Bitkili kurulumda bitki türleri ?


ReinhardÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12210,2[/B]
Kayıt: 23/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 546
ReinhardÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2012 11:27

Arkadaşlar merhaba benim evimde şuanda ayrı bir 135*65*65 ölçülerinde tankım var içinde Frontoza kalolo carema blue bakıyorum. Ayrıca şuanda yaptırdığım bir akvaryum var ve onda düşük destekli low tech oluyor galiba bir sistem kurma hevesindeyim. Kafamda değişik bir peyzaj var kısaca şöyle anlatiyim.

Yaptırdığım akvaryum 40*30*25 ölçülerinde fakat ikiye ayırdım bunu içerden akvaryumun 15*30*25 olan küçük kısmına saksı yapacağım yani su dolu olmayacak. Saksı yaptığım yere elimde bulunan 2 adet bonsai 'yi ekeceğim toprağınada çim tohumu aldım ayrıca onu ekeceğim. Buraya kadar kafamda planladığım bunlar. İşin asıl kısmı su dolu olan akvaryum kısmı orasıda geriye kalan ölçülerde 25*30*25 oluyor. Buraya siyah hagen kum aldım ayrıca elimde eski akvaryumumdan kalan güzel dal parçaları var bunlarla dizayn oluşturdum kafamda. Fakat bitki türlerinden çok anlamadığım için sizlere danışmak istiyorum. Akvaryumun tabanına normal bahçelerde, futbol sahalarında olan çim vardır ya onun gibi bir çim olsun istiyorum boyu kısa ve aynı öyle gözüken bir tür. Parvula , Hemianthus Micra ve aynısımı bilmiyorum ama cuba ayrıca glosso diye bir bitki gördüm. Sizden ricam bu anlattığıma göre uygun olan bu yazdıklarımdan hangileri yada başka bir tür bitkimi?  Diğer merak ettiğim moss türleri dala sarmak için ama çok yoğun olmayan hangi moss türüdür.

Ek olarak co2 desteği falan olmayacak tamamen kendiliğinden yetişecek kolay bitkiler olmasında benim için fayda var. 

Reinhard2012-09-28 12:14:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2012 17:09
Merhaba Göktuğ bey,
Öncelikle akvaryumun kuru kısmı için bir fikir vereyim. Eğer o kısma toprak yerine lav kırığı, akuakley gibi bir malzeme koyar, bir kafa motoru ile su basar ve suyun oradan yeniden akvaryumun alt katına akışını sağlarsanız hem muazzam kara bitkileri yetiştirirsiniz hem de bunlarla suyu arıtmış olursunuz.
Diğer konu beslediğiniz canlıların bitki yemediğinden emin olmalısınız. Veya en azından yiyemeyeceği bitkilerden koymanız gerekir. Diğer taraftan bitkiler ışıklandırma isteyecektir. Beslediğiniz canlı loş ortamları seviyorsa ya bitkiye ışığı verip canlıları strese sokarsınız veya canlıları strese sokmamak adına az ışık verirp bitkilerin gelişimini sağlayamazsınız. Diğer bir konu da beslediğiniz canlının kum kazma huyu olup olmaması. Eğer kum kazıyorsa bitkilerin köküne taş başlamak, dolayısıyla kökü olan ve de kalın olan, taş başlanabilecek bir tür yetiştirebilirsiniz. Bir diğer konu da akvaryumun yüksekliği. Bazı bitkiler uzun boyludur ve yüksek akvaryum isterler. Sizinki yüksek değil ve kısa boylu (ön ve orta plan) bitkiler anca olabilir.
Canlılarınız hakkında en kötü olasılık hesabı yaparak (bitki yeme, kum kazma, ışıktan ürkme), yüksekliği de hesaba katarak size köküne taş bağlamak suretiyle Anubias türlerini öneririm. Canlılarda kötü bir huy yoksa Glosso da, Moss da gayet güzel olur. Fakat Moss'u tercih ederseniz başka bir bitki koymanızı önermem. Çünkü Moss un da sanki yabani yosunmuş gibi kopan parçaları diğer bitkilerin üzerine yapışıp onları sarabiliyor.
Sağlıklı canlılar ve bitkiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReinhardÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12210,2[/B]
Kayıt: 23/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 546
ReinhardÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2012 19:35
Özgür bey teşekkürler. İlk önerinizi biraz araştırıcam ama uzak ihtimal gibi duruyor.
Sizinde belirttiğiniz gibi uzun olmadığı için çok arka plan bitkisi olmayacak. Sadece taban bitkisi ve orta planda gözükecek bitki olucak. Galiba bu glosso benim istediğim çim görüntüsünü yakalacabileceğim tek bitki gibi duruyor. Mossların etrafı çok sardığını ve denizin içindeki yabani yosun gibi bir süre sonra kötü bir görüntüye sebeb verdiğini düşünüyorum.
Canlı olarak tek tür tetra koymayı düşünüyorum neon yada kırmızı burun gibi okadar başka canlı belki ileride 4-5 tane karides olur okadar.
Işıklandırma konusu ise masa lambasına benzeyen akvaryum kenarına kilips ile tutturulan aplik tarzı ampül düşünüyorum philips 6500k olanı var o olabilir diye düşünmüştüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 00:22
Evet Glosso bitkisi gayet uygun olur. Bir de bu bitki çok ışık istemesine rağmen ben sadece phillips in 6700 Kelvin soğuk günışığı ekonomik simit floresanını kullandım ve Glosso'nun gayet iyi tepki verdiğini gördüm. Fakat bu floresanın güç tablosunu da inceleyip kırmızı ve mavi nanometrelerdeki verimini hesap ederek seçtim. Acaba sizin kullanacağınız ampul benimkiyle aynı özelliklere sahip midir onu bilemem. Fakat tek bir ampul kullanacaksanız illa ki 6700 K soğuk günışığı öneririm (özellikle Glosso için).
Glosso'nun bir artısı da aynen Moos gibi Karideslerin gereksinimlerine hitab etmesi. Karides akvaryumlarında mutlaka Moss olması gerektiğini zaten forumda pek çok yerde okumuşsunuzdur. Glosso da kısmen Moss'un bu işlevini yerine getiriyor.
Diğer taraftan Karides de sadece ortama görsellik katan, olmasa da olur türünden bir canlı değil. Bitkilere dadanan başbelası zararlı yosunlara karşı mücadelede 1 numaradır. Yani bitkili akvaryumların olmazsa olmazıdır. O yüzden canlılar konusunda bence Karidese öncelik tanıyın.
Tetra o akvaryumda Karidese göz açtırmaz. Neonlar'ın Karides'e tavrı konusunda bir bilgim yok açıkçası. Fakat eğer bir zararları yoksa Tetra yerine Neon çok uygun olur. Bitkili akvaryumlardaki görsellikleri de müthiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReinhardÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12210,2[/B]
Kayıt: 23/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 546
ReinhardÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 01:14

Tekrardan teşekkür ederim. Daha önce bitkili denenmem limon saz zeytin eledoa anubias gibi basit bitkilerden olmuştu içinde de lepistes ve neon vardı.  Şimdi daha başka şekilde kurmak istiyorum gene böyle basit bitkiler olacak içinde neon kesinlikle düşünüyorum çünkü sizinde dediğiniz gibi görsellik olarak süper gözüküyorlar. İşin birde kız arkadaşım kısmı var oda meraklı akvaryuma ama oda biraz küçüklükten gelen betta hastalığı var evimdeki 550lt civarındaki akvaryuma betta koyalım diye iyi bir tutturdu frontozaları görünce biraz susmuştu ama şimdi çok yemiyor bu numaraları :)  illa 1 tane bile olsa betta olsun istiyor. Neon ve betta beraber yaşarlar fakat o akvaryumda karideslere pek yer olmaz birde işin ilginci akvaryumcuya gittim geçen gün karides sormaya ufacık kiraz karidese 3 tl dedi ben gözümle zor seçiyordum oda biraz beni soğuttu. Galiba neon ve betta olacak sadece.

Sizi biraz yordum fakat internette baktığımda glosso için sıvı gübre co2 falan ister yazmışlar ben onlarla uğraşmak istemiyorum genede başarılı olabilirmiyim glosso konusunda.

Işık konusu ise bende bir arkadaştan duymuştum 6500k olanının bitkiler için iyi geldiğini kendiside kullanıyormuş ama sizde glosso için 6700k tavsiye ediyorsunuz aralarında çok bir fark olacağını sanmıyorum ama onuda bir araştırmak lazım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2012 01:38
Karbondioksit takviyesi ve gübre -ışıktan sonra tabii- tüm bitkiler için çok faydalıdır ve gelişimlerini muazzam etkiler. Glosso da buna bir istisna değil. Fakat hem şebeke suyunda bitkilerin gereksinim duyduğu minerallerden az-çok bulunur, hem de yem artıkları ve canlı atıkları da gübre oluşturur. Yani Karbondioksit takviyesi yapmadan ve gübre ilave etmeden de sadece ışık vererek yavaş ta olsa bitki yetiştirmek mümkün. Bu arada Glosso kökü olan bir bitkidir. Yani sıvı gübre kullanmak şart değil. Misket gübre veya kumun altına saksı toprağı konur, üstüne bir sineklik örtülür ve akvaryum kumu bunun üzerine dökülürse Glosso için sıvı gübre kullanmaya gerek kalmaz. Hatta bence yosun sorunlarına çanak tutmamak adına eğer sıvı gübre şart değilse kullanılmamalıdır. Işık yeterli olduğu sürece Glosso'yu sıvı gübre kullanmadan ve Karbondioksit takviyesi yapmadan da yetiştirebilirsiniz.
Işık konusunda ise soğuk günışığına yönelin ve bulabilirseniz güç dağılımını inceleyin. Özellikle kırmızı ve mavi nanometrelerde verimi yüksek, sarı ve yeşilde düşük olsun.
Bu arada Karides'i es geçmeyin derim. Yoksa olası bir yosun problemi ortaya çıkarsa adama saç baş yoldurtur. Beta'yı gene besleyebilirsiniz. Büyükçe bir kavanozun dörtte üçünü suyla doldurur akvaryumun yüzeyine salarsınız, Beta da içinde durur. Zaten Beta'lar böyle koşullarda üretildiği için onu akvaryuma salarsanız muhtemelen ölür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir