Canlı Kaya Hakkında Bilgi


ExedraÇevrim Dışı

Özel Üye
Site Gelistirme Grubu Üyesi
Kayıt: 16/09/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 2806
ExedraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2015 19:36
[IMG]http://www.arkpetsonline.co.uk/images/products/4cb4657f14589-DYX.jpg[/IMG]
Canlı kaya; küçük yumuşakça, algler gibi mikro ve makro yaşam formlarını içinde veya üzerinde barındıran bildiğiniz kayalardır. Adı da zaten buradan gelir yüzeyinden en kör noktasına kadar yaşayan organizmalar bakteriler barındırır. Haliyle canlı kayalar beslenmesi gereken maddelerdir. Bu beslenme, üzerinde ya da içindeki canlıların çeşidi nedeniyle hem ışıkla hem de mineral ve iz elementlerle olur. Deniz akvaryumlarının olmazsa olmazıdır. Nedeni ekolojik dengenin sağlanmasında hiç bir teknolojik aletin doğal yaşamı tam olarak gerçekleştirememesidir. Azot döngüsünü tek başına sağlar. Filtrasyonu düşük sistemlerde canlı kayaların kalitesi hayati önem taşır. Bunun yanında tüm canlılarınız için gerekli mineral ve besini de barındırırlar.
Canlı kayalar bilindiği üzere denizden yani doğal ortamından çıkartılır. Aklınıza o zaman bende çıkartabilirim sorusu gelebilir fakat göz önünde bulundurmanız gereken konu doğru kürleyip kürleyemeyeceğinizdir. Değinmeden geçemeyeceğim bir konuda şudur ki canlı kayaların doğadan toplanmasında doğaya verilen zarar azımsanamaz.
Akvaryumda uzun süre kalmış ve akvaryumlarda hızlı çoğalan mercanların kapladığı kaldırım taşı dahi mükemmel görünebilir. Bu yüzden asli olan gözenekli ve görünümüne göre oldukça hafif olması, son derece iyi kürlenmiş olup lağım vb kokulardan uzak olmasıdır. Yüzey kısımlardan kayanın derinliklerine inen çatlaklar ve gözenekler birçok farklı biyolojik ve makro yaşama ev sahipliği yapar. Derinliklere doğru açılan çatlaklarda su çok yavaş ilerler. Bu kısımlarda su yolculuğu sırasında birçok biyolojik canlının beslenme amaçlı saldırısına uğrar ve oksijence çok fakir hale getirilir. Bu beslenme sonrasında azot döngüsü yazımda da bahsettiğim gibi amonyak meydana çıkar işte burada canlı kayada barınan bakteriler döngüyü tamamlar ve amonyak nitritnitrat dönüşümünü sağlanmış olur.

Bu aşamadan sonra canlı kayanın derinliklerinde sudaki oksijen artık bitme aşamasına gelir. Kayanın derinliklerinde su anaerob bakteriler tarafından istilaya uğrar. Oksijen Nitrat’tan temin edilerek Nitrat Azot gazına ( N2) çevrilir. Tek başına sistemdeki tüm nitratı yok etmese de, önemli katkısı büyüktür..

Not:Kendi bilgilerim ve dış kaynaklardaki bilgileri toplayarak hazırladım.

Beğenenler: [T]176810,Kromatit[/T][T]172827,emre kaya[/T][T]156083,FatihYildiz[/T][T]22431,roketsan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]22431,roketsan[/T]
+1: [T]22431,roketsan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir