Bu işin Ustalarından...


TURQUISEÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2010
İl: Konya
Mesaj: 22
TURQUISEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 13:23
Tüm gönül birliği etmiş bitkili dünyasına merak salmış arkadaşlara merhaba.Konu kirliliği yaptığım için tüm forum yoneticilerinden ve üyelerden özür dilerim. Sanırım biraz özürlü olduğum için aradığımı hala bulamadım. Bitki formlu bir akvaryum kurmaya niyet edeli 20 gün oldu neredeyse ama hala tabandan çıkamadım yukarıya
Bir çok konu başlığında ve içeriğinde her üyenin kendine has bir dizayn şekliyle karşılaştım. Kimisinde torf gayet iyi kimisinde salınım yapıyor deniliyor, kimisinde aqualay gayet başarılı bir ürün kimisinde muadilleri daha başarılı. Yada kimi başlıkta lav kırığı çok güzel bir ürün hatta gerekli bir ürün kimisinde o olmasa da olur deniliyor. Forum yöneticilerinden yada üyelerden sabit konu olacak şekilde böyle bir başlık açılabilirmi acaba? Eminim benim gibi bir çok arkadaş bitkiliye gönül vermiş olsada taban malzemesinin o kadar çok farklı olmasından ve herkesin fikrinin farklı olmasından dolayı bu fikirden vazgeciyor. Halbuki güzel bir taban dan sonra eminim bir çoğu çok güzel işler başarıp yeni yada eski bir çok bitkili gönüllüsüne ilham olacak işler çıkartabilir. Benim elimde siyah hagen kum, sera floredepot ve lav kırığı var bunlar işime yararmı + birşey ilave etmem gerekirmi (sadece taban dan bahsediyorum) dere kumu, bitki toprağı  yada başka bir kum. Ve yardımını esirgemeyecek gönüllülerden bir de dizilim sırasını istirham ediyorum. Bir arkadaşım hediye olarak cuba getirtmiş onları tabana yerleştirmeyi düşünüyorum. co2 ve ışıklandırma işi tabanı bitirir bitirmez hazır hale getireceğim. Bu arada akvaryumum 100x50x55 ölçülerindedir.
Son söz olarak şöyle bir örnekleme neden yok yada ben bulamadım. Varsa özür dilerim.
Bunu biyerde görmüştüm ama ordada direk söylenmiyor bunları gidip illaki bir dükkandan almamız gerekiyor, lütfen marka marka belirtirseniz sevineceğim hatta sevinçten uçacağım.. :)

En alttan yukarıya sıralama örnekleri :

1 seranın flore bilmemnesi...
2 seranın ince çakılı bilmemne marka
3 bilmem ne marka lav taşı

yada o örnek bütcemi aşar diyorsanız şu örneği deneyebilirsiniz deyip

1 bahçe kumu (mümkünse şu marka)
2 dere kumu
3 ince taneli deniz çakılları

demek istediğim aqualay deniyor üstüne hagen kum deniyor alta lav kırığı deniyor üste toprak deniyor

bakıyorum genelde bu sorun diğer sorunlardan daha fazla konu başlığı ve mesaja yol açıyor demekki yazılanlardan detaylı olsada, benim gibi özürlü olanlar bir şey anlamıyor :)

Lütfen yardım edin ben ve benim gibilerine....


Şimdiden yardımını esirgeyenden de esirgemeyende Allah razı olsun :%29


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 13:47
Elinizdeki malzemeler taban için gayet uygun.Sera floredepot en alt katmana, sonrasına lav kırığı, en üst katman hagen siyah.Katman aralarına sineklik kullanmanız ileride taban değişimi girişiminiz olursa size bir avantaj sağlayacaktır.Çok fazla alternatif ve yorum var, karasızlığınız haklı :) Elinizdeki 3lü taban için ideal.Daha fazla kafa karıştırmadan, ektra malzemeler kullanmadan başarılı bir tankın temelini atabilirsiniz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TURQUISEÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2010
İl: Konya
Mesaj: 22
TURQUISEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 13:51
Serkan Bey, size yemek ısmarlayayım misafir edeyim :) Teşekkür ederim ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz.

Sizden bir de kalınlık konusunda bilgi istesem yardımınızı esirgemediğiniz için teşekkür ederim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 14:15
Teşekkürler.Etli ekmek iyi olurdu ama çok uzak Konya Kahkaha
Floredepot elinizde ne kadar var ? Ve diğer malzemelerinizin litre miktarı nedir ?
serkan_cetinkol2010-06-20 14:16:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 14:37
Evet Beyler, arkadaş kısmen haklı, çok yorum var ve birden fazla yöntem var. Ancak ben kendi adıma dedim ki, ben bu bitkiliyi yapacağım co2 olmayacak, ucuz olacak ve temini kolay olacak. Bazı arkadaşların da yardımıyla meseleyi hallettim. Tabanda kimsenin tavsiye etmediği midye kırığı, dere kumu ve önceden elimde olan 20 lt kadar aquacleyi hiç dizilim falan uğraşmadan karıştırdım gitti. Şu an sıkıntım var mı yok.
 
Yeni başlayan arkadaşların bu sorununu anlıyorum ama metot şu, ya kendinize ve hedefinize en uygun tavsiye ve anlatımı bulup birebir uygulayın ve diğer konuları gözardı edin, yada tüm konular ve tavsiyeleri okuyup kendi metodunuzu oluşturun.
 
Gerçekten bu sitede şöyle bir göz atayımda bitkili akvaryuma geçeyim deme şansınız yok, iyice incelemelisiniz. Samimiyetle söylüyorum burası bilgi cenneti. Kesinlikle benim şu sorunumun cevabı yok diyemezsiniz öyle birşey varsa mutlaka siz bulamamışsınızdır.
 
Bu arada konuyu açan arkadaşın son sorusuna kısa ve basit bir cevap vereyim, kalınlık en azından 7 cm olmalı. Artık elinizdeki malzemelerin hangisi az hangisi çok bilemiyorum ama üst katmanı (hagen) daha kalın yaparsanız bitkilerin tutunması açısından daha iyi olur. Sıralamayı zaten Serkan Bey yazmış.
kayiboyu12010-06-20 14:42:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 00:15
Forum oldukça karışık, haklısınız.
Özellikle yeni başlayanlar için "bitkili akvaryumda başarı" makaleleri var.
Tunç bey yazdığı yüksek destekli (CO2 verilen, ışıklandırma özellikli), Mustafa bey'in yazdığı düşük destekli bitki akvaryumu kurulumları için rehberlik edecek nitelikte.
Ancak Hemiantus cuba sizin kadar düşük bilgi ile başlamak biraz fazla riskli olacaktır.
Akvaryum bitkileri konusunda lider üreticilerden olan Tropica firması bile bitkilerini bakım ve ihtiyaçlarına göre kolay-orta-zor olarak üçe ayırır; H. cuba zor bir bitkidir!

Bana göre bitki akvaryumu kuracak ve zemin örtücü bitki yetiştirecekseniz şunlara dikkat edin:

1-Akvaryum ölçüsü : Yükseklik 40cm yi geçmesin, aydınlatmada kolaylık olması için 70-35-35 başlangıç için çok uygun.

2-Aydınlatma : T5 (ince) , T8 kalın floresanlar en mantıklı tercihler. T5'ler pahalı, fazla ısınıyor ve zor bulunuyor. T8 floresanlar her yerde var, ucuz. Tercihim; 70-35-35 akvaryum için 3 adet 18 W grolux ampul + 2 adet 18W T8 Daylight floresan ampul. Elektronik balast kullanmayı unutmayın!
 
3- Zemin: Hiç düşünmeden JBL veya Tropica'nın besin içerikli zemin kumlarından birisini 1 kova (yaklaşın 2-3 kg'dır) zemine serip, sineklik kullanmadan üstüne  25 kg Hagen siyah kum. Unutmayın, zeimdeki besin içeriği 3-6 aylık ilk kurulum sendromu içindir. Daha sonra misket gübre ilave edilmeli!

4- Filtre: Eheim 2213 veya Fluval 205 tercihim. Çin malı filtreler de iş görür.

5- CO2 : Zeminde yeşili görmek istiyorsanız olmazsa olmazdır. Tercihim;  2kg  CO2 tüpü (yangın söndürücü firmalarında gevenli olanlardan alınabilir) ve Ista selenoid regülatör.

6- Sıvı gübre: Potasyum gübresi en fazla ihtiyaç duyulandır. DIY olarak Tunç bey'den alabilirsiniz. Diğer ihtiyaçlar için Seachem flourish yeterli gelecektir.

7- Testler : Ph, Kh, Fe, PO4, NO3 testleri olursa yosun sorunu çıkmadan müdahale edebilirsiniz.

8- Bitkiler : Tropica mükemmel tercih!

9- Sihirli madde: Seachem Excel -kullanınca anlarsınız.

Son olarak;

Ben kendimi usta olarak görmem, göremem. Ancak bu işlerden anlayan kişiler ustasın derse bir anlamı olur.

Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir