Bloat Hastalığı Flagyl Ile Nasıl Tedavi Edilir?


metelina123Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
Mesaj: 106
metelina123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2011 21:09
  200 lt tankım var bugün içine 2 tablet flagyl tozu koydum. Acaba devamında nasıl bir tedavi uygulamalıyım.Daha kac tablet flagyl atmalayım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
  (akvaryumumda 4 demosoni ,3 sp,2 yunus var sadece 1 demosoninin hasta olmasından süpheliyim)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2011 21:29
Ağızdan tedavi yöntemi.
Tanktan alınan 250 ml suya 6 flagyl tablet eritilir.
(İlaçlanacak balık sayısına göre su ve ilaç oranı ayarlanmalı. Suyu ve ilacı daha az veya çok v.b.)

Şırıngaya bu sudan çekilir. (Şırıngadaki su biraz beyaz olsun, ne koyu ne çok açık)
Aşağıda ayrıntılı olarak tarif edeceğim şekilde balığa sıkılır.(İki kez) 7-10 gün boyunca bu şekilde devam edilir.

Ben günde 1 kere yapabildim ama vakit bulabilirseniz günde 4-5 kereye kadar tekrar edebilirsiniz.

Bu tedavi yönteminde, ek olarak suyu ilaçlamaya gerek yok.
Tedavi sonrasında özellikle ağızdan şırıngaladağım balıklar bariz farketti. (Canlılık, iştah açılması, dışkı düzelmesi v.s.)

Ağızdan tedavi yönteminde dikkat edilmesi gerekenler.

* Çekiniyorsanız, eliniz ayağınız birbirine dolaşıyorsa, panik biriyseniz hiç denemeyin daha iyi. Elbet ilk kez yaptığınızda biraz acemilik çekersiniz, bu normal. 3. denemeden sonra olayın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.
Eğer çıplak elle bir balığa ilk kez dokunacaksanız bu tedavi için olmasın. Önce suyun içindeyken dokunun.

Yapılan bir yanlış (İlk zamanlarda kendimde yapıyordum) balık ilacı almadan (Yutmadan) bırakmak. Suyun dışında 1.5-2 dakikaya kadar sorunsuz kalabilirler. (Nemli bir bez üzerinde tutmak, arada ilaçlı suyla ıslatmak, balığı ıslak tutmak şartıyla)
15-20 sn balık debelendi, ağzını açmadı diye ağzının kenarına bir iki isabetsiz sıkıştan sonra geri koymayın, panik yok.

*Bazı balıklar 1 dk'ya kadar tam olarak ağızlarını açmayabilirler, bazıları hemen açarlar. Ağzını açmayan balığın ağız çeperlerine ağzını açması için şırıngayla baskı uygulamayın. Sabırla bekleyin, ağzını açıp kapamaya başlamadan müdahale etmeyin, bir müddet sonra mecburen nefes almak için ağzını açıp kapatmaya başlayacaktır, böylece ilacı daha rahat hedefe sıkabilirsiniz.
Eğer sabırsızlık ederseniz hem hayvanı hem kendinizi strese sokar, zedelersiniz.

* İsabetli bir sıkıştan sonra ilacın bir bölümünün solungaçlarından boşaldığını göreceksiniz, gerekirse tekrarlayın. Maksimum 2,5'luk şırıngayla iki kez.
Bir sıkıştan sonra balığı minumum 15 sn daha dışarda tutun, hemen akvaryuma geri salarsanız ilacı yutmadan kustuğunu görürsünüz. 
Elde var = 0 olur.

*** Burası çok önemli, balığın ağzına zaman zaman da vücuduna sıkacağınız ilaçlı su mutlaka akvaryumda ki su ile aynı ısıda olmalı, ilaç karıştırılacak su akvaryumdan alınmalı. Gidip çeşmeden daha sıcak veya soğuk suyla ilaç hazırlarsanız balığı telef edersiniz.

* Çok sayıda balık ilaçlayacaksanız ilaçlı su bir müddet sonra soğumaya başlayacaktır, arada suyun ısısını kontrol edin. Eğer soğumuşsa şurup şişesi v.b. ile akvaryuma bırakıp ısıyı eşitleyebilirsiniz.

Bir temel yanlışta balık yem yemeye başladıktan sonra iyileşti diyerek tedaviyi kesmek. Bu sağ kalan ama populasyonları azaldığından balığı etkilemeyen parazitlere bağışıklık sağlayabilir. Tekrar çoğalmaya başladıklarında bu sefer tedavi etmeniz çok daha zor olur. Tedavi min 7-10 gün sürmeli. 
Başarılı bir tedavi sonrasında sarımsaklı yemlemeyle onu bu hastalığın tekrarından koruyabilirsiniz.

* Şırınganın iğnesini çıkartın. 2,5 luk şırınga veya balık büyükse daha büyük boyda şırınga kullanabilirsiniz.

* Bu noktalara dikkat edildiğinde strese girmesi, hırpalanması söz konusu olmaz. Elbette tedavi sırasında çok mutlu olacağını söyleyemeyiz ama tedaviden iyileşerek çıktığında çok mutlu olacağını söyleyebiliriz.

* Tedavi sonrası ve her daim önlem olarak; Haftada iki gün, bir çay tabağı bits (granül) yeme 6-7 diş sarımsağın suyunu emdirin ve balıkları 1 gün bu yem ile yemleyin. (Sadece sarımsağın suyu! Posası olmasın. Suyunu süzmek için sarımsağı havanda dövdükten sonra ithal temizlik bezlerini yahut tülbent kullanabilirsiniz.)
Çay tabağı dedim ama kendinize göre bir günlük yetecek miktarca hazırlamalı, 6 veya daha fazla öğüne bölmelisiniz. Sakın bir anda tüm hazırladığınız yemi boca etmeyin.

Bits kabul etmeyen balıklarınız için ise yürek+bits (ezilmiş, toz halinde) + sarımsak karışımı uygulayabilirsiniz. 


KEŞKE ANA TANKTA UYGULAMASAYDINIZ.FLAGYL İLACI BİYOLOJİK DÖNGÜYÜ MAHVEDİYOR.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimulucutsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 97
devrimulucutsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2011 21:48
Balıklar düzelene kadar devam edin bence.sudegişimlerinide ikmal etmeyin...birde sade soda ekleyin suyunuza


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZeKaNÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 120
ZeKaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2011 22:38
Ben balıkların kesinlikle 30 saniyeden fazla su dışında tutulmasını önermiyorum.2 dakika suyun dışında tutulmuş bir balığın ölme riski vardır.Kürşat bey ayrıca yazınızda flagyl suyun içine atın diye bişey yazmıyor.Yazınızın en altına büyük yazı ile keşke ana tanka uygulamasaydınız yazmışsınız.Böyle bir yazı yazılacaksa yazının en üstüne dikkat ana tanka kullanmayın yazmalıydınız.En altta böyle bir yazı olunca insanlarla alay eder gibi bir his uyandırıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecz_05Çevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 698
ecz_05Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2011 23:36
40 lt ye 1 flagyl tablet şeklinde uyguluyorum ben.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 11:32
[QUOTE=ZeKaN]Ben balıkların kesinlikle 30 saniyeden fazla su dışında tutulmasını önermiyorum.2 dakika suyun dışında tutulmuş bir balığın ölme riski vardır.Kürşat bey ayrıca yazınızda flagyl suyun içine atın diye bişey yazmıyor.Yazınızın en altına büyük yazı ile keşke ana tanka uygulamasaydınız yazmışsınız.Böyle bir yazı yazılacaksa yazının en üstüne dikkat ana tanka kullanmayın yazmalıydınız.En altta böyle bir yazı olunca insanlarla alay eder gibi bir his uyandırıyor.[/QUOTE]

Balığı akvaryum dışına almadan nasıl şırıngayla ilacı ağzına vereceksiniz? Çok merak ettim. Bir de yazdığım yöntemi dikkatlice okuduğunuza emin misiniz?


[QUOTE=metelina123]   200 lt tankım var bugün içine 2 tablet flagyl tozu koydum. Acaba devamında nasıl bir tedavi uygulamalıyım.Daha kac tablet flagyl atmalayım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
  (akvaryumumda 4 demosoni ,3 sp,2 yunus var sadece 1 demosoninin hasta olmasından süpheliyim) [/QUOTE]

Arkadaş burada ana tanka attığını yazmış.Ben de bu yüzden kalın ve büyük harflerle uyarı yaptım.Dalga geçmekle ne alakası var.
oscarus2011-12-23 11:34:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZeKaNÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 120
ZeKaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 14:40

Öncelikle altta büyük yazıyla yazdığınız yazının kime cevap olarak yazıldığı pek anlaşılmamış .Sonradan anladım fakat ben bu yazının üste yazılmasını tercih ederdim.Yazınızı gayet iyi anladım, fakat bir akvaryum balığı için 2 dakika uzun bir süredir.Anlattıklarınız 30 saniye içinde yapılabilir.Bu işi acemi biri yapıyorsa bence en geç 1 dakika suyun dışında tutmalı.Benim düşüncem bu yönde.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakgüneşÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 48
burakgüneşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 21:29
Arkadaşlar benim Japon balıkım var  rahatsız  bu tedaviyi su dişinda şiringa ile   hangi ebattaki balık a yapmalıyız : D  ufak bi  balıka  2 dakka su dışnda tutmak normalmidir :D ?  benım  balıkım  kuyruksuz   hesaplarsak 2.  yada 2.bucuk santim büyüklükunde  ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mountainÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 417
mountainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 21:51
Akrabamın akvaryumundan balık atlamıştı ve en az 5-10 dk dışarıda kaldı.Fark ettiğinde hemen alıp akvaryuma koydu dipte hareketsiz zar zor nefes alıyordu.Karantina tankını hazırladık ve karantinaya aldık 2-3 gün balık simsiyah renkte cansız gibi  kaldı sonradan iyi bir bakımla düzelmişti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyinnnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 569
huseyinnnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 21:51
Benimde dişi yunusum yem yemediğini yem yemeye yeltensede geri tükürdüğünü farkettim 2 gün bekledim hala yem yemiyordu, rengi kararmıştı çok hareketsiz değil ama hızlıda soluk alıp vermeye başladı 3. gün dün yeni bir 70cm karantina akvaryumu aldım ve eczaneden flagyl aldım dün bir maşrafada eritip 60 litre suya 1 tablet eritip attım araştırmalarıma göre şırıngayla balığa ağızdan ilacı vermek daha etkiliymiş bu akşam şırıngayla ilacı balığı yakalayıp ağızdan verdim biraz durgunlaştı köşede sabit duruyor bakalım ne gelişmeler olacak inşallah iyileşterebilirim %30 su değişimi yapıp ilacı uyguluyorum yanlış yaptığım yerler varsa yada tavsiyeleri olan yardımcı olurlarsa sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YeceÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 124
YeceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2012 13:26
Kürşat Bey, yazınız için teşekkür ederim. Güzel bir paylaşım olmuş. Bloat sorunu da bir balığımda var sarımsak tedavisi pek çare olmadı flagly deneyeceğim. 
Cihad Bey, bu başlığı açan arkadaşımız zaten derdine derman olabilmek için gelen cevapları sonuna kadar okumak zorunda. Burda canlı tedavi edilmeye çalışıyor o yüzden ayrıntılar çok muhim olabiliyor. Uyarının başa yazılması veya sona yazılması takılınacak bir nokta değil. Yazının içeriğine dair hatalı bir yönlendirme var ise 2dk. meselesine uzun dediğiniz gibi bunları tartışmak gerekiyor. Gereksiz polemikler yerine tavsiyenin kesinliği/işe yararlılığı tartışılması gerekmektedir. Saygılarımla. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir