Bitkili Yarışma Akvaryumu Başlangıç


govel3Çevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 120
govel3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 23:20

Herkese merhaba. Uzun zamandır bitkili akvaryumlar beni inanılmaz cezbediyor. Fakat biraz mükemmeliyetçi bir yapım olduğu için yapmışken güzelini yapmak isterim. Bu yüzden bitkili akvaryuma başlamadan önce bilgilerimi geliştirmeliyim diye düşündüm. Yaklaşık 3 aydır konuyla ilgili forumlarda açılmış pek çok konuyu okudum, bitkiler hakkında bilgi düzeyimi genişlettim, tecrübeli insanların fikrini aldım, yabancı sitelerden ingilizcemin yettiğince bilgi topladım... Yani bayağı bir çalıştım. Thumbs%20Up
Öğrenci olduğum için bir anda malzeme ve bitkiyi alıp kurmak yerine sırasıyla malzemeleri toplayıp sonra bu işe kalkışmayı düşündüm. Zira böyle yapmam beni maddi açıdan zorlamadı.
Önce akvaryumu alarak başladım. Derinliğe önem verdiğim için akvaryumu bulmakta biraz zorlandım. Ama şanslıydım sanırım. 50*50*50'lik bir akvaryum buldum. Benim için ideal bir ölçüydü ve fiyatı da öğrenci işiydi.Göz%20Kirpma
Ardından sıra kum almaya gelmişti. Karışık katmanlı tabanları sevmediğim için tek bir kum çeşidi yapmak istemiştim. Bu nedenle aquaclayı tercih ettim.
Kumun altına koymak için misket gübre aldım.
Akvaryumun kapağı olmadığı için plastik kornijden kapak yaptım. Gerçekten umduğumdan daha güzel oldu. Daha sonra DIY bölümüne vakit bulursam eklemek isterim. Kapağın üstünü kendinden yapışkanlı mobilya kaplamasıyla kapladım.
Işıklandırmada 2 adet gün ışığı ve 2 adet philips aquarella kullandım. Her biri 15 watt. Işıklandırmanın yönetimi için zamanlayıcı aldım.
CO2 başta düşünmüyordum ancak yine yapmışken kullanayım ki daha güzel bitkiler seçebileyim diye düşündüm. Başlangıç olarak İsta'nın elle basmalı tüplü setini aldım. Memnun kalmazsam farklı bir çözüm düşüneceğim.
Akvaryumla yarışmaya katılma fikri hep kafamda olduğu için tasarımı konusunda çok düşündüm ve hala da düşünüyorum. Tasarıma kesin bir karar veremediğim için de bitki seçimlerim sürekli değişiyor. Açıkçası tıkandığım nokta burası. Burada ve yukarıda anlattığım akvaryumum da bir eksiklik varsa önerilerinizi bekliyorum.
Tasarımı hazırlarken kafamda hep bir "ada" oluşturma fikri vardı. Bu doğrultuda çizdiğim bir planı ekliyorum.

Bu plana göre numaralara uygun olabilecek bitkileri şu şekilde belirledim:
1 ve 2 için: Glossotigma elotinoides, Monoselenium tenerum, Echinodorus tenellus
3 ve 4 için: Eleocharis parvula, Blyxa japonica, Hemianthus micranthemoides, Lysimachia nummularia "Aurea", Micranthemum umbrosum
5 için: Blyxa japonica, Lysimachia nummularia "Aurea", Didiplis diandra
6 ve 7 için: Heteranthera zosterfolia, Bacopa lanigeria, Bacopa monniera, Lynophila aromatica, Ammania gracilis
8 (odak noktası) için : (Buraya mago kökü koymayı düşünüyorum.) Monoselenium tenerum (Mangoya sardırmayı düşünüyorum.) veya mangonun etrafına kırmızı bir bitki: Rotala macrandra, Alternanthera splendida, Ludwigia arcuata, Ludwigia brevipes, Alternanthera reineckii.
Taralı kısım beyaz quartz kum olacak.

Sorularım:
1) Dibe yerleştireceğim misket gübrenin üzerine plastik sineklik yerleştirip aquaclayla karışmasını engellemek istiyorum. Doğru mu?
2) Aydınlatmamın yeterli olacağını düşünüyorum ancak fikrinizi öğrenmek isterim.
3) Elimdeki CO2 seti hakkında yorumunuz nedir?
4) Arka fonu siyah düşünüyorum ancak nasıl yapacağım konusunda kararsızım. Boyasam mı yoksa kaplasam mı?
5) Tasarım hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek isterim.
6) Numaralandırdığım yerlere koymayı düşündüğüm bitkilerden sizce hangisi daha uygun olur? Benim yazdıklarımın dışında da bir öneriniz varsa söyleyebilirsiniz.
7) Odak noktası mango ve mangoya sarılmış bitkiyle mi olmalı yoksa mango ve etrafına kırmızı bir bitki mi dikmeliyim?
8) Sizce yarışmaya katılırsam başarılı olabilir miyim?
9) Takviye kullanabileceğim mikro ve makro element gübresi öneriniz var mı?
10) Ben yeterince sordum sizin soracağınız bir soru var mı?  Dil%20Çikarma

Vakit ayırıp okuduğunuz hatta cevapladığınız (umarım :)) için şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar...

govel32008-10-05 23:23:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BUGRACAGATAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1596
BUGRACAGATAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 23:35
Merhaba;
 
 
       Öncelikle hayırlı olsun.
 
      Ben bir kaç şey hakkında bilgi vermek isterim.Kullanmak istediğiniz co2 sistemi kullanışsız bir sistem dha önce kendim denedim size tavsiyem mayalı sistem olacaktır.Gübre için tunç beyin gübrelerini öneririm kullananlar genel anlamda memnun.Misket gübrenin üstüne sineklik koymanıza gerek yok.Işıklandırma biraz sorun olacaktır diye düşünüyorum malum filolar 60 cm den başlıyor.Arka fon siyah tavsiye ederim reklamcılardan temin edebilirsiniz.Yarışmaya tabiki katılmanızı tavsiye ederim başarılı olamasanız bile en azından eksikleriniz konusunda yardımcı olur.
 
    Başlamak bitirmenin yarısıdır.Eğer bu işi gerçekten severek ve istiyerek yaparsanız başarı kaçınılmaz olacaktır.Hepimiz gibi sizde ilk başlarda sorunlarla karşılaşacaksınız ama yılmadan devam ederseniz başarıyı sonunda yakalayacaksınızdır.
 
 
Saygılar. .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vsezerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 246
vsezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 22:56
[QUOTE=BUGRACAGATAY]...malum filolar 60 cm den başlıyor...
 
[/QUOTE]
 
15 watlık floresanlar 45 cm, bu nedenle bir sorun çıkmaz. Göz%20Kirpma
 
Arka fonu direk yağlıboya ile boyayın bence. Diğer türlü hava kabarcıklarıyla uğraşmanız gerekiyor..
 
Kolay gelsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir