Ca ve Mg Dozlama ...Hesaplayıcı


DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2012 20:11

UNUTMAYIN BUNLAR KİMYASALDIR VE SAĞLIK AÇISINDAN ÖN GÖRÜLMEYEN ETKİLERE MARUZ KALMAMANIZ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALISINIZ:!!!!!!!!!

Değerli Üyelerimiz,

Şahsım öncelikle herkesin bildiği üzere acemi bir tuzlusucuyum. Ancak araştırmayı kendimi geliştirmeyi severim. Akvaryumumuzda sert mercanlar besliyorsak ya da Ca ve Mg seviyelerimiz istenen seviyelerde değil ise katkı maddeleri alıp istenen seviyelere getirebiliyoruz. Ancak markalı ürünler maalesef bütçemizi olumsuz yönde etkileyecek kadar yüksek rakamlı oluyorlar. Oysa basit yöntemlerle bir litrelik solusyona vereceğimiz onca yüklü miktara daha güzel canlıları ekiipmanlaı alma şansımız doğacaktır. Bu nedenledir ki bu basit iki videoyu ve bu malzemeleri bulabileceğiniz satın alabileceğiniz linkleri paylaşmak istedim. Hazırlanışları çok ama çok basit. Sadece RO/DI su hazırlamalısınız. Ne kadar kullanmanız gerektiğini ise ekleyeceğim linkteki hesaplayıcı ile rahatlıkla başarabilirsiniz. Bu hesaplayıcı ingilizce dilinde . Bu başlık altında  türkçesini bilmediğiniz tuşun ve/veya bilginin screenshotlar ile türkçesini ekleyeceğim. Ama zamana ihtiyacım var. Umarım anlayış gösterirsiniz.

Basitçe biraz felsefe yapacak olur isem ilk video magnezyum hazırlama ile ilgili. Burada pratik ve ucuz yöntemler solusyon hazırlanmaktadır. Videodaki şahıs 4 litrelik bir karışım hazırlamaktadır. Daha önce bahsettiğim gibi siz sizin ortalama tüketiminize uygun miktarı hazırlayabilirsiniz hesap makinesi ile. Yine basitçe burada Epsom tuzu ve Mag flake adlı iki kimyasal karıştırılıyor. İlkini çoğumuz bilmekteyiz. Kimyasal adı Magnezyum sülfat. İkincisi ise burad abulabileceğiniz bir ürün değil ama o da magnezyum klorürdür.Yabancı kaynaklar magnezyum klorid diye okurlar aynı şeydir kafanıza takmayınız.  Neden bu iki madde karıştırılıyor derseniz eğer sadece epsom tuz ile hazırlayacağınız içerik ya da kısaca magnezyum sülfat ile hazırlayacağınız karışım aşırı sülfat içerecektir. Bunu engellemek için ikisi karıştırılır.

Kalsiyum için ise işlem daha basittir. Kalsiyum Klorür size yetecektir. Bunun tek sıkıntısı kullanırken ısı yaydığından dökeceğiniz bu maddeyi azar azar dökmenizde fayda vardır. Birden ısınmasın.

Akvaryum Hesap Makinesi : Ücretsizdir. Yasal bir kısıtlama yoktur link verilmesinde.

http://www.aquacalculator.com/acalc/Windows-en.html

MAGNEZYUM VİDEOSU:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=76asvMWcEM4[/VID]


KALSIYUM VİDEOSU

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=BH4gIIOxBA0[/VID]




şimdi gelelim gerçeklere :)  İlk mesajımda basitçe uygulamayı anlattım. Ama ne kadar basit görünsede aslında ilk mesaj bir şey anlatmıyor sadece bu işlerin kolay olması ve hazır markalı ürünlerden çok daha ucuza geleceği dışında.

 

Ekran ekran anlatmaya çalışacağım. print screen olarak hazırlanmış bu sayfalardaki kutucuk içindeki bilgileri lütfen dikkatli okuyunuz. Bu bilgilerin sadece Ca ve Mg eksikliğinin nasıl giderilebileceği ile ilgilidir. Diğer değişkenler hesaba alınmamıştır.

 

İlk ekranımız hesap makinemizi açtığımızda karşımıza çıkan ekrandır.

 

 

Ek ekranımız ise konu ile alakalı olmasada bir ek bilgi olarak verilmiştir. Burada Kh ın birimi anlayacağımız ve günlük hayatta kullandığımız birime çevrilmesi anlatılmıştır.

 

 

İkinci ekranımızda tank net su hacmimizi girmekteyiz.

 

 

Dördüncü ekranımızda ise tarifimizin oranlarını hesap makinemize girmekteyiz. Burada "Choose method for Ca/Alkalinity" isimli bölüm unutulduğundan "According to consumption" tüketime göre denen birimi işaretleyiniz.

 

 

Beşinci ekranımızda ise bize önerilen ve ideal olan günlük Ca ve/veya Mg artışımızı görebilmekte ve hesaplayabilmekteyiz.

 

 

Altıncı adımda ise artık günlük EL ile dozajımızı hesaplatabilirz.

 

 

Diyelimki dozaj makinemiz var. O zaman ise Hesap Makinemizin ana sayfasında " Balance Ca/Alk/Mg Steadily" adlı düğmeye basarak günlük veya kendi belirlediğimiz haftalık veyahut bir kaç günlük dozlamayı hesaplatabilir ve dozaj pompamızı ayarlayabiliriz önerilen miktarlara ve dozajlama zaman dilimine.

 

İlk ekranımızda verileri girmemiz gereken kısımları görmekteyiz. Burada ekranımızda sol üst köşede "Volume of Water (Total)"  Toplam su hacmine tankımızın su hacmini girmekteyiz. Bu hacmi net hesaplamalısınız. Biliyorum kaya var kum var vb bir çok su hacminden çalan kısımlar var. Ancak kum ve kaya ağırlıklarını hemen hemen hesaplayabilir ve ÜST limite yuvarlayarak su hacminizden çıkarıp net hacmi bulabilirsiniz. Bu ideal olanıdır. Print screen olarak verilmiş ekrandaki kutucukta yazdığı gibi "Calculate Addition" adlı katkı hesaplama düğmesine bastığınızda sol altta günlük dozlanması gereken miktar belirecektir.

 

 

 

Gelelim gerçek karışımların nasıl elde edileceğine. Hiç bir maddeyi kafamıza göre karıştırmamalıyız. Bu değerleri değiştirecek ve dikkatsiz kullanım nedeni ile akvaryumumuzu ve canlılarımızı tehlike altına atacaktır.

 

Bu Hesap Makinesinde CaCl2*2H2O olarak geçen maddenin adı Kalsiyum Klorür dehidrattır. Bu ad alında satın altığınızda 1 litrelik Ro/DI suyuna 800 gr kattığınızda bu hesap makinesinde "Define Recipe "  Tarifinizi tanımlama denen kısımda "My Concentration of Liquid Dosage" benim sıvı dozaj konsantrasyonum adlı kısımda " Calcium" Kalsiyum denen kısma 800 gr gireceksiniz veyahut aşağı yukarı ok kısmına tıklayarak 1 litrelik RO/DI suya kattığınız CaCL2*2H2O (Kalsiyum klorür dehidrat) miktarını tıklayacaksınız. Daha fazla katmak istediğinizde çökelme meydana gelecektir bilginiz olsun dikkat edin.

 

Aynı şekilde aynı ekran görüntüsünde MgCl2*6H2O Magnezyum klorür heksahidrat olarak geçer. MgSO4*7H2O ise Magnezyum sülfat heptahidrat (Epsom tuzu) olarak geçer. 4.25- 3.15 oranında 64 ounce/1 gallon olarak ( 1 gallaon 4 litre, 1 ounce yaklaşık 28.4 gramdır.) karıştırılmalıdır. örnek olarak verecek isek 4 litreik RO/DI suya 64 ounce (1817 gram yaklaşık ) katılmalı. 4 e bölersek 1 litreye katılması gereken miktar 455 gr civarıdır. 455 gramı 4.25- 3.15 oranında ayırsak eğer karışıma 262 gram MgCl2*6H2O ve 193 gr Epsom tuzu (MgSO4*7H2O) katılmalıdır. Yüzde olarak hesap etmemiz gerektiğinde ise %58 e %42 olarak girilmelidir. Hesap makinemize ise TOPLAM oran olan 455 gr girilmelidir "Define Recipe " tarifimizi tanımla kısmında sol üst tarfataki MAGNESİUM birimine. Aynı kısımda so alt tarafta görülen MAGNESİA dene bölüme ise %58-%42 olarak tanımlamanız gerekmektedir. Aşağıdaki fotoda belirtilmiştir.

 

 

 

Değerli Üyelerimizin bir kısmının ingilizce bilmediği için güzel bir programı kullanamama durumunda kalmaması için  yavaş yavaş çevirmeye karar verdim. İlk ekran olarak Hesaplayıcı açıldığında karşımıza çıkan ekranda "WATER PARAMETERS AND DOCUMENTATION" Su değerleri ve dökümantasyonu seçeneğinden başladım. Dilim döndüğünce ilgili kutucuklara dikkat edilmesi gerekenleri yazdım. Umarım yardımcı olacaktır.

 

1 Ekranda Setting denen Hesaplayıcının ana ekranında sol üstte bulunan iki çarktan oluşan ayarlar kısmına girip "Target Water Parameters" adlı Hedeflenen Su Değerleri bölümüne tıklayıp kutucukllarda belirtilmiş fiilleri yerine getiriyoruz.

 

 

2 ci ekranımızda ise hedeflediğimiz değerleri girdikten sonra Ana ekrana dönmek için sol üst köşede bulunan EV simgesine tıklıyoruz. Ve En baştaki Water Parameters and Documentation denen Su değerleri ve dökümantasyonu düğmesine tıklıyoruz ve aşağıda kutucuklarda belirtilmiş fiilleri yerine getiriyoruz.

 

 

 

 

 

3 cü ekranımızda ikinci ekranımızdan yönlendirildiğimiz Measuring Equipment+Tank info adlı Ölçme aletlerimiz+Tank bilgilerimiz adlı bölüme girip aşağıda kutucuklarda belirtilmiş fiilleri yerine getiriyoruz.

 

 

4 cü ekranımızda aşağıda belirtilmiş isteğimize göre olan fiillerden birini seçmeliyiz.

 

 

5 ci ekranımızda bir önceki ekranımızda seçimi yaptığımız fiilden sonra karşımıza sunulan seçenekleri görmekteyiz ve seçimimizle beraber bir sonraki ekrana geçeceğiz.Bu ekran ile birlikte girdiğimiz verileri çeşitli grafik seçenekleri ile görme şansımız olacaktır. Save as Excel File: Excel dosyası olarak kaydet fiili açıklanmamıştır kısaca excel dosyası olarak istediğiniz ad altında kaydetmenize olanak sunacaktır.

 

 

6 cı ve 7 ci ekranlarımız kaydetme fiillerimizin türüne göre karşımıza çıkacak ekranları ve yapabileceğimiz görüntüleme seçeneklerinden bahsetmektedir.

 

 

 

 

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Diğer seçeneklerde uygun fırsat bulduğumda çevrilecektir dilim döndüğünce saygılarımla.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2012 21:42

Emeğinize sağlık Deniz Bey, hobinin gelişmesi adına yapmış olduğunuz çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim.

Arka sayfalarda kalıp kolayca ulaşılmasına engel olmamak için konu şu anda bilgi ağacındaki yerini almış bulunmakta.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir