Black Water


FTHSÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 14/02/2015
İl: KKTC
Mesaj: 279
FTHSÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2015 19:54
Merhabalar yaklaşık 1 yıllık malawi maceramdan sonra suan akvaryumumu ve malzemelerimi komple bir arkadaşıma satıp yeniden 1 akvaryum kurma planım var su anki akvaryumum 1 metrelik bombeli ve yaklaşık 150 litre su alıyor ama büyütmek istiyorum artık kayalara bakmaktan sıkıldım balıklarım kayaların arasından sadece yem için çıkıyorlar 4-5 aydır bu forumda yaptıgım araştırmalar sonucunda 10 yıllık akvaryumcu kadar bilgi edindigimi düşünüyorum tatlı su tuzlu su ne varsa araştırdım forumdaki konuların %70 ini okumuşumdur çok kararsızdım taki black water akvaryumları görene kadar çok sevdim işte bu dedim yeni kurcagım akvaryum internette hemen araştırmaya giriştim ama yeterince bilgiye ulaşamadım bu yüzden şimdi sizden yardım istiyorum black water akvaryumu için ne gereklidir hangi ekipmanlar kesenin agzını açtım 125-50-50 lik bir akvaryum yaptırmayı düşünüyorum akvaryumu ayrı mobilyasını ayrı alcam üst kapagı olmuycak ışık nasıl yapabilirim led yapsam olurmu galiba black water için çok fazla ışık gerekmiyor ben loş olmasını istiyorum kum hangi kumu kullanmalıyım yapmışken en iyisini yapmak 3den 5den kaçmamak sonradan ah vah etmek istemiyorum içine galiba yati dalları ve mangrow kökü koyuluyor meşe yapragı filan azoo black water filan kullanmalımıyım dış filtre filan hepsini 0 dan alcam kurcam dış filtreye ne koymalıyım amazon için ekstra birşeyler gereklimi balık çeşitimin bol olmasını düşünüyorum aklımdaki balıklar çöpcü vatoz melek neon ramirezler hakkında fazla tecrübem ve bilgim yok bana bu konu hakkında bilgi verebilecek tecrübeli arkadaşlardan yardimlarını bekliyorum.Cep telefonundan yazdım sürçülisan olduysa affola.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkmanbeyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,133091[/C] [B]12245,2[/B] [C]3,3,133091[/C]
Kayıt: 12/08/2012
İl: Bursa
Mesaj: 674
AkmanbeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2015 09:51
Merhabalar Fatih bey, blackwater akvaryumlarına ilgi duyarak hem güzel hem de zorlu bir sürece adım attınız. Bu akvaryumları kurmak oldukça kolaydır aslında, çünkü çoğu akvaristin akvaryumunda sakındığı şeyler blackwater'da aranılan şey haline geliyor; az ışık, tortu, yosun, sararmış su, su değişimleri gibi... Akvaryumu bir kez kurduktan sonra müdahaleyi en aza indirmek gerekiyor. Bu kolay kısmı, zor olan kısmı ise; beslemeye başlayacağınız canlılar... Malawi canlıları oldukça zahmetsizdir, fazla bir bakıma ihtiyacı olmaz, bir de yavru almaya başlayınca önünü alamazsınız, istemeseniz de yavrularlar, bu yüzden kıymetsizdir, elinizde kalır. Blackwater akvaryumlarının canlıları nispeten daha zordur. İstedikleri asidik, tortulu, eskimiş suyu oluşturana kadar hastalıklarla, anlam veremediğiniz ölümlerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Farklı boyut, form, şekil ve karakterlerde çok çeşitli canlıları var. Besledikçe beslemek istersiniz, kolay kolay sıkılmazsınız.

Benim tavsiyelerim şunlar;
1. Mutlaka akvaryumunuzun tepesi kapalı olsun, İster camla, ister mobilyayla, isterseniz strafor koyun. Çünkü birçok amerika canlısı atlar. 
2. Bitki düşünüyorsanız, led yetmez; ekleyeceğiniz bitkiye göre ışık miktarını yüksek tutmanız gerekir. Sararmış su ışığı daha az geçirir. Bitki düşünmüyorsanız, tepeden fener bile sallandırsanız olur.
3. Bu hacme sağlam bir dış filtre belki de sumpa ihtiyacınız olacak. Sadece önceden beslediğiniz malawilerin aksine çoğu blackwater canlısı akvaryum içi akıntıyı sevmez, tesisatı ona göre ayarlamanız lazım.
4. Çoğu akvarist bu tür tanklarda 0 numara silis kum kullanıyor. Ph yı etkilemediği için ama 0 numara çok tozur ve filtreleriniz tıkayabilir. Ayrıca bitki olacaksa elverişsiz olur. 1 numara bej quartz kumlar var daha kullanışlı oluyor.
5. Ben de blackwater katkısı kullanıyorum ama benimki ph yı etkilemiyor. Azoonun 'kinin ph düşürücü etkisi var. Bu iyi gibi görünebilir ama canlılar düşük phdan ziyade sabit ph da iyi oluyorlar. Su değişimlerindeki ph dalgalanmalarını ayarlayamazsanız balık ölümleri olur. Bunun yerine sürekli yavaş salınım yapan kökler, kuru yapraklar, filtre içi peat gibi alternatifleri deneyin bence. Bu şekilde hem koyu renkli bir su hem de sabit bir ph değeri yakalarsınız. Kullanmadığım için bilgim yok ama en sağlamı RO su kulanmak. En dengeli su değerlerini bu suda elde edebiliyorsunuz.
6. Blackwater akvaryumlarının en önemli özelliği, canlılar için yeterli miktarda asidik temiz ve yumuşak su. Bu yüzden maksimum miktarda balık koymanızı tavsiye etmem. Su değerlerinizin uzun süre dengede kalabilmesi için en azından ilk başlarda canlı sayınızı ve çeşidinizi az tutun.
7. Balıklar iç ve dış parazitlere yatkın oluyor. O yüzden hangi türü alırsanız alın benim tavsiyem, ana tanka koymadan önce karantinada 1 hafta kaliteli yemlerle besleyip, kondüsyon kazandırın. Hasta balığı ana akvaryumu koyduktan sonra iş işten geçmiş oluyor.
8. Periyodik su değişimleri gerekli ama dip çekimi yapmamanınızı tavsiye ederim. Dipte zamanla oluşan tortu "altın" değerinde. Bu tortu içindeki mikroorganizmalar, su değerlerinizin korunmasında ve yavru balıkları beslenmesinde büyük rol alıyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, siz akvaryumu kurdukça takıldığınız konularda yardımcı olmaya çalışırım.

Beğenenler: [T]168367,ertannatre[/T][T]134652,sirhill[/T][T]85014,GuppyKeeper[/T][T]114376,kaansurer[/T][T]210680,Eflatun61[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T][T]205937,Osmanlı🇹🇷[/T][T]44104,peace[/T]
Teşekkür Edenler: [T]85014,GuppyKeeper[/T][T]215743,TugayKrmn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTHSÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 14/02/2015
İl: KKTC
Mesaj: 279
FTHSÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2015 19:18
Erol bey yazdığınız cevap için çok teşekkür ederim bir an kimse birşey yazmıycak diye korkuya kapılmıştım bugün akvaryumcuyla konuştum 125-50-50 için 8mm cam kayıt sürgülü buhar camı 150tl ayrıca mobilyasına 175 dedi 8mm iyimi ben 10mm olsun istiyorum daha iyi olmazmı kuşak attırıyımmı ayrıca arka camı siyah sprey boyayla yapılırken boyatıyım diyorum kum olarak şuanki akvaryumumda 0numara silis kullanıyorum ama dediginiz gibi hava motorunun ayarını açınca akvaryumun içi gobi çölündeki kum fırtınalrına donüyor bu yüzden yeni akvaryumumda hava motoru kullanmıycam dış filtrenin çıkış borusunu suyun biraz üstünde tutucam amazon kumu silis galiba 1mm olabilir aklımda birde lav kırıgı var uygun olurmu biraz pahalı ama 1 kere alcam bitki su üstü bitki düşünüyorum normal bitki ekmiycem o yüzden ışık çok gerekmiycek akvaryumun üstü sürgülü buhar camının köşesine cama tutturulan bir ışık düşünüyorum boyu cl-809 bunun gibi bişey loş bir ortam olsun bana yeter uygunmudur yati dallarını suyun üstünden içeri giriyor gibi bi efekt vermeyi düşünüyorum tabana bol miktarda meşe yapragı tabani kapliycak şekilde çok koyarsam bir sıkıntı çıkarmı balik olarak ilk çöpçü sürüsü sonra cüce vatoz ve neon koymayı birde melek koysam melekler neonları yermi küçük almayı düşünüyorum melekleri ilerde belki ramirez gibi türlerde eklerim ramirez gibi türlere biraz yabancıyım dış filtre ehiem 2217 düşünüyorum içine zaeolit koysam akvaryuma bi zararı olurmu birde ehiem 200w ısıtıcı yeterlı olurmu yoksa elimde 300w ve 500w var onlarımı kullansam elektirik çok gelsin istemiyorum sera ve azoo nun black water su düzenliyicilerini düşünüyorum sera alırsam ilk kurulumda 2 şişe bosalatmam lazım ve ph a etkisi yok ama azoo alırsam 2 kapak ve su degisimlerinde 1 kapak aslında bunları kullanmasamda olur ama ben akvaryumda suyun koyu bir renge bürünmesini istiyorum dip çekimi yapmiycam anladıgım kadarıyla dibe hiç elimi sürmemem gerekiyor su degişimini üsten yapcam elimde 60lt lik ufak birt akvaryum var ben bunu suan su dinlendirmek için kullanıyorum yine yeni tankımda aynı amaçla kullanmayı düşünüyorum sizin dediginiz karantina olayını aynı zamanda bu tankda yapsammı yoksa ufak bir akvaryum daha alsammı 35lik filan karantina için 20tlye satıyolar şimdilik soracaklarım bu kadar.Cevaplarınızı bekliyorum engintecrübelerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkmanbeyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,133091[/C] [B]12245,2[/B] [C]3,3,133091[/C]
Kayıt: 12/08/2012
İl: Bursa
Mesaj: 674
AkmanbeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 00:55
Merhaba Fatih bey, engin tecrübelerim yok (keşke olsaydı) 3 yıldır uğraştığım hobide başıma gelenler üzerinden anlatmaya çalışıyorum sadece, tek tek cevaplamaya çalışayım sorularınızı...

1. 300 litre civarı bir tankınız olacak, hesaplamalarda 8mm güvenli için yeterli görünüyor, çok güvenli için ise 10 mm, ben bu konuda hep sağlamcı olmuşumdur kayıt kuşak olsun, bu hacimde riske atmaya gerek yok.
2. Arka fon size kalmış, boya olmuş, sonradan siyah kağıt yapıştırmışsınız, kişisel tercihlere kalmış bir konu.
3. Lav kırığı amazon akvaryumları için çok doğal görünmeyen bir kum türü, daha çok bitki akvaryumları için faydalı. Ben hala silis yerine bej ince quartz öneriyorum.
4. Su üstü bitkileri için dediğiniz gibi bir ışıklandırma yeterli olur, ben litreye 0,5watt ile sorunsuz bir şekilde su üstü bitkisi yetiştirmiştim.
5. Meşe yaprakları sonbahar-kış aylarında toplanmalı ve kendiliğinden düşen kahverengi olanlardan seçilmeli.  Forumda bazı arkadaşların belirttiğinin aksine ben bol miktarda kullanıyorum, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. İmzadaki resim kendi akvaryumumdur, orda da görebilirsiniz.
6. Melek beslemedim ama neon avladıklarına dair forumda yaygın bir görüş var, dikkate alın derim.
7. Dış filtrede zeolit kullanabilirsiniz sıkıntı olmaz, ısıtıcı 300watt olsun, 200w yetersiz kalabilir.
8. Ben seranınkini kullanıyorum, ph etkilemiyor hakkaten. Ph dalgalanmasının önüne geçebilecekseniz azoo da olur. Her ikisi de suyunuzu baya karartır.
9. 60 litre akvaryumunuzdan karantina olur, ben şahsen 30 litrelik bir saklama kabı kullanıyorum :)
rekurrens142015-02-16 00:56:10

Beğenenler: [T]156976,Undespunted[/T][T]134652,sirhill[/T][T]114376,kaansurer[/T][T]210680,Eflatun61[/T][T]205937,Osmanlı🇹🇷[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HunnicKhanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 408
HunnicKhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2017 10:06
Abi senden allah razi olsun ilaç gibi cevaplar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir