlar tavsiye ve yorumlarda bulunurken su sıcaklığının 27-29 derecede ph ın da asidik olacağını göz önünde bulundurmanızı rica ederim.. Her konuda fikirlere açığım. Daha kurulumda yanlış başlamak istemem. Şimdiden teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 00:33
Tavsiyem biyotop yapmanız üzerine olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir