Bu sorun sizce nedir


dredyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 24
dredyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2012 19:53
Yaklaşık 15 gün önce kurduğum akvaryumumda 10 gündür gayet sağlıklı bir şekilde yaşayan veliferam bu sabah birden öldü.  Ayrıca birkaç gündür farkettiğim ve bugün epey bir farkedilir hale gelen bir durum var, hem bitkilerde hem de kum ve kayalarda kahverengi lekeler oluştu. Yosun mu diyeceğim ama bitkilerdeki, yosundan ziyade çürüme gibi ama kaya ve kumlardaki lekeler de bitkilerdekilerle aynı renkte. Özellikle elodea ve bacopalar üzerinde bu çürümemsi lekeler epey bir fazla..

Resimler aşağıda, kayaların ve beyaz kumun üzerindeki kahverengi lekeler açıkça görülebiliyor. Sizce bu durum ne olabilir? Yosun mu yoksa başka birşey mi? Nasıl çözebilirim? 

2 veliferayı (birini 10 gün kadar önce) kaybettim şu an bir çöpçü ve 1 salyangoz var. Bu sorun nedeniyle yeni canlı eklemeye çekiniyorum.

Haftalık %25 civarı dip çekimi yapıyorum. Işık günde 10 saat civarı açık. Önerilen dozda sıvı gübre de kullanıyorum. Akvaryumum 30 lt'lik.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2012 21:09
Kullandığınız kum nedir. ışıklandırma ne düzeyde akvaryum ölçüleri nedir. Ayrıca gübreleme yapıyormusunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dredyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 24
dredyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2012 22:08
Tabanda lav kırığı aquaclay ve üstte beyaz kum var. 
akvaryum 48x20x30
Işıklandırma 1 tane 21W 6500K beyaz tasarruflu ampul. günde 10 saat civarı açık. gün içinde 1 saat kapatıyorum genelde. 
Genelde günde 20 damla (üzerinde öyle yazdığı için) deep fix diye bir sıvı gübre ekliyorum. içeriği yazmıyor ama temel besinler + demir + iz elementler diyor. 

biraz önce yumuşak bir suluboya fırçasıyla bitki ve taşlardaki lekeleri fırçaladım, biraz temizlendi gibi ama bitkilerdeki pek fazla çıkmadı. 

forumdan baktığım kadarıyla en çok kahverengi yosuna benzettim ama baktığım resimlerden tam olarak o olduğundan emin olamadım. gördüğüm yosun fotoğraflarında genelde belli bir kalınlık (katman/kümeleşme) vardı bende bir kalınlık ve kümeleşme görünmüyor. camlar da temiz. sadece kumun belli bölgelerinde, kayalarda ve bazı bitkilerde (özellikle ışığa yakın olanlarda) var.

bu lekeler özellikle elodealarımı çürütüyor gibi. eğer bu durum kahverengi yosunsa tüm bitkilerime zarar verecek mi? gidermek için ne yapmalıyım? ışıklandırmayı azaltmam mı lazım? 

bu sabahki veliferamın birden ölmesinin bu lekeler ile bağlantısı var mıdır? yeni canlı eklememin sakıncası olur mu? 

akvaryumum küçük ve su değerlerini test etme imkanım yok. dediğim gibi haftalık dip çekimi ve iç filtre temizliği yapıyorum. daha dün bu temizliği yapmıştım. filtre içindeki süngerleri akvaryum suyuyla kabaca çalkalıyorum sadece. eklediğim su da klordan ve ağır metallerden arıtılmış (ev arıtma sistemindeki partikül ve karbon filtrelerinden geçmiş) sudur. RO suyu kullanmamın faydası olur mu? içinde mineraller pek olmadığı için RO suyu kullanmıyordum sadece ön filtreden geçmiş (3 kademeli) suyu kullanıyordum.

teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir