Bitkilide co2 ve hava motoru


femrahhÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 188
femrahhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2011 02:11
Arkadaşlar merhaba tankımda mayalı sistem kullanıyorum ve 7/24 hava motorum açık.Tank cam kenarında gündüzleri bir miktar gün ışığı alıyor o yüzden  aydınlatmam sadece akşamları ortalama 6 saat açık.Bazı bitkilerim  yavaş gelişiyorBazılarının geişimi durmuş durumda yeni aldığım hemianthus cılızlaştı. (taban fondo vivo, aquaclay ve misket gübre + sıvı potasyum + sıvı karışık gübre)Bitkilerimin yavaş gelişmesi cılızlaşması veya gelişimlerinin durmasının nedeni co2 açıkken hava motorunun 7/24 çalışması olabilirmi? Yosun problemim var camlarda yeşil noktalar, taşların ve bazı bitkilerin üzerinldeki siyah yosunlardan da var bunlardan kaynaklı olabilirmi yada ben başka birşeylerimi yanlış yapıyorum



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2011 09:43
Sana o2 açılmaz yada açmaya gerek yok diyen bir sürü arkadaş olacaktır haklı sebeplerle. Ama bende ikisini 24 saat açık tutuyorum hiç bir zaman sıkıntısını yaşamadım. Bitkilerin büyümesini etkilemiyor anlayacağın. Bence sorunun aydınlatma sorunu olabilir. Kaç watt ışık kullanıyorsun. Türleri nedir. Akvaryumun kaç litre içinde ki bitki miktarı nedir. Yazarsan daha iyi yardımcı olunabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

femrahhÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 188
femrahhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2011 10:32
Flo olarak 2 adet sylvania aquastar 1 adet sylvania daylightstar ve 1 adet glolifeglo2 florasan kullanıyorum bildiğim kadarı ile hepsi 30 watt.Tankım 200 litre ama kum kalınlığını düşmüyorum.Yaklaşık 60 kök 10cm lik rotala, 10 kök demersum, 4 kök zeytin, yeni eklediğim hemianthuslar ve tele sardırmaya çalıştığım az miktrda java moss ve java fern larim var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2011 11:33
120 watt ışıklandırma eder ki süper kumun da süper. Sıvı gübrede kullanıyorsun  bence tek sorunun ışıklandırma zamanın sen ne kadar güneş alırsa alsın sabah 4 akşam 4 veya 6 saat çalıştır. Mesela 8-12 arası. Akşam 18-24 arası gibi. Ne kadar gün ışığı alıyor desende güneş ışığını direk üzerine almadığına göre yeterli gelmiyordur. Ben bazı aylarda güneş ışığının direk akvaryumun kıyısına köşesine deydiğini bilirim dokunduğu bitki deli gibi soluyor valla :) Deydiği yerlerin yosunlaşmasıda cabası tabii. Bir de mayalı sistemin bitkiler çoğaldıkça verimliliği düşmüş olabilir. Kullandığın difüzorden ne kadar verim alabiliyorsun oda önemli. Işıkların açık olduğu zamanlarda soluma görebiliyorsan az da olsa yeterlidir. Hiç yoksa yetmemeye başlamış demektir. Bitki yükü arttıkça co2 ihtiyacı da artıyor çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

femrahhÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 188
femrahhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2011 00:50
Ben florasanları düzensiz açıyorum bazen öğlen 2 saat yakıyorum bazen hiç yakmıyorum. akşamları bazen  6 saat yakıyorum bazende 4 saat yakıyorum.Aydınlatma zamanının düzensiz olması bu sorunlarımın kaynağı olabilirmi? Camlarımda yeşil  nokta gibi yosunlardan çok oluyor, bazı taşlarımda ve bitkilerimde siyah saç yada sakal yosunu ismini tam bilemediğim yosundan var.Bunlar için sae buldum bir tane ama o siyah yosunlardan yediğini görmedim acaba sayısımı yetersiz kaldı.Elma salyangozu bu iki çeşit yosunla baş etmemde yardımcı olurmu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2011 12:46
Aynen öle sorunun odur. Zamanlayıcı prizler ile durumu çözersin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2011 18:16
[QUOTE=femrahh]Arkadaşlar merhaba tankımda mayalı sistem kullanıyorum ve 7/24 hava motorum açık.Tank cam kenarında gündüzleri bir miktar gün ışığı alıyor o yüzden  aydınlatmam sadece akşamları ortalama 6 saat açık.Bazı bitkilerim  yavaş gelişiyorBazılarının geişimi durmuş durumda yeni aldığım hemianthus cılızlaştı. (taban fondo vivo, aquaclay ve misket gübre + sıvı potasyum + sıvı karışık gübre)Bitkilerimin yavaş gelişmesi cılızlaşması veya gelişimlerinin durmasının nedeni co2 açıkken hava motorunun 7/24 çalışması olabilirmi? Yosun problemim var camlarda yeşil noktalar, taşların ve bazı bitkilerin üzerinldeki siyah yosunlardan da var bunlardan kaynaklı olabilirmi yada ben başka birşeylerimi yanlış yapıyorum[/QUOTE]

    Arkadaşım öncelikle kolay gelsin. Gelelim sorununa,camlarda yeşil nokta alginin oluşması tankını düzensiz ışıklandırman ve tankın gün ışığı alıyor olması. Tankının gün ışığı almamasına dikkat et.Işığı senin kontrol etmen gerekir.
    Tabanın güzel bu tabanda yetişmeyecek bitki yok gibi ama bitki yetiştirmenin kuralları sadece tabanı iyi kurmakla bitmiyor. Taban+yeterli ışıklandırma+yeterli gübreleme+yeterli co2+düzenli su değişimleri=sağlıklı bitkiler.
    Bu arada bitkilerin gereksinimlerini de iyi çözümlemen gerekir. Örneğin rotala fazla ışık isterken java moss ve java fern fazla ışık sevmez bu özelliklere de dikkat etmen gerekir.
    Şu anda ışıklandırman rotalalara az gelir ışıklandırmanı lt başına 1w yükseltebilirsen bitkilerdeki fotosentezi görebilirsin. 
vuslat2011-12-27 09:17:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ŞatıroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2011
İl: Igdir
Mesaj: 105
Volkan ŞatıroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 03:40
Öncelikle merhabalar foruma yaklaşık beş dakika önce üye oldum,yüzlerce forum dolaşıp cevap bulamayınca en son foruma üye olup burda dile getirmeyi denedim;aslında sorum cok basit hava motorlarının hava girişi nerdedir ve eğer var ise buraya mayalı co2 sistemden gelen hortumu takamazmıyız? Elimdeki hava motorunda böyle bir giriş yok,eğer hortum takabiliceğimiz şekilde hava girişi olan bi hava motoru biliyorsanız önermenizi rica ediyorum,şimdiden zahmet edip cevaplıyacak arkadaslara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dream7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 459
dream7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 05:17
Akvaryumunuza co2 sistem bağladıktan sonra bitkilerinizin incelmesi normal. Bu ph ile orantılı birşey. Co2 suyunuzun ph ını düşürür bitkilerde daha zarif görünmeye başlar oksijenin açık olması bitkili bir akvaryumda çok gerekli bir şey değil. Genelde çoğu bitki akvaryumu sahibi fotosentez göremediği için balıkların ölme riski altında olduğını sanır. Ancak bitkiler fotosentez yapmazsa zaten yaşayamazlar yani gözle görmesek bile bu besin depolama işlemi gerşekleşiyordur. Bana göre oksijenin açık olmasının başlıca zararı suda dalgalanma oluşturması. Bu sudaki çözünen co2 miktarının havaya karışmasını sağlar. Co2 den verim büyük ölçüde düşer.
oksijeni kapatıp suda dalgalanmayı durdurursanız yani yarım saatliğine filtreyi kapatırsanız (ışıklarda açık olmalı) o zaman gözle fotosentezi görebilirsiniz. Bu sudaki co2 ve ışık gücüne göre artar yada azalır.
akvaryumunuzdaki yosunlara gelince. Bahsetmemişsiniz ama sıvı gübre kullanıyorsunuz sanırım. Ve bu gübreler içinde -fe- demir gübreside mevcut büyük ihtimalle. Fazla demir bitkilerde kayalarda hatta camda siyah pamuksu bir yosuna sebep olur. Bunu herhangi bir canlı tüketmiyor. Sadece sık su değişimi ile bu oluşumu durdurursunuz ve zamanla oluşanlarda kaybolurlar.
-çok uzun oldu :)
size tavsiyem sıvı gübre kullanmamanız. Sadece haftalık %10-20 su değişimi yapın. Tabi bu rutin olan bakım.
şu durumda ise haftada 2-3 kere %20 su değişimi yapmalısınız o siyah yosundan kurtulmak için.
bunu 2 hafta uygulasanız sorununuz bitecektir.
diğer yosunlara gelince fosfor eksikliği ve fosfat fazlalığından kaynaklıdır tahminim. Fosfor eksikliği camdaki yeşil noktalara sebep oluyor. Fosfat fazlalığıda diğer yosun oluşumlarının başlıca sebebi. yine su değişimi yeterli bu sorunada. Ancak sizin aydınlatmanızıda düzene sokmanız gerekiyor. Buda büyük sorun.
sıvı gübreyi bitkileriniz çok fazlalaştığında ve besin eksikliğinin belirtilerini gösterdiğinde kullanmanızı tavsiye ederim.
----------
Qarabağlı  arkadaşımızın sorusuna gelince.
hava motorlarında hava emiş borusu yada bölümü bulunmuyor. Ana gövdeden ortamdaki havayı pompalıyor. Bahsettiğiniz sistemi uygulamak için co2 çıkışına hava hortumu bağlamanız yeterli. Mayalı sistemde olsa tüplü sistemde olsa çıkan co2 in verdiği basınç akvaryuma girişte bir sıkıntı yaşamaz. Mesele bu co2 in suda çözünebilmesi. Bunun için filtreye takılan difüzörler yada seramik difüzörler size yardımcı olacaktır. .

Teşekkür Edenler: [T]192980,cmdonmezer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir