Boy Boy Yavrular Için Yol Haritası?


bd01bdÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2009
İl: Isparta
Mesaj: 63
bd01bdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 21:50
 

İlkkez ağzına yumurta alan sp mi 40 lt ye ayırdım ve yavrularını bırkatıktan 1 hafta sonra tekrar 150 lt ye koydum şimdi yavrular 12 günlük, ayrıca ağzına yumurta alalı 6 gün olan sp ve 1gün olan iceman var. Hepsinin ilk yumurta alışları. Ben kusturmayı hiç düşünmüyorum. Ayrıca 110 lt de 3-5cm lik sp'lerim var. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyim; 12 günlük yavruların yanına ağzı dolu spyi koysam bunlar yaklaşık 1 aylıkken yeni yavrular çıkacak.. Kim kimi yer yada yemez bilemiyorum. Mevcut yavruları pet şişe yavruluğa mı almalıyım, alırsam hangi akvaryuma koymalıyım vs sorular kafamda dolaşıyor. SÜrekli yavrular geleceğini de düşünerek nasıl bir düzen kurmalıyım. Yardımlarınız, tecrübeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakup aydınÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2009
İl: Kütahya
Mesaj: 213
yakup aydınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 22:26
   Burak abi imzanda gördüğüm şey dogru ise sende 3 tane akwaryum war bunlarn içine 1 er tane 5lt pet şişe koyarsan 6 tane akvaryum eder.6akvaryumda sana yeter yeter ve artar ama pet şişelere delik açmayı unutma..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mersozÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 256
mersozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 23:33

Burak Bey,elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışayım,sadece biraz daha genel bir örnek vereceğim,siz kendinize ayarlayın.

Küçük bir koloniden sürekli yavru almak istiyorsak,mesela 2erkek ve 10 dişi sarı prenses,damızlıkları beslediğimiz akvaryumu dışında(120/40/50h),2adet orta boy(60/40/40h)ve en az 4 adet küçük(30/40/35h)gibi akvaryumlara ihtiyacımız olacak. Bu verdiğim düzen ideal olan ,bundan ne kadar ödün verirseniz,yavru büyütmeniz o denli yavaşlıyacak.
Ayın ilk 10 günü kaç tane sp yavrularsa,dişileri 1.küçük akvaryuma koyuyoruz,sırayla 2.10 gün 2.akvaryuma ve 3.10 içinde yavrulayanları 3 .olana.Dişiler bazen kavga eder,ama çok nadir yavru kaybına neden olur.Yavruyu bırakan dişiyi alıp orta boy akvaryuma 5 günlüğüne alabilirsiniz biraz toparlansın yada damızlıkların akvaryummuna koyabilirsiniz,2 yöntemin biribirine çok üstünlüğü yok,birisinde dişi biraz daha çabuk toparlıyor,diğerinde ise azalan dişi sayısı yüzünden dişi balık başına düşen dayak miktarı artıyor:).
yavrular arasında en fazla 10 günlük boy farkı tolere deilir,buna dayanarak yaşları biribirine yakın olanları birleştirebebilirsiniz,mümkün olduğu kadar birleştirme yapın,3 küçük akvaryumdaki yavruları 2 küçük akvaryuma toplayın,çünkü 2.ayın ilk 10günün ağzı dolanları koyacak yer lazım.Vetabi devamı için.
Yvruların bakımına gelince,mutlaka artemia vermek lazım,bende aynı boy akvaryumda,pipo filtreyle,günde 2 kez artemia,2 kez de kuru yemle ,3 günde bir %30 su değişimi yaparak,50-60 yavru bir ayda 1.5-1.8cm boya ulaşıyordu(artık sp üretimini yapmıyorum).
 
Bu boya ulaşmış yavruları seçerek!,bakın çok önemli,seçerek diyorum çünkü maksimum büyüme aynı boydaki yavrularda olur,yani sürekli boylandırarak,bıkmadan üşenmeden 15 günde bir tüm yavruları elden geçirerek 2 cm boya ulaşmış olanları,1 ortta boy akvaryuma koyabiliriz,burada biraz daha fazla yemleme yapabiliriz,tabi dikatli bir şekilde ve 3 günde bir %40-50 su değişimi yaparak büyüme daha da hızlanır.Artık artemia yeterli gelmez,birde maliyetli olmaya başlar,o yüzden kaliteli kuru yem verebiliriz,bunun dışında,ezilmiş ,2 dk haşlanmış karides,kışın mezgit balığın havyarını,mart-nisanda kefal balığın havyarını verebilirsiniz,tabi su piresi,isteyen tubifexte verebilir.
Ve sistem bu şekilde çalışmaya devam eder,taki 2-2.5 aylık ve 3-3.5cm lik yavrular elinizde birikince...
Burası kırılma noktası,çoğu hobici bunları büyütebilme umuduyla elinde tutmaya devam eder,böylece aynı hacme balıklar sıkışır da sıkışır,hem büyümez(elektrik,su faturası büyür ama),hem çok yem yer(yine masraf),allah göstermesin birde strese bağlı bir hastalık da olursa kayıplar kaçınılmaz olur.
Bu yüzden isterse 50-60 kuruşa bile birine satın,ister arkadaşınız,yada büyütücüler var,onlara satın,siz paranızı alın,kim nekadar büyütürse büyütsün,siz kendinizi kurtarın,eninde sonunda size yer lazım...Bu tüm dünyada böyledir,sadece iklimle ilgili değil(UZAKDOĞU),zihniyet ve profesyonellikle ilgili(Çek cumhuriyeti),bizdeyse ben büyüteyim ki büyük paralara satayım zihniyeti var,ama umutluyum ,yavaş yavaş kıpırdanmalar var bu konuda,burada lepistesci.comdaki arkadaşları kutlıyorum,allah utandırmasın...
Eğer böyle yapmazsak,illada tam bu şekilde değil tabi,herkes kendi kapasitesine göre uyarlama yapabilir,elimizde çok pahalıya mal edilmiş,kavruk,büyümeyen,üremeyen balıklar olur.İlanlar bilmem kaç santim satılık bilmemne balıkla dolu ama çok az arkadaş balığın yaşını yazıyor,ben 2.5cmlik hormonsuz,tüm renklerini sergileyen saulosi gördüm,sahibi hala satış yapıyor,yavruları tülden yapılmış yavrulukta 2.5cm boya 5 ayda ulaşıyorlar!Ama sorsan TABİ Kİ BALIĞIN FANUSTA BESLENMESİNE KARŞI...
Aslında konu çok güzel bir konu ,fikirlerini paylaşmak isteyen arkadaşlar konu açabilir,bende katılırım,ama konumuz Burak Beyin sorusuydu,umarım bir faydam olmuştur...
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir