Bu İşe Yeni Başlıyorum...


-Cracken23-Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 508
-Cracken23-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 21:57
Merhaba Arkadaşlar...
 
Ben akvaryum hobisine yeni başlayacağım. İnternette araştırırken sizin sitenizi buldum. Sitenizi çok açıklayıcı bulduğum için size başvuruyorum. Sorularıma geçmek istiyorum.
 
1- Söylediğim gibi akvaryumculuğa yeni başlıyorum bu yüzden bunlarla alakalı fazla bir bilgim yok. Bu yüzden ne kadar büyüklükte bir akvaryum almalıyım? Kaç litre olmalı?
 
2- Hangi tür balık beslemeliyim. Yanlız ben güzel görünüşlü, renkli bir balık türü istiyorum. Tebessüm
-
3- Bu akvaryumun içine ne tür bitki,kum kullanmalıyım?
 
4- Son olarak ben bu akvaryumu nasıl temizleyeceğim? (Yanlız bu soruyu biraz ayrıntılı anlatırsanız
 
sevinirim.)
 
Umarım sorularımı cevaplarsınız.
 
Şimdiden Teşekkürler...
freeasabird2010-08-31 14:57:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

anakiÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2010
İl: Afyon
Mesaj: 504
anakiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 22:09
1.Hangi balığı belsyeceğinize bağlı ana sayfadan tatlı su canlılarından bakabilirsiniz.Beğendiğiniz türelr hakkında orada bilgiler var.Ancak size şunu söyleyeyim ne kadar büyük akvaryum alırsanız o kadar iyi çünkü ilerde büyütmek istersiniz bende ilk önce 50 litre aldım şimdi 160 a geçiyorum.Bir seferde büyük bir akvaryum almak daha ekonomik olur. 2 ve 3 üncü sorular içinde belli balık türleri belirlemeniz gerekiyor bizde ona göre kum bitki öneririrz size.
4.Temizliğini haftalık su değişimleri ve dip çekimi ile yapabilirsiniz.Dip çekimini yapmak için bir hortum yeterli olur.Hortumu kuma yaklaştıracaksınız kumun üstündeki pislikleri çekeceksiniz.Üstüne en az 2 gün dinlenmiş su ilave etmelisiniz.2 gün dinlenmesindeki amaç suyun içinde ki klorun uçmasını sağlamaktır.

Besleyeceğiniz canlıyı belirlerseniz ona göre bir akvaryum kurabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ancestralÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 82
ancestralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 22:18
Hoşgeldiniz,

Herkes birbirinden birşeyler öğreniyor burada, bende zira yeni tankım için fikir alıyorum şu sıralar, elimden geldiğince cevaplayayım;

Büyüklük tamamen odanız/salonunuz ve tabikide elinizdeki para ile alakalı. Yeni başlaya birisi olarak sump vesaire için henüz erken. Küçük adımlar atmak en büyük tavsiyem olacaktır. İkinci eli kuvvetli bir hobi olmaya başladı ülkemizde, elinizdeki malzeme ölmez, ama taibkide aldığınız parayada satamazsınız, korkunuz olmasın ileride yetmez ise diye, bir şekilde büyütülür, alınır. Para önemli olsa da herşey demek değil, bana zamanında balık hediye eden üyeler bile var burada.

Birincisi; Başlangıç için 1 metre bir tank ideal, lütfen gidip 50-60 santim kutular alıp tank diye koymayın evinize. Bugün 1 metrelik cama cam bir akvaryumun maliyeti 100 lirayı geçmez bile. İleride öldürmeden balık yavrulatmayı başarırsanız bu tankta, büyütürsünüz işi.

İkinci olarak; Türler güzelleştikçe bakımı ve maliyeti artıyor. Bu kurala aykırı cinslerde var tabi ama ülkemizde çok çeşitli ve sağlıklı balık biraz zor bulunuyor malesef, özellikle canlı konusunda kazık yemeyeyim diye çok ince elenip sık dokunur ama balıkçılar bu işin kurdu, herkesi kazıklarlar, mühim olan ders almak, öğrenmek. tür tavsiyesinden önce bol bol araştırma önereceğim size.

Tür olarak, yunus veya prenses türleri size olmaz sanırım, sade balıklar çünkü :) Ben bu işe Kadango ile başladım, Malawi gölü balığıdır, hem etçil hem otçul, bakımı kolaydır, 1 erkek 4 dişi ile 3 batım yavru almışlığım vardır, ilk kazığımı da bu balıkları alırken yemiştim. :) Şiddetle tavsiye ediyorum, erkekleri turuncu gövde ve mavi kafa olur (avatarımdaki balık benim kendi erkek balığımdı), dişileri gridir, yüzgeçlerde ve özellikle kuyrukta az biraz kırmızı olur. Hızlı büyüyen, bakımı rahat balıktır, ikinci elde para etmez ama hobiye başlangıç için enteresan ve doğru bir balık.

İlla kadango olacak diye bir kural yok, ama Malawi gölüyle başlayın kesinlikle. Forumdan alın balıklarınızı, nakit ödersiniz ama hobici balığı olur ticari değil.

Üçüncüsü için erken, bitki kısmından bahsediyorum. Kum olarak mercan kırığı kullanabilirsiniz, ucuzdur. İyice yıkamak lazım ama, tozludur. Dediğim gibi, bitkiye daha var bence, yavaş yavaş.

Temizlik ise bambaşka bir konu. Benim şu anda elimdeki balıklar yavrudan gelme. Nasıl alışırsa öyle gider, sonradan yem ve bakım rutünü değiştirmek balığı strese sokar. Genel kanı dip çekimle alınan dahil %20-25 su değişimidir haftalık. Ben su değişimini %20 civarı tutuyorum, dip çekim hiç yapmıyorum, bakteri ve bitkilerimin ihtiyacı olan kimyasal dengesini bozduğuna inanıyorum çünkü kumu oynatmanın. Bu benim kendi tecrübem ve görüşüm, dip çekim yapın mutlaka da demem, kesinlikle yapmayın da demem, diyemem. Ama şunu söyleyebilirim haftalık, hiç olmasa 10 günde bir %20-25 su değişimi şart. Suyun oksijeni bol olmalı, filtrasyon çok iyi olmalı, bunun için harici filtre kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum, hem görüntü hem iyi bir temizlik açısından.

Deneyerek, gözlemleyerek yemleme, temizlik ve bakımı oturtacaksınız, elinizdeki balığa, tanka ve balıklarınızın durumuna bağlı. Elinizdeki tanktaki aynı senaryoyu başka kimse oluşturamaz, tankların hepsi değişik birer dengeyle yürüyor, kimsenin tankıyla kimseninki bir değerlere sahip olamaz.

Bu sebeple; kolay bakılan balıkla başlayın, güzel diye 1 ayda öldüreceğiniz balığa para vermeyin, hem paranıza hem güzelim hayvanın canına yazık.

Herkes Discus bakmak ister (zordur), herkes isterki Frontosam 1 yaşında yavru versin (mümkün değildir), herkes ister tuzlu su kurayım (pahalıdır, çok zaman ister, sabır ister)

Elinizden geldiğince üşenmeden, onlarında birer canlı olduğunu unutmadan ilgi, alaka, istekle ve en önemlisi peygamber sabrıyla götürecekseniz başlayın. Lütfen.


ancestral2010-08-30 22:25:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 210
((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 22:29
 Merhaba,aramıza hoşgeldiniz.
 Akvaryumu kurduktan sonra hemen balık eklemeyin.Filtreniz ve ekipmanlarınız 1 hafta boyunca balıksız akvaryumda çalışmalı böyle akvaryumda azda olsa bir düzen oturacaktır.
 1-Size tavsiye alabileceğiniz kadar büyük ve en iyi akvaryumu alınız.
 
 2-Akvaryum hacimine göre balık türleri besleyebilirsiniz.Ciklet balıkları,canlı doğuranlar vb.
 
 3-Bitki ve kum türüne gelince  onlarda beslemeye karar verdiğiniz balık türüne göre değişir.
 
 4-Akvaryumun temizliği çeşitli akvaryum temizleme elemanları vardır.Dış filtreler ve iç filtreler akvaryum hacminiz 100 litreden büyük olacaksa  dış filtre kullanılması tavsiye edilir.Ayrıca  haftada  %20-30 oranında dip çekimi yapılır bu sayade dipteki pislikleri çekmiş oluruz ve akvaryuma 2 gün dinlenmiş su ekleriz suyu tazaleriz.Katiyen akvaryumu komple boşaltıp temizlemeyin.Mıknatıslı cam temizleme aparatları var onları kullanabilirsiniz.Dış filtre kullanacaksanız 3-4 ayda bir,iç filtre kullanacaksanız haftada 1 akvaryumdan alınan su ile süngerlerini güzelce yıkamalısınız.
      
((((:GÖKHAN:)))2010-08-30 22:30:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafakısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2661
mustafakısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 23:24
[QUOTE=-Cracken23-]Merhaba Arkadaşlar...
 
Ben akvaryum hobisine yeni başlayacağım. İnternette araştırırken sizin sitenizi buldum. Sitenizi çok
 
açıklayıcı bulduğum için size başvuruyorum. Sorularıma geçmek istiyorum.
 
1- Söylediğim gibi akvaryumculuğa yeni başlıyorum bu yüzden bunlarla alakalı fazla bir bilgim yok.
 
Bu yüzden ne kadar büyüklükte bir akvaryum almalıyım? Kaç litre olmalı?
 
Cevap : Ufak tank ile giriş yapıp ilerde tekrar masraf yapmamak açısından 1 mt uzunluk - 40 cm genişlik - 40-50 cm arası yükseklik iyi bir başlangıçtır.
 
2- Hangi tür balık beslemeliyim. Yanlız ben güzel görünüşlü, renkli bir balık türü istiyorum. :D
 
Cevap : Malawi türleri ile ilk başlangıcı yapmanız bence idealdir.Maddi durumunuz iyi ise mbuna türleri.
 
3- Bu akvaryumun içine ne tür bitki,kum kullanmalıyım?
 
Cevap : İlk başlangıcınız nedeni ile bitki seçimi ve yaşatma konusunda deneyimsiz oldugunuzdan ve önerdigim malawi türleri açısından bitki koymanıza gerek yok.Uygun fiyatlı ince dere kumu yada silis tarzı kumlar tercih edin.Bol kaya kullanın.
 
4- Ve ben bu akvaryumu nasıl temizleyeceğim? (Yanlız bu soruyu biraz ayrıntılı anlatırsanız
 
sevinirim.)
 
Cevap : Ortalama 150-200 lt kapasiteli bir tank ile başlayacagınızı hesap ederek.Kesinlikle orta dereceli bir dış filtre kullanmanızı öneririm.Fruval yada Atman uygun bir seçim olabilir.Haftalık dip çekimi ve yerine taze su eklemesi yapacagınız tek şey şuan için (yaz dönemi oldugundan ısıtıcı kullanmanıza gerek yok).Dış filtrenizi 3 ayda bir komple temizleyip kullanabilirsiniz.
 
Umarım sorularımı cevaplarsınız.
 
Şimdiden Teşekkürler...
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 23:40
 

 
1-Aramıza hoşgeldiniz.İlk kural,100 40 50'den ufak akvaryum almayın.
 
2- etrafınızdaki petshopları gezin,beğendiğiniz balık türlerinin ismini not edip bizimle paylaşın.KESİNLİKLE BİR KİBRİT ÇÖPÜ DAHİ SATIN ALMAYIN.Sadece araştırın.Bu aşamada parayı cebinizden çıkardığınız an KAZIĞI YEDİNİZ demektir.
 
3- Her balık türünün akvaryum ihtiyacı farklıdır.Bazıları bitkili,bazıları kayalık dizayn gerektirir.Bazıları 400 litre ve üzeri hacim ister,bazıları 50 litrede sorunsuz yaşayabilir.Öncelikle balık seçiminizi yapın,sonra gereksinimlerinize geçeriz.
 
4- O  da kolay,80 90 liraya bir dış filtre alacaksınız,temizliği o yapacak.Siz hortum benzeri bir alet olan dip çekim aparatıyla haftada 1 kez dip çekimi yapsanız kafi.Bu da bildiğiniz hortumla kovaya su aktarma benzeri birşey.
5-Ve altın kurallar;
amca-hala-dayı-kanka-kardeş-kankardeş-canciğer-akciğer-kayınço-veteriner hüseyin-petşopçu kazım
HİÇ KİMSEYİ DİNLEMEYİN,HİÇ KİMSENİN DEDİĞİNİ YAPMAYIN,HİÇ KİMSEYE KANMAYIN.
Akvaryuma sizin dışınızda müdahale edecek,kısacası tankı DÜRTECEK kimse varsa bu hobiye hiç bulaşmayın.Tank sizin sorumluluğunuz olmalı,işinize başkası karışırsa balıklarınız mefta,siz mağdur olursunuz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2010 00:48
1-Alabildiğin, maddi gücünün elverdiği en büyük akvaryumu al,al ki sonradan daha büyük alsaydım keşke diye düşünme.
 
2- Bu senin zevklerinle alakalı , bitkili güzel renkli balıkları olan akvaryumun olabileceği gibi kayalardan oluşan büyük balıklara da bakabilirsin , benim tercihim bitkili melek akvaryumu olabilir.
 
3- Bu da esasında yine bakacağın türle alakalı eğer bitkili akvaryum kurarsan dere kumu kullanmanı tavsiye ederim.
 
4- Dış filtre kullanacaksınız, akvaryumu mekanik ve biyolojik olarak filtre temizleyecek, siz de hafta da bir %10 luk su değişimi yapacaksınız olay budur.

Sorularınız hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz forumun arama motorundan bulabilirsiniz, kolay gelsin sağlıklı balıklar dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-Cracken23-Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 508
-Cracken23-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2010 11:28

darXis ağabey ben balık türü olarak Lepistes,Cardinal Tetra veya Kelebek düşünüyorum (Tek tür

olarak). Bu balıklardan hangisini seçmeliyim ve akvaryumu nasıl seçmeliyim?
 
Bir de bu balıklar için fiyat verir misin? :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2010 12:18
Bunlar bitkili akvaryum canlılarıdır.Beslemeden önce akvaryumunu bitkilendirip suyu 10 gün kadar döndürmen lazım.Bitki olarak bakımı kolay olan anubias,eledoa ve java moss alabilirsin.Akvaryumu ne olursa olsun dediğim ebatların altında alma.Bu balıkların tanesi lirayı geçmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoshimoÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Bursa
Mesaj: 125
YoshimoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2010 05:19
Bitki için bir müddet daha bekleyebilirsiniz. Malum hava epey sıcak bu aralar. Akvaryumumda sıcaklık 30-31 derecelerde geziyor. Daha sonrası için, bitki olarak size tilki kuyruk tavsiye edebilirim. Gözlemlediğim kadarıyla çok çabuk gelişen bir tür. Canlı doğuran türler için  doğal rafya vazifesi görecektir. Şimdiden hayırlı olsun akvaryumunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir