cam iç ısıtıcılara ve kazalara son.


alperuÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 113
alperuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2009 22:16
Bence risk çok yükselmemek koşuluyla bir miktar riske girmek sorun değil. Biraz risk sonucunda ortaya çıkan bu işe değer doğrusu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

silairahimÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2009
Mesaj: 2
silairahimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 00:31

abi resimler gözükmüyor, onada bi el atsan:)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekmekciÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 88
ekmekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 08:56
herkesin rahatlıkla takıp kullanabileceği ürünler petshop larda mevcut. biraz el becerisi olan ve teknik konulara vakıf insanların yapabileceği işlerdir kendin yap sistemler. hayatta eline tornavida almamış insanlar için az değil büyük risktir elektrikle uğraşmak. böyle arkadaşlarımız hazır ürünlere yönelsin. becerisi olanlar için ekledim ben bu konuyu. bence risk sıfır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ombudsman32Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2009
İl: Aydin
Mesaj: 149
ombudsman32Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 14:13
Resimleriniz yok, tazelerseniz ben de yorum yapmak istiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 14:21
Resimler görünmüyor. malawicity2009-04-28 14:22:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekmekciÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 88
ekmekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 15:54
işte resimleri tekrar ekledim.
 
ekmekci2009-04-28 16:01:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 02:21
Burhan Bey elinize sağlık, güzel bir dıy çalışması, yalnız kafama takılan bir soru var... Anladığım kadarı ile ısıtıcınızı dış filtrenizin içine monte ediyorsunuz ve bu ısıtıcı 500 watt lık (çünkü suyunu ısıttığınız tank büyük), benim bildiğim -ki dış filtre kullanmıyorum-  dış filtreler hem mekanik hemde biyolojik filtreleme yapmaktadır. Biyolojik dengenin oturması dış filtre ile hem kolay hemde sağlık değilmidir? Biyolojik denge; yararlı bakterilerin akvaryum suyunda üremesi ve çoğalması ile oluşmazmı? Peki biz bu filtrelemeyi yaptığımız aracın (dış filtrenin) içine 500 watt lık bir ısıtıcı koyarak bu canlıları öldürüp sistemi çökertmezmiyiz? Bildiğim kadarı ile bu bakteriler belli bir sıcaklıktan sonra ölmektedir. Bu ısıtıcılı dış filtre ile yararlı bakterilerin oluşmasına izin vermeyiz kanaatindeyim. Şevkinizi kırmak kesinlikle istemem, sadece konuyu bu açıdanda düşünelim istedim. Daha geniş bilgiye sahip arkadaşlarında görüşlerini almak isterim.
Saygılarımla.
Akgün Cem2009-04-29 02:23:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekmekciÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 88
ekmekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 10:15
sayın akgün cem bey. ince düşünceniz için teşekkür ederim. akvaryumda biyolojik oluşum tabii ki önemli. ama forumlarda yaptığım araştırmalar sonucu dış filtredeki biyolojik oluşumun aslında çok ta etkin yada önemli olmadığı kanaatine vardım. hamburg filtresi için uzun bir konu yazılmış. bu tür iç sünger filtreler biyolojik filtrasyon açısından çok daha önemli. bu tür bir filtrasyonunuz varsa sadece kafa motoru ile yada dışfiltrenin malzemelerini çıkararak sirkülasyon yapmanız yeterli. takip ettiğim forum konularında dış filtrenin byolojik yönünden çok mekanik temizliğe yaradığı kanaatinde çoğunluk.
     benim şahsi gözlemlerime gelince: gerek bitkili gerek bitkisiz olsun benim tankımda 5 seneden fazla kullandığım bu sistemde gayet berrak bir suda kayıpsız balık yetiştirmiş olmam yeterli. tank a sığmayacak kadar büyüdüklerinde balıkları boşaltırım ancak.
 
    yine de dış filtrede bakteri oluşumuna zarar vereceğini düşünüyorsanız aynı malzemeleri. 50 yada 70 lik pimaş boruların iki ucunu sonlama parçalarıyla kapatarak kapalı bir sistem yapar. bunları da ister bütün olarak filtre çıkışına isterse ayrı ayrı giriş ve çıkışlara bağlarsanız aynı görsel güzelliği elde etmiş olursunuz. hem filtre de delinmemiş olur. :-)
 
     bu sistemin parçalarını aldım fakat işlerimin yoğunluğundan dolayı henüz yapmadım. yaparken fotolarını çekip yine bir başlık açarım.
 
     yararlı bir gelişim elde etmemiz dileğiyle herkese saygılar.
 
ekmekci2009-04-29 10:17:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marihuanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 187
marihuanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 13:40
[QUOTE=ekmekci]
 
1



   akvaryumda biyolojik oluşum tabii ki önemli. ama forumlarda yaptığım araştırmalar sonucu dış filtredeki biyolojik oluşumun aslında çok ta etkin yada önemli olmadığı kanaatine vardım.

hamburg filtresi için uzun bir konu yazılmış. bu tür iç sünger filtreler biyolojik filtrasyon açısından çok daha önemli. bu tür bir filtrasyonunuz varsa sadece kafa motoru ile yada dışfiltrenin malzemelerini çıkararak sirkülasyon yapmanız yeterli. takip ettiğim forum konularında dış filtrenin byolojik yönünden çok mekanik temizliğe yaradığı kanaatinde çoğunluk.
 


3    yine de dış filtrede bakteri oluşumuna zarar vereceğini düşünüyorsanız aynı malzemeleri. 50 yada 70 lik pimaş boruların iki ucunu sonlama parçalarıyla kapatarak kapalı bir sistem yapar. bunları da ister bütün olarak filtre çıkışına isterse ayrı ayrı giriş ve çıkışlara bağlarsanız aynı görsel güzelliği elde etmiş olursunuz. hem filtre de delinmemiş olur. :-)
 

[/QUOTE]


   Merhaba Çalışmanızı büyük beğeni ile karşladım gerçekten çok güzel; tebrikler...
Benim bunlar ışığında bazı sorularım ve sizlerin sorularına bazı yanıtlarım olacak;



1 numaralı alıntıya sorum; Termostatın ölçücü kısmını içerisine koyduğunuz, kendi yapımınız olan bakır kısa boru zamanla suyun içerisine salınım yapacak ve suyun kalitesini bozarak balıklarda bir takım hasarlar meydana getirecektir, bunun için bir önlem düşünüyormusunuz?




2 numaralı alıntıya cevabım; Biyolojik filtrasyon olmadan veya akvaryumda biyolojik dönüşüm olmadan akvaryum tankının içindeki su kısa zamanda bataklık görünümüne kavuşacak ve asitlik derecesi balıkların atıkları nedeniyle amonyak artacak ve hem balıkların atıkları hemde atılan yemlerin bakterilerce parçalanması nedeniyle asitlik düşcektir...

Ortamdaki birçok kişinin bir işe yaramıyor dediği akvaryum dengesinden esas olarak biyolojik filtrasyon denilen oksijenli ve oksiyensizj ortamlarda yaşayan birçok farklı bakteri sorumludur...

Bunların yaptığı iş ise; akvaryumdaki canlılar için zararlı olan nitrit i nitrat a, amonyağı ise atılabilir şekilde azot bileşiklerine döndirmektir, böylelikle akvaryumdaki canlılık sürer yoksa AZOT çevrimi sağlanmadan akvaryumda hayat olmaz... Biz insanlar da buna benzer bir azot döngüsü içinde yaşamaktayız...

Zaten akvaryumda suyu değiştirmemizi amaçlarından birisi, suda artan ve artık bakterilercede uzaklaştırılamayacak maddelerin akvaryum dışına alınmasıdır.

Mekanik filtrasyon yapan malzemelerinizin hepsinin üzerinde aslında biyolojik dönüşüm yapan bakteri zamanla yerleşir ve biyolojik dönüşüm işlerini yaparlar, yoksa mekanik olarak filtrasyonun tek yaptığı şey su içindeki partiküllerin süzülmesi ve suyun daha berrak görülmesidir...
Buna bir örnek verecek olursam; mesela bir asit bir bardağa koydunuzda parlaktır berraktır ama kimyasal özelliği nedeniyle içinde canlı yaşamaz, akvaryumda da bu geçerlidir, akvaryum berrak ve mekanik olarak ne kadar temizlik olursa olsun kimyasal dönüşüm sağlanmadan akvaryumda hayat sürmez, günümüzdeki gibi kriz olur, teğet de geçmez Big%20smile  biyolojik gfiltrasyon olmadan tek kurtuluş yolu vardır, o da sık aralıklarla sürekli suyun içeriğini yenilemek adına suyun belli mitarını süreki değiştirmek...





3 nuralı alıntıya cevabım; Oradaki 500w rezistans termostattan ötürü sürekli yanmamakta ve ketıl içindeki gibi 80 - 100 dereceye hiçbir zaman ulaşmamaktadır, termostatın görevi budur zaten ve sürekli su akımı olduğu içinde rezistansın yüzeyindeki güncel ısı termostat 28 e ayarlandığını varsayarsak tahminimce hiç bir zaman35 veya 40 dereceyi geçmemektedir ki bu da bakterilerin tolaras sınırı içindedir ve yararlı bakterilere birşey olmaz...
Kaldı ki dereceçok yükselse bile bakteri denilen şey bir tane değildir ve akvaryumda milyarlara ulaşan bu bakterilerin çoğalma hızı her zaman ölenlerin yerini doldurmaya çoooook yeterlidir... uzun süre akvaryum ısını 60 dereceler çıkarırsan o zaman bakterilerin tamamı ölür ama o zaman zaten akvaryumda hayat diye birşey kalmaz... (bu durum rezistansı belli derecede tutan termostatın bozulması durumunda ortaya çıkabilir)



Sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekmekciÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 88
ekmekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 13:57
mehmet bey. verdiğiniz biyolojik açıklama için çok teşekkür ederim. aydınlatıcı oldu. bakır ın salınımı için hiçbirşey düşünmedim. siteden takip ettiğim kadarıyla gayet sık su değişimleri yapılıyor akvaryumlarda. bu değişimler arasında metal in fazlaca bir salınım yapacağına inanmıyorum. ama gene de çok önemli ise ince bir polyester tabakayla kaplanabilir.
 
     ben yaptığım tüm akvaryumlara resimdede gördüğünüz gibi içe geçip kayıtlara oturan boşluksuz cam kapak yaparım. florasanları da balastla beraber alüminyum U profile sokup üstüne yapıştırırım. bu cam kapak buharlaşarak kaybı engelliyor bildiğiniz gibi. kendi görsel akvaryumumda su kaybı olmadığı için akv suyunu 6 ayda bir belki de daha uzun sürelerde değiştiririm. ya bakterilerim iyi çalışıyor yada çok şanslıyım ki balık ölümleri yaşamam.
 
      özür dileyerek belirteyim ki; ben bir uzman değilim. biyolojik yapıdan, su değerlerinden falan anlamam. görsel olarak göze hoş gelecek bir ısıtma sistemini tanıtmak istedim sadece. yararı yada zararına uzman olarak sizler karar verin.
 
     ilgi ve tavsiyelerinize tekrar teşekkürler. saygılar
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marihuanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 187
marihuanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2009 16:24
  Sayın ekmekçi fikriniz gerçekten çook güzel, çook beğendim bende benzer bir şey yapmayı düşünüyorum aslında, o ketıl ısıtıcısının aynı şekilde ama daha yükset wattlarda olanları var mı?

bakır üzerine polyester kapladığınızda termostatınız ısı değişimlerini daha geç algılamaya ve suyun daha sıcak olmasına neden olabilir buna dikkat edin, sonuçta bu güzel fikirle dahada güzel görünen akvaryumunuza birşey olmasını istemem ;))

Bende bu sıralar kendime uygun fiyatlı mobilyalı akvaryum arıyorum... sizin sistemden kuracağım nasip olursa...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekmekciÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 88
ekmekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2009 16:32
tabii ki her watt mevcut. ve her şekil olanı. istediğiniz biçimde de yaptırabiliyorsunuz. maliyet değişmiyor. polyester kaplama işi de salınımı kafaya takan yada çok hassas türler besleyenler için geçerli sanırım. geç algılama riskini göze alıp yaparlar.
     benim sistemden kuracaksanız bir sakıncasını söyleyeyim. ben delikleri tabana deldiğim gibi boru da takmadım fotoğraflara dikkat ederseniz. direkt kum seviyesinden alıyorum suyu filtreye. taban temizliği de gerekmiyor. ama akvaryumun tabanına bağlanacak prinç parçaların zarar vermemesi için yer değişikliği gerektimi dolapla beraber komple akvaryumu yerinden kaldırmak gerekiyor.  :-)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2009 16:47
Bilmediğim için soruyum. Bu rezistant yalıtkan bir şey midir?
 
Yani olası elektrik kaçakları sırasında yine suda elektrik olmayacak mı?
 
Bu kaçak akvaryumun içinde değil de sumpta olsa bile elektrik, su üzerinden tanka ulaşmayacak mı? Misal akvaryum içinde kullanılan ısıtıcılar cam ve yalıtkan.
 
Eğer öyleyse ısıtıcının yalnızca yerini değiştirmek olmuyor mu bu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marihuanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 187
marihuanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2009 17:08
   Aklıma takılan bri soruyuda sormayı unutmuşum, şimdi hemen sorayım, konu hakkında bizide aydınlatırsanız memnun olurum...

Bu rezistans bir boru içindeki tellerden mi oluşuyor? yoksa direkt bu borunun kendisi mi rezistans?

Rezistansı elektiriğe bağladık ve daha ısınmadan elimizi değdik, çarpılma gibi bir ihtimal var mı? (siz direkt suyla temas halinde bıraktığınıza göre çarpılma ihtimali olmasa gerek diye düşünüyorum ama sizin görüşünüzüde bekliyorum... Rezistans çalışırken Suya elektirik kalemi batırınca yanıyormu bunuda merak ediyorum...

Bir diğer sorumda siz dış filitrenin direkt üzerine monte etmişsiniz rezistansı, kova plastik olduğu için rezistansın ısısından etkilenmiyor mu?
sizin deyişinize göre "rezistanslar ısıya dayanıklı ve elektrik geçirmeyecek kalın contalarla yapılır" demişsiniz bunlar rezistansın orginalinde mi geliyor?
(resiztransın uca yakın kısımlarındaki siyah kısımları kasdediyorum)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir