Bu İstiridyenin cinsi? Nereden bilgi edinilebilir?


A_L_T_U_GÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 72
A_L_T_U_GÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2008 10:22
Merhabalar,
 
Açıkcası 150 lt olan deniz akvaryumumu kurduktan sonra balık ve mercanla çok yükleyemeyeceğimden, hermit, karides, yıldız, salyangoz, deniz hıyarı gibi temizleme özelliği de olan garip ve ilginç canlılar daha çok dikkatimi  çeker oldular. Bunlar da akvaryuma renk katıyor ve izlenmeleri de zevkli gerçekten.
 
Dün çok ilginç bulduğum içi kırmızı renkli bir istiridye alıp şimdilik dipte kum üzerine bıraktım. Aşağıda gördüğünüz istiridyenin almama da sebep olan çok enteresan bir özelliği var: alt ve üst dudaklarının kenarlarında aralıklarla beyaz ışık çakıyor. Fotoğrafta bu küçük ışık atlamaları belli olmuyor malesef.
 
 
Kayaya mı kuma mı koymalıyım? Az mı çok mu akıntı ister? Az mı çok mu ışık ister? bilemediğim için internette arama yaptım ama malesef bu canlı hakkında internette bilgi bulamadım.
Türünü? Latince adını? bilenler paylaşırsa sevinirim.
İnternette yabancı dilde de olsa hakkında bilgiye ulaşanlar da paylaşırsa memnun olurum. Şimdiden teşekkürler...
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aqualine(bursa)Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1549
aqualine(bursa)Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2008 11:57
Flame scallop reef için çok uyumlu bir canlı değil ortalığı birbirine katabilir normalde kumluk alanları seviyor ama bir kayanı ovuğunada koyabilirsiniz bazı türlerin hareketleri kısıtlı olabiliyor gözünüze güzel gelen her canlıyı almayın almadan önce araştırın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TurbulanceÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 80
TurbulanceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2008 12:12
Peki bu türde ışık saçan akvaryumluk hangi canlılar var acaba? Bende akvaryumumda sadece bu tür canlılar beslemek istiyorum ama ne ismini ne kendilerini göremedim daha. İstanbul'da ikamet ediyorum burada bulabilir miyim? İlginize teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davoudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1792
davoudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2008 15:15
Flame scallop pek dayanıklı değil ve ölme riski çok fazla,su şartlari çok iyi olmalı ve planktonla beslenmeli çok büyük akvaryumlarda belki canlı kalır,
invertebratları seviyorsanız tube wormlar, otçul salyangozlar,karidesler,siyah ve pembe deniz hıyarları,etçil deniz yıldızları,lobsterler ve kestaneler ala bilirsiniz,birde ışık yeterli ise tridacnede ala bilirsiniz.
davoud2008-03-22 15:16:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A_L_T_U_GÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 72
A_L_T_U_GÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2008 22:38
Bilgiler için çok teşekkürler.
 
İsim üzerinden birçok yazı buldum internette. Çok kısaca:
 
Akvaryumda en fazla 6-10 ay arası bir ömür biçiyorlar. Çoğunlukla alınması tavsiye edilmiyor. En azından gerekli şartları sağlamış akvaryumlarda özel ilgi gösterebileceklerin alması belirtiliyor. Doğadaki ömürleri de en fazla 3-4 yıl olabiliyormuş. Bu nedenle niyetlilerin alırken küçük boyda genç olanları almaları tavsiye ediliyor.
 
Akvaryumdaki en önemli ölüm nedenleri yetersiz beslenme, ihtiyacı olan planktonları miktar ve nitelik olarak bulamamasıymış (öyle her plankton da beslemiyormuş). Beslenmesi sadece suyu filtre ederek işine yarayan planktonlarla oluyor. Pipetle (bazı test kitlerinden çıkan, akvaryumdan su çekmeye yarayan pipetler benzeri) akıntıyla açık ağzına gidebilecek yönde yakın mesafeden sıvı plankton yem verilmesi öneriliyor (çünkü ağzının içine damlatmaya kalkınca korunmak için kapanıyor).
 
Ayrıca sizlerin de yazdığınız gibi su değerleri iyi olmalıymış.
 
Fotosentetik olmayıp ışığa ihtiyaç duymuyorlar. Korunma içgüdüsüyle (Etcil deniz yıldızları ve karideslerden) kayalar arasında kovuklara girermiş ve birçok insanda güzel olan bu canlıları görünmeleri için çıkarıp göz önünde bir yere koyarlarmış, durmasını istedikleri yere sabitleyenler de varmış ki bu işkence demekmiş. Bu tür yerini değiştirmeler de ömürlerini kısaltırmış. Neyseki temizlikci karidesler ve Linckia türlerindeki yıldızlar zarar vermiyor.
 
Güzelliğine tav olup aldığım bu zor canlıyı mümkün olduğunca uzun yaşatabilmek için su değerlerime özen göstermeye devam edeceğim ve yerine karışmayacağım.  Ekstradan yapacağım şey: zaten kılavuzunda yazan miktarın yarısını haftada 2 defa uyguladığım Sera'nın Coraliquid sıvı plankton yemini özel olarak pipetle vermeye çalışacağım.
 
Demekki neymiş, çoook beğendiğimiz ama tanımadığımız bir canlıyı biraz sabredip, internette araştırıp bir iki gün sonra almakta/vazgeçmekte fayda varmış. Benim dersim bu oldu.
 
Bilgi verenlere tekrar teşekkürler, iyi kötü gelişmeleri burada paylaşmaya devam edeceğim...
A_L_T_U_G2008-03-23 22:45:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir