Bulunmasi gerekli ilaçlar


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2006 02:08

Arkadaslar yeni baslayan biri olarak internetten bir baktim 10 larca ilaç çesidi var, normal olarak elimizde hazirda bulunmasi gereken ilaç, vitamin, su düzenleyici, ... gibi gerekli seyleri söylerseniz hemen alacagim.

Ayrica sitede hangi ilacin hangi derde deva oldugunu açiklamali olarak belirten bir konu varsa, linkini yollarsaniz sevinirim.

Tesekkürler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ercan332Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2005
İl: Kastamonu
Mesaj: 236
ercan332Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2006 02:15

www.bilyap.com dan sanal magazada bulabilirsin ilaçlari ve su hazirlayicilari.

Ama öncelikle sormak istedigim ne tür balik var elinde.Sana tavsiyem kesinlikle sera aquatan kullanman suyu hazirlamak için sart. Ben ilaç kullanmiyorum çiklet akvaryumum var bu zaman kadar 1defa bile ileç kullanmadim ilaç suyu bozuyor. Baliklarim hastalandigi zaman tuz tedavisi uyguluyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2006 03:21
Evet ilaç su için çok zararli.Bende tuz kullaniyorum ama bitki varsa biraz iyi olmuyor.Sera aqutan gerçekten yararli ve elinizin altinda kesinlikle metinen mavisi olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykutÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2005
İl: Bursa
Mesaj: 516
aykutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2006 04:51

Potasyum Permanganate

1 gr./100 litre su orani ile kullanilir. Bu yogunlukta baliklar 10-30 dakika banyo yaptirilir. Bazi baliklar Potasyum Permanganata karsi hassastirlar. Bu nedenle uygulama sirasinda balik dikkatlice izlenir ve herhangi bir aksilik görülür ise banyo hemen durdurulur ve balik normal akvaryumuna geri konulur. Larnea hastaliginda %0.1 eriyigi ile lokal (baligin üzerindeki belli bir bölge) tedavi yapilir.

Potasyum Iodide ve Iodine

Bu madde uzun süreli banyo için kullanilir. 1gr. iodine ve 100gr. potasyum iodide 1 litre suda eritilir. Bu eriyikten her litre akvaryum suyuna 0.5 ml. hesabi ile ilave edilir.(10 litre su için 5ml)

Concurat

Bir firmanin çikardigi özel ilaç ismidir. Ilaç 2.3.5.6 tetrahvdro-6-phenyl imidazo (2,1-6) thiazol hydrochlorides ihtiva eder.Capillaria'nin kontrolü için bu ilaçtan 2-4 gr. 1 litre suya konulur. Bu su içerisinde tubifex (canli yem) konulur ve kurtlar ölmeye basladigi an veya ölmeye baslayacaklari hissedildigi an kurtlar alinir ve hasta baliklara yedirilir.

Bakir Sülfat

Mavi kristaller seklinde olan bakir sülfat (CuSo4-5H2O) 1 grami 1 litre suda eritilir ve bu eriyikten 1.5cm3'ü akvaryumdaki her 1 litre su için verilir. Bu uzun süreli banyolar için önerilir. Tatli su akvaryumlarinda bakir sülfat çok dikkatli olarak kullanilmalidir. Deniz akvaryumlarinda ise bakir suyun kirliligine bagli olarak süratle çökeltilir. Bu nedenle uygulamanin 3-5 ve 7.gününde tekrarlanmasinda fayda vardir. Eger deniz suyu taze ise uygulama bir iki defa daha yapilabilir. Eger su eski ise uygulamalar daha az yapilir. Bakir sülfat uygulamalarindan amaç sudaki bakir sülfat oranini litrede 1-1.5 mg. dolaylarinda tutmak içindir. Özellikle oodinium dis parazitine karsi 0.1-0.4 ppm ortaminda devamli banyo etkili olur.

Lindane

Lindane çok etkili bir hasere ilacidir. Suda çözülmez, zehirli bir maddedir. Balik üzerine bulasmis bazi parazitlerin imhasinda kullanila bilinir ise de akvaryum baliklarinda dikkatli kullanmak gerekir. Direkt olarak akvaryum içerisine kullanmak uygun olmayacaktir. Parazitli balik disarida ayri bir kapta veya karantina akvaryumunda ilaçlanmalidir. Bu amaçla balik, içi su dolu bir kaba alinir. Suyun üzerine çok az lindane serpilir ve balik burada 10-15 dakika tutulduktan sonra tekrar akvaryuma döndürülür.

Malagit Yesili

Malagit yesili cholorid ve oxalate halinde pazarlanir. Oxalate olarak pazarlananlari baliklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. malagit yesili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2ml/100 litre suya uygulanir. 2 ppm dozlu eriyikte baliklar 30 dakika banyo yapilir ise dis pazazit ve mantarlara karsi etkili mücadele yapilmis olur.

Metronidazol

Metronidazol (1-b(hydroxyethyl)-2-methyl-5 nitroi-midazol) formülündedir. Insanlar içinde kullanildigindan kimyasal madde satilan yerlerden veya eczanelerden temin edile bilinir. Akvaryumlara 15g/litre olarak 3-4 gün süre uygulanila bilinir (250mg olarak satilan tabletler 38-40 litre suya bir adet seklinde uygulana bilinir.).  Bu süre sonunda su aktif karbon kömürlü filtreler ile temizlenmeli veya bu mümkün degil ise akvaryum suyunun yarisi kullanim bittikten sonra ilk gün %25'i ise üçüncü gün degistirilmelidir. Metraljil adi ile eczanelerde satilan ilaçla bu tedavi yapilabilmektedir.

Nitrofuran Ihtiva Eden Ilaçlar

Bakteriyel ve bazi durumlarda mantar hastaliklari için çok etkili olan bir maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlar için 20 ppm'lik solusyonda 4-5 gün banyo önerilebilir. Nifurpirinol ile 500 litre suya 1gr. olacak sekilde tedavi amaci ile veya 1.000 litre suya koruma anaci ile konulabilinir. Bu ilaç veya grubundan kullanicak ilaçlar çok etkili ilaç olup akvaryum içinde tatbik ettiginizde biyolojik ortami yok ettiginden ilaci tedavi amaci ile karantina akvaryumunda su degistirilmeden 5 gün süre ile kullanilmasi kesinlikle uygun olacaktir. 5 gün sonunda balik karantina akvaryumundan çikarilarak normal akvaryuma geri konulur.

Rivanol

100 mg. rivanol  100cm3 sicak suda eritilir. Eriyik sogutulur. Baliklarin yaralari üzerine pamukla sürülür. Gerekli gürülür ise 48 saat sonra tedavi tekrarlanilabilinir. Uygulama sirasinda baligin gazlamalarina ve gözüne ilacin kaçmamasina dikkat edilmelidir. Bunun için baligin üzerine ilaç sürülürken baligin kuyruk hizasi yere bakacak sekilde elde tutulup yaranin üzerine bu sekilde sürülebilinir.

Sülfanomidler

Akvaryumda hastalik amili olan bakterilerden antibiyotik ve sülfanomidli ilaçlara dayanabilmeleri hemen hemen yok gibidir. Sulfanilamide veya sülfathizol kullaniminda, hasta baliklar 2-3 gün süre ile 100mg./Litre oranindaki suda tutulurlar.Eger uygulama bu oranda akvaryuma yapilir ise 3 gün sonunda suyun %50'si degistirilmelidir. Bu maddeler suda pek iyi erimedikleri için suda bulanik bir görüntü yaratabilir ve bu durum baliklara bir zarar vermez.

Trichlophon

Bu maddenin kullanilacagi akvaryumlarda su sicakliginin 20-22 dereceden asagi 27-28 dereceden yukari olamamasi lazimdir. 0.2-0.3 mg./Litre oranindaki suda hasta baliklar 3-4 gün banyo edilir.

Antibiyotikler

Bakteriyel hastaliklarin tedavisinde çok yararli olan antibiyotiklerin dis ülkelerde pek çok çesidi akvaryum baliklari hastaliklari için piyasaya çikarilmis bulunmaktadir. Ülkemizde de bu konuda bazi girisimler vardir. Akvaryumlarda en çok kullanilan antibiyotiklerden bir kaçi asagidadir.

Kinin

Litrede 0.001 gr.=1 mg. oraninda uygulanabilir. (Akvaryuma bu kadar küçük dozda vermek için önce 1 gr. kinin 1 litre suda eritilir.Daha sonra litre basina 1 ml. gelecek sekilde uygulanir.

Formalin

0.1ml/litre oranindaki karisimda baliklar 1 saat banyo yaptirilir. Dis parazitler için akvaryumlara 100 litre su için 1 ml. kullanila bilinir.

Tuz

%3-5 ihtiva eden suda baliklar 2 dakika tutulur ise bu tedavi sülüklerden kurtulmak için yeterlidir. %1'lik tuzlu suda 1 saat balik tutulur ise dis parazitlere karsi mücadele yapilmis olur. Akvaryumlarda temizlenmis kaya tuzu kullanilir. Özel olarak tuzluklardan akmasi için içerisine magnezyum sülfat ilave edilmis masa tuzlari kullanilmamalidir.

Acriflovine

Dis parazitlere. kuyruk çürümesine ve mantarlara karsi kullanildiginda 0.02 ppm konsantrasyonda baliklar 3 gün süre ile tutulur.

Phenoxethol

Dis mantarlara ve kuyruk çürümesine karsi 10ml/litre oranindaki karisimda baliklar devamli olarak tutula bilinir.

Metilen Mavisi

Özellikle mantar ve parazitlere karsi etkili olan bir kimyasal maddedir.Akvaryumculukta çok kullanilan bir maddedir. Uzun süreli tedavi için %5'lik eriyinden 5 litre suya 3 damla hesabi ile kullanila bilinir.

Ilaç dozunu fazla kaçirmak, ilaci gerekenden az vermekten daha iyidir ama Hiçbir Doz En Iyi Degildir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2006 22:56

yanitlariniz için tesekkür ederim, bende de çiklit akvaryumu var, bu tuz tedavisi tam olarak nasil oluyor ? Hangi durumlarda yeterli, hangi durumlarda yetersiz kaliyor acaba?

Tesekkür ederim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir