Bitkisel beslenenler için


herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2008 10:07
Merhaba arkadaşlar, Kocaeli buluşmasının son saatlerinde uğramış olduğumuz ZETPETSHOP’ta  donmuş yosun (wolffia) adı altında bir yem dikkatimizi çekti. Besin değerlerine bakıp,düşük olduğunu görünce ilgimizi  kaybetti.

Firmanın broşüründeki değerler:

 

AD

AÇIKLAMA

İÇERİK

TÜKETİM -UYGUNLUK

 

 

Ham
protein

Ham
yağ

Ham
selülöz

Nem

Kül

Tatlı su
%

Deniz
%

 

 

%

%

%

%

%

Etçil

Otçul

Her ikisi

Hepsi

wolffia

wolffia isimli su hamuru
yosunun kendisi

8.0

1.5

60

30

0.5

20

100

100

30

Daha sonra aklımıza takılan bu yem hakkında Bahtiyar ile birlikte ufak bir araştırma yaptık,fazla bir şey elde edemedik ama bulduklarımızı burada paylaşıyoruz..

Öncelikle RESİF isimli firmanın kendi sitesinde ürün detayı ile ilgili bir şey bulamadık. Ürünün kataloğunda ise besin değerlerinin düşük oluşu ile ilgili şu paragraf yer almakta.

 

       ‘Bu yemlerin taşıdıkları en az besin değerleri ile ilgili bilgiyi hem broşürümüz üzerinde hem de yemlerin alüminyum kapakları üzerinde bulabilirsiniz. Bu bilgiler size ilk aşamada düşük gibi görülebilirler. Bu sizi rahatsız etmesin. Çünkü,aslen bu değerler; yemi oluşturan ham maddenin yani canlıların öz besin değerleridir. Konuya bu şekilde baktığımızda kuru yemler gibi şekillendirebilmek amacı ile çeşitli hububatlar katılarak seyreltilmediğini ve sadece elimizdeki canlıların saf olarak tüketecekleri besin değerleri olduğunu görürüz.’

 

 

       Ne kadar doğru olduğunu bilemiyoruz,daha önce dondurulmuş yem hiç kullanmadım. Sadece araştırmalarımıza göre çok popüler olan donmuş gıdalar üzerine çalışan birkaç firmanın sitesinde; donmuş gıdalarda besin kaybının olmadığına dair bilgiler bulunması.

       Bitkimizin ismi wolffia; internet üzerinden aramalarda önemli bir sonuca ulaşılamıyor. Daha çok dünyadaki en küçük çiçek açan bitki ve en ilginç 8 bitkiden biri olması,9 türünün daha bulunması gibi bilgiler var. Bizim işimize yarayacak olan sadece Asya’da gıda olarak kullanılıp,soya’daki proteinlerin %40 kadar besin ihtiva etmesi olacak. Birde bizim su mercimeği ile akraba olması ek bilgi olarak yararlanılabilir.

      

Bunlar'da resimler.      

Ben ve Bahtiyar kendi balıklarımız’da denemeye karar verdik.Şu ana kadar hiç bir olumsuzluk yok ,gayet severek iştahla tüketiyorlar. Wolffia güzel bir ara öğün yemi olabilir.Şimdilik bizden bu kadar, daha fazla bilgiye sahip olan varsa ve  paylaşırsa seviniriz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2008 10:39
Murat abi ve Bahtiyar abi ikinizinde ellerine sağlık. Evet o gün baktığımızda yemin besin değerlerinin banada düşük geldiğini söylemiştim.Açıkçası ben hala o kadarda kaliteli yada besleyici bir yem olduğunu düşünmüyorum.
 
Tabi bu demek değildir ki , benim dememle bu yemin kalitesiz olduğu.Yalnızca elimizdeki bilgilere göre benim fikrim bu yönde.Lakin çok iyi bir yem olsa zaten şimdiye kadar duyulurdu diye düşünüyorum , onca Tropheus besleyen varken.En azından Tropheus makalelerinde yer verilirdi.Yerli/Yabancı hiçbir makalede görmedim şuana kadar.
 
Verdiğimiz diğer zengin içeriğe sahip yemler bu yosundan daha değerlidir diye düşünüyorum.Ayrıca eğer balıklarıma yosun yedirmeye ihtiyacım olursa doğal yosunu tercih ederim (Kayaların üstünü kaplatarak)
 
Tabi sizin bu yosunu denemenizdede fayda var.Belki balıklar için ciddi derecede önemli olabilir yada yemi yedirdikten sonra balıklar üzerinde bir etki saptayabilirsiniz.Size araştırma ve gözlemlerinizde başarılar diliyorum.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bahtiyarÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1533
bahtiyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2008 19:33
Murat ellerine,emeğimize sağlık. Çok faydalı bir paylaşım oldu bence. bahtiyar2010-10-18 05:50:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2008 22:06

Hiç kimse denemedimi arkadaşlar bunu,olumlu yada olumsuz farklı sonuçlar alan yokmu.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir