Canlı Doğuran (Lepistes) Tankım


SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 23:05

Fotoğraf:  Direk link vereceğim, sanırım bir problem var, fotograf yükleyemiyorum.

http://img257.imageshack.us/i/dsc02754dr.jpg/

http://img88.imageshack.us/i/dsc02745x.jpg/

http://img828.imageshack.us/i/dsc02741x.jpg/

http://img197.imageshack.us/i/dsc02733bt.jpg/

http://img217.imageshack.us/i/dsc02732s.jpg/

http://img156.imageshack.us/i/dsc02728c.jpg/

http://img829.imageshack.us/i/dsc02725g.jpg/

http://img24.imageshack.us/i/dsc02722j.jpg/


Bu da videom :)

[VID]http://www.dailymotion.com/video/xh4jhp_lepistes-akvaryumum_animals[/VID


Boyut (cm): b57xe30xy33
Kapasite (litre): 50 lt
Canlılar: 7d, 2e ve 12 yavru lepistes

Malzemeler: 100 w ısıtıcı, RS Electrical R-S 100F Qmax= 650 L/H iç filtre ve hava motoru, canlı bitkilerim (isimlerini bilemiyorum), kütük, yavruların saklanması için midye kabuğu, Sylvania Gro-Lux F15W Floresan ışık

Kumlar: Hagen, midye kırığı ve ne olduğunu bilmediğim altta kalan çakılımsı bir kum

Akvaryum Bakımı: Haftada bir %20 dip çekimi

Kullanılan Yemler: Pul Yem (bitkisel),  Sera Vipagran (et)

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Kaya Tuzu (haftada bir), Çay (arada sırada), Vitafish vitamin,  Sera Florena (gübre haftada bir)

Önce biraz hobiye başlamamdan ve akvaryum geçmişimden bahsetmek istiyorum. Doğduğumdan beri evimizde akvaryum vardı. Aklım ermeye başladıktan sonra bu konuya biraz daha ağırlık vermeye başladım. 0-13 yaş arasında sürekli evimizde akvaryumumuz oldu. Bu akvaryumda neon, kılıçkuyruk, moli, lepistes besledim. En son hediye gelen (hiç sevmediğim bir akradaşımdan doğum günü hediyesi, kasti olduğunu düşünüyorum) tetrazonlar ile bu sevdam kılçıklar arasında son buldu (koskoca akvaryumumda 3 tetrazon ve diğer balıklarımın kılçıkları kaldı). Lise, Üniversite derken iş hayatındaki stresimi almak ve eski günleri iyad etmek için tekrar başladım akvaryum hobime :) biraz paslanmışız tabii ciddi hatalar yaptım ve yine çok ciddi kayıplarım oldu ne yazık ki. En sonunda sadece ilk göz ağrım lepistes beslemeye karar verdim...

Şu an ışık iyi olmadığından fotografları koyamıyorum, bu akşam koyacağım.

Bir kaç sorum olacak sizlere yardımcı olabilirseniz sevinirim;

1- Bitkilerimde sararma var. Java Moss'larım tamamiyle sarardılar (kütüğe sardırmaya çalışmıştım). Bunun için yukarıda da yazdığım Sera Florena aldım, bunu haftada ne kadar kullanmamı tavsiye edersiniz ? Aldığım akvaryumcuma güvenmiyorum, haftada 10 ml kullan dedi bana ama mantıklı gelmedi. Bir de nasıl kullanmalıyım.


2- Lepisteslerimin sağlıklı büyümesi benim için çok önemli. O yüzden vitamin takviyesi yapmaya karar verdim ve vitafish aldım. Ancak yukarıdaki sorunum ile aynı problemi yaşıyorum, nasıl kullanmalıyım, ne kadar kullanmalıyım.


3- Bu muhteşem sitede yaptığım araştırmalarıma göre yavrularıma ve yeni doğum annelerine artemia aldım. Bu canlıları hiç böyle düşünmemiştim. 19.02.2011 tarihinde 2 plastik bardak dolusu aldım (bardağı 4 TL). Bunları nasıl vermeliyim ? Yavrularım ana tanktalar, ayrı bir yerde bakmıyorum. Artemia'yı hangi sıklık ile vermeliyim, fazlasının zararı var mı ?

4- Kaya tuzunun yararını yine sitede okudum ve öğrendim. Ancak lepistesler sanki tuzu çok sevmiyor gibiler. Ayrıca bitkilerimin sararmasının sebebi bu olabilir diye düşünüyorum. Sizde kaya tuzuna devam etmelimiyim ? Kaya tuzunu 1 litreye bir çay kaşığını iyice çözdürdükten sonra yavaşça akvaryumuma koyma sureti ile yapıyorum, yanlış bir uygulamam var mı ?

5- Sitede çay ve ceviz yaprağı ile ilgili olarak çeşitli makaleler okudum. Lepistesler bu terapilere nasıl cevap verirler, uygulamamda sakınca olur mu sizce ? (yavrularımda var) Nasıl uygulamamı tavsiye edersiniz ? Ceviz yaprağı ve çay haricinde tavsiye ettiğiniz bir terapi var mı ?


6- Fotograflarda görebileceğiniz gibi çeşitli canlı bitkilerim var ancak bunların isimlerini bilmiyorum. Sitedeki kaynakları inceledim ancak ayırt edemedim. Lepisteslerim için özellikle tavsiye edebileceğiniz bir bitki var mı ? Java Moss'lar aşırı miktarda kirlilik yaptığından ötürü onları şu an çıkarttım ve kurumaya bıraktım. Kötüğe sardırmaya çalışacağım bir kez daha.


7- Bitkilerimin bu cansızlığı acaba floresanın kalitesizliğinden mi oluyor acaba diye düşünüyorum. Hangi ışık kaynağını tavsiye edersiniz ?


8- Fındık tozu ve yumurta sarısı gibi tavsiyeler okudum. Yumurta sarısını ve fındık tozlarını nasıl vermeliyim, hangi sıklık ile vermeliyim, sizce yararı olur mu lepisteslerime ? Bu tarz doğal hangi besinleri, nasıl vermeliyim, tavsiyeleriniz neler ?


9- Bitkilerim diğer forumdaki arkadaşlarınkiler gibi fotosentez yapmıyor. Işık gün boyunca ne kadar açık kalmalı ? Yine bu sitede okuduğum bir makaleye göre balıkların melotanin hormonu salgılaması için belirli bir süre karanlıkta kalmaları gerekiyormuş. Ben o yüzden gece yatarken ışığı kapatıyorum. Sizce doğru mu yapıyorum ? CO2 tüpü vs. koymak istemiyorum tankıma.


10- Bitki sayım yetersiz mi ? Yetersiz buluyorsanız hangi bitkiyi tavsiye edersiniz.


11- Suyun PH’ını düzenli olarak ölçmüyorum, sizce ölçmem mi lazım ? Aparatı biraz pahalı geldiğinden (24 TL) almadım, almam gerekir mi ?


12- Lepistesler bildiğim kadarıyla otçul besleniyorlar. Pazı ve ıspanak haşlaması konusunda çeşitli tavsiyeler okudum. Bunları ne kadar haşlamalı ve nasıl vermeliyim balıklarıma ? Akvaryumumun kirlenmesinden korkuyorum. Bunlar haricinde ne tür sebzeler verebilirim ve nasıl vermem lazım ?


Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Sağlıklı balıklar

Ceng Kahyaoglu

Sebatay2011-02-20 23:38:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JavaMossÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 117
JavaMossÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 23:47
Güzel bir akvaryum olmuş ama bitkiler yavruları korumak için biraz yetersiz geldi bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aycan95Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 277
Aycan95Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2011 21:24
2) gerek yok eğer yemlerinde yeterli vitamin varsa(tabi arada meyve sebze verebilrsiniz) 
4)kayatuzunu biraz fazla koymuşsunuz ben tablet olarak 10lt 1 tane koyuyorum lepistesler tuza fazla ihtiyaç duymazlar ve sularında tuz miktarı az olması gerek bu yüzden siz o akvaryuma 5 kaşık atsanız yeterlidir :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

griiiÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 53
griiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 13:27

Merhaba

Akvaryumunuz ve balıklarınız hayırlı olsun.
Dışarıdan verilen kimyasallara pek sıcak bakmadığım için ben hastalık durumları hariç vitamin kullanmamayı tercih ediyorum, onun yerine sık sık canlı yem ve haftada 1 haşlanmış ıspanak vs tercih edilebilir diye düşünüyorum. (kaynar suya atıp bekletiyorum ben, soğuyunca bölüp veriyorum, kaynatırsam vitamini gidecekmiş gibi geliyor). Yavruların sağlıklı ve hızlı büyümesi için artemia çok faydalıdır. Erişkinlerde de renklerin canlılığına, balıkların neşesine ve sağlığına katkıda bulunur. Günde 1-2 kez verilebilir. Lepistes yavrularının saklanabilmesi için rafya ya da ince yapraklı bitkilerden ekleme yapabilirsiniz. Lepistesler kolay üreyen balıklar oldukları için çay vs kullanmak çok gerekli değil gibi...Lepistesler için kolay üreyen ve bakımı zor olmayan bitkilerden saz, çınar, su mercimeği (su üstünü kaplayıp aşağıdaki bitkilerin ışık alımını engellememeli) önerebilirim. Florasan olarak seranın bitkili akvaryumlar için olan florasanını öneririm. Ben kapağa bir florasan daha ekletmiştim elektrikçiye, gübre+ek florasan çok fark yaratıyor.
Sağlıklı balıklar...  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 19:57
Yorumlarını ve düşüncelerini esirgemeyen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

JavaMoss, isminiz gibi bende 2 tane java moss var ancak sararmalarını engelleyemiyorum. Akvaryumdan çıkartıp kurumaya bıraktım. Kütüğüme sarmayı düşünüyorum ancak yukarıda belirttiğim gibi gübremi ne kadar kullanmam gerekiyor, bir fikir verebilirmisiniz ?

Aycan arkadaşım, arada brokili ve diğer sebzelerden veriyorum, iştahla yiyorlar. Ancak onların sağlığı benim için çok önemli. Bu yukarıda yazdığım vitaminden hangi aralıklarla ne kadar vermeliyim ?

Ömer Bey, çok teşekkür ederim. Vitamin konusunda sizinde yönlendirmelerinize ihtiyacım var. Yavrularımın dirençli olmalarını istiyorum. Yukarıdaki tanıtımımda bahsettiğim gibi artemia aldım. Ancak hangi miktarda vermem gerekiyor günde 1-2 kez ? Bitki ve lamba tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Çay ve ceviz gibi doğal terapileri mantarlara karşı ve dirençleri artsın diye yapmak istiyorum. Bu konuda da düşüncelerinizle zenginleştirirseniz sevinirim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir