Canlı Doğuranlar Yavruları


emogÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Aydin
Mesaj: 318
emogÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 22:15
Arkadaşlar bir şey denedim ve süper ilerliyor. Her türlü canlı doğuran yavrunuzu .Çok bol bitkili ve rafyalı lepistes akvaryumuna koyabilirsiniz.(Bitki olarak eledoa mükemmel bir bitkidir çabuk rahat ve çok hızlı büyüyor)Karışık canlı doğuran yavruları ve erişkin lepistesler birlikte çok rahat büyüyebilirler yem olan yavru sayısı çok az olacak belkide hiç olmayacaktır. Çünkü moly ve platy yavruları zaten lepisteslerin ağzına sığamayacak kadar büyük doğarlar küçük doğanlar varsada 3-4 gün içinde yenemeyecek boya ulaşır.(Fakat yavrular yinede kovalanırlar fakat ne yapsalar tutsalar bile yiyemezler) Lepistes yavrularında ise durum çok küçük farklı. Lepistes yavruları anneye bağlı yavrulardır. Genelde yanına giderler fakat annenin kendilerini yemeye çalıştıkları zaman çok kurnazca kaçarlar ama bu kaçmada bazen yenik düşerler. Bu yüzden yüzeye konulacak rafyalar özellikle ama özellikle rafya.(Rafya yüzey bitkisinden daha iyi oluyor bu denendi gözlemlendi.Bunun nedeni rafyalar arasında bulunan  delikler arasına girdiklerinde yakalanma imkanları sıfır :D) Sizde bu yöntemi gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.

SAYGILARIMLA... emog2008-12-26 22:17:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZytrecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 118
ZytrecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 23:46
Öncelikle rafya yöntemi bence yüzey bitkisi alabildiğiniz sürece yanlıştır.Doğal ortam onların en iyi yaşayacağı ortamdır.Ayrıca " Her türlü canlı doğuran yavrunuzu .Çok bol bitkili ve rafyalı lepistes akvaryumuna koyabilirsiniz" derken hiç çıkarmayıp orda doğmaları en mantıklısıdır.
Ticari durumlar haricinde burda bu işi hobi olarak yapan arkdaşlar özellikle ilk yavrusunu alıcak arkdaşlar bütün yavruları ayırmak yaşatmak istiyor.Bana bu yontem mantıklı gelmiyor.Akvaryum ortamını ne kadar doğadaki ortamlarına benzetebilirsek o kadar başarılı oluruz.
Lepisteslerin veya herhangibir canlı doğuranın gölünde rafya bulunmuyor.
Ayrıca bitki konusunda eledoa,çınar ve yerli bitkiler çabuk büyürken , java moss gibi yavaş büyüyen fakat saklanma açısından daha rahat bitkilerden de kullanabilirsiniz.
 
Yani önemli olan doğallıktan yana olmak onlar için gerçek ortamlarını yaratabilmek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emogÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Aydin
Mesaj: 318
emogÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 23:59
1)Yüzey bitkisinin üstüne yavru balık çıkamaz bunun altında kalır yavru ve bu işten pek yarar sağlayamaz sadece diğer balıkların gözünden kaçmasınını kolaylaştırır fakat gizlenme yeri değildir. Bu nedenle kolay kolayda kaçamaz bi yerlere ama rafyada ise bulunan buklelerin içine giren yavru rahatsız edilemez ve bunun sayesinde yenilmezde.

2) Eledoa dememin sebebi ise hızlı büyüdüğü içindir java mossda olur ama ben özellikle eledoa olabilir  dedim diğerlerini kullanamayın demedim ve bendede var java moss fakat çok yavaş büyüyor ama geliştikten sonra dediğiniz gibi güzel bir saklanma yeridir.Ama eledoa çok çabuk büyür uzunluğunu kesip dikerseniz yada çıkan filizleri keserseniz hemen köklenir hatta boyuna kesilmiş eledoada filiz verme hızlanır ve kısa sürede filiz verir ve bu sayede bir çok kök eledoa olur. Buda demektirki bir çok gövdeden çıkan yapraklar orada bir karmaşa oluşturur hatta bu yavru balıklar için yeter.Ama yavru sayısı fazla ise yada yavru kaybını en aza yada hiçe indirmek için rafya kullanılsa iyi olur.

3)Yavruları diğer akvaryumdan toplamayı tercih etme sebebim moli, velifera, platy gibi balıkların ağız yapısı büyük olduğu için doğum yapacak dişiyi diğer tarafa aldığımda yavruları hele lepistes yavrularını daha rahat mideye indirebilmektedir.Birde böyle yaparsak balıkların doğum yaptığını kargaşada anlayamıyor ve gereksiz yere yavru akvaryumunda tutma ve sonucunda gereksiz yavru kaybına neden olabiliyoruz. Ama direk diğer akvaryumda doğması sağlıklı fakat yavru kaybına neden olabilmektedir. (BU KONU KİŞİ GÖRÜŞÜNE KALMIŞTIR)
 
SAYGILARIMLA...


emog2008-12-27 00:10:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZytrecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 118
ZytrecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2008 11:27
Tartışma yaratmak istemiyorum ama herkes zaten bilirki yavrular yüzey bitkisinin üzerine çıkmaz kimsede böyle birşey sölemiyor zaten.
Araştırmadığınız nokta şu balıklar ilk doğduklarında yüzeye doğru yüzer içgüdüsel olarak. Yüzey bitkilerinin kökleri ve yaprakları arasında kalan mekanlar onlar için uygundur.Ayrıca yüzeydeki su daha sıcak ve oksijen bakımından zengindir.Forumda bir arkadaş yapmıştı biraz araştırırsanız bulabilirsiniz.Yavrular için doğal ortamı sağlama adına suyun üst kısmına file benzeri bir materyal ve bitkiler kullanarak doğal ortam oluşturmaya çalışmış ve bence başarılı bir çalışmaydı.
"Rafayda Ölümlere Yol Açar" çünkü rafya sert bir maddedir aralarında balık sıkışabiliyor veya rafya suya salınım yapabiliyor.
Eledoa dediğiniz bitkide abartılcak kadar işlevli bir bitki değildir.Çoğu kişinin kullanım nedeni ucuz ve çabuk büyümesi.
 
Ayrıca tekrar söylüyorum akvaryumda rafya kullanılması kesinlikle yanlıştır doğallığa aykırıdır.Rafya suda atık madde sayılabilir.Önemli olan ortamı yeterince doğal yapmak.Bunu yeni okuycak arkadaşlara yanlış bilgi vermeyin.Ayrıca yavrulardan ticari amacınız var ise şunu öneririm.
 
Akvaryumunuzun alt kısmına zeminden bi kaç cm yüksekte kalcak şekilde ve yetişkin balık geçemiycek şekilde mazgallar yapın.Bu mazgallardan yavru toplamak içinde ufak bir sistem yapın ve yavruları küçük 10-20lt tanklara değil boylama tanklarına atın.Böylece yavrularınız 2-3 ay aralığında satış boyuna ulaşabilir.
 
Bunları tartışmak açısından değil aynı başlığın çok fazla açılıp tecrübeli arkadaşların sabit konular altında yazdığı mesajları hiçe sayarak araştırma yapmadan yazmanız güzel bir davranış değil [Sadece bu başlık için değil genel olarak yazıyorum].
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir