Biyolojik saat


acarliÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 123
acarliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 11:41
Merhaba arkadaşlar.
Birkaç gündür aklımda olan bir soru için sizlerin de fikirlerini almak istiyorum. Umarım faydalı bir tartışma olur.
Biliyorsunuz ki canlılar için biyolojik saat çok önemli bir kavram. Tüm yaşamsal faaliyetlerini gün ışığı, hava sıcaklığı vs. şartlara göre belirler canlılar. Biyolojik saatteki dengesizlik ise hayvanda sıkıntıya yol açar. Örneğin hayvanat bahçelerinde gece ışık ile aydınlatılıp ziyarete sunulan gece aktif kuşlar aktivitelerini değiştirip hava kararmaya başladığı ve ışıkların açılmadığı saatlere alırlar yani yaşamsal dengeleri bir anlamda bozulur. Akvaryum konusuna geldiğimizde ise bizlerin beslediği malawi gölü cichlidleri Afrika da yaşamakta ve yaklaşık olarak saat sabah 6 gibi aydınlanan hava ve akşam saatlerine göre ayarlanmış bir biyolojik saatleri vardır. Evlerimizde konuk ettiğimiz misafirleri ise gün ışığı ile normal saatte karşılaşmalarına rağmen hava karardığında yapak ışıklandırma ile devam edip ortala gece 24.00 de kadar aydınlık ortamda bulunmaktadırlar.
Sizce de bizler konuklarımızın biyolojik saatlerine olumsuz etkilerde bulunuyormuyuz. Bunu en aza indirmek için neler yapmalıyız. Fikirlerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diverÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 26
diverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 11:53
Biolojik saat demek bence doğal ortamlarındaki yaşam döngüleri demektir. Kaldıki biz bu canlıları doğal ortamlarından çıkardığımız andan itibaren biolojik dengelerini bozmuş oluyoruz. Gelelim evde neler yapabileceğimize birkere beslediğimiz canlıların türlerine göre yaşam alanlarını iyi benimsemek ve onlara uygun biotop akvaryumlar oluşturmak olabilir ayrıca ışıklandırma olayı balıkları gerçektende ciddi anlamda olumsuz etkileyen bir faktördür nedenine gelince doğal ortamlarında bazı tür balıklar derinlerde yaşarlar ve ışık gereksinimleri fazla değildir bu durumda bizim aydınlatmamızın akvaryumun tabanına nekadar yoğun bir ışık kuvveti uyguladığı ise kaçınılmaz bir gerçektir özelliklede geceleri güzel bir görüntü olsun diye çoğunlukla mavi ışık yakılıyor buda balıkların aşırı şekilde sitrese girmesine neden oluyor bunlar birkaç basit örnek tabi çaresi de bizim elimizde herkeze sağlıklı akvaryumlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir