Carassius Auratus (japon Balığı) Sorusu


ramasyasÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 18/11/2016
İl: Izmir
Mesaj: 116
ramasyasÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2018 11:31
Yapay seleksiyon ne oluyor?yani yerli üretim gibi birşey mi?ben bu japonları 9-10 derecede de beslemek istiyorum da

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2018 18:43
Doğal seleksiyon, bir canlı türünün soyunun içinde bulunduğu çevreye uyumu oranında devam etmesi veya son bulması sürecini işleten mekanizmadır. Yani, doğal koşullara en çok ayak uyduran tür, soyunu devam ettirir; ayak uyduramayanlar başkalaşır veya elenir.

Yapay seleksiyon ise, yukarıda belirtilen doğal seleksiyona insan müdahalesinin gerçekleşmesini ifade eder. Yani kendiliğinden (otomatik) işleyen sürece insan müdahil olur, en iyi uyum sağlayanın yaşaması (survival of the fittest) kuralını bozar ve kimin yaşacağına/çoğalacağına/yeniden üreyeceğine karar verir. En popüler örneklerinden biri, "insanın en sadık dostu" diye bilinen köpeklerin, evcilleştirilen bir kurt türünden evrilmesidir.

Akvaryum hobisiyle ilgilenen kişilerin "yapay seleksiyon" derken kastettikleri aslında seçici üretimdir (selective breeding). Buna göre üretici, yavru almak istediği balıkları beğendiği fiziksel özelliklere veya sağlık göstergelerine göre seçerek üretim yapar. Fancy olarak tabir edilen japon balığı türlerinin hepsi (teleskop, ryukin, oranda, ranchu, ...) benzer mutasyona (başkalaşıma) uğramış bireylerin bilinçli şekilde eşleştirilerek çoğaltılması yoluyla türetilmiştir ve hala türetiliyor. Hatta farklı şekilde mutasyona uğramış türlerden ortak özellikleri olan yavrular alınarak yeni bir tür ortaya çıkarma çabaları da mevcut. En yakın örneği dükkanlarda yavaş yavaş boy göstermeye başlayan teleskop orandalar:

[IMG]https://c1.staticflickr.com/9/8219/8305569133_b0379c7cc8_b.jpg[/IMG][IMG]https://i.hizliresim.com/4a9ab7.jpg[/IMG] [IMG]https://i.pinimg.com/originals/5b/49/a3/5b49a32c352abe81ce57039d404d2b23.jpg[/IMG]

* Bu canlıların varlık sebepleri bile insani müdahale olduğu için çok hayati sorunlarla karşılaşılıyor. Örneğin; fancy japon balığı türlerinde hava kesesi rahatsızlıklarına çok sık rastlanması.

* Yapay seleksiyon ve yerli üretim ifadeleri birebir aynı anlama gelmiyor. Yerli üretim ifadesi, aslında yurtdışında üretilen türlerin ülkemize getirilip buradaki su şartlarına alıştırıldığını veya satılan balıkların buranın suyuna alıştırılan türlerin yavrusu olduğunu belirtmek için kullanılıyor.

* Sıcaklığın konuyla alakasını anlamadım ancak 9-10 derecede japon balığı bakmanızı kesinlikle tavsiye etmem. Japon balıklarını iyice tanımadan üretim yapmanızı da tavsiye etmem.

Bir de naçizane ek yapmak isterim. Konularınızı "japon balığı sorusu" gibi genel bir başlık yerine sorunuzla daha alakalı bir başlıkla açmanızı rica ederim.[EDIT]kaizerdar,2018-03-01 18:45:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]191150,camonasyas[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191150,camonasyas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ramasyasÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 18/11/2016
İl: Izmir
Mesaj: 116
ramasyasÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2018 18:55
Cevap için teşekkür ederim.başlık otomatik olarak oluşturuldu.ben yazmadım.bu balığın tanıtım sayfasında yapay seleksiyon japonlarının 18 derecenin altında yaşamadığı yazıyor.ama vahşi türlerde 3 dereceye kadar yaşayabiliyorlarmış

[URL]https://www.akvaryum.com/carassius_auratus_japon_baligi_tatlisur_7_70.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2018 20:18
[QUOTE=camonasyas]Cevap için teşekkür ederim.başlık otomatik olarak oluşturuldu.ben yazmadım.bu balığın tanıtım sayfasında yapay seleksiyon japonlarının 18 derecenin altında yaşamadığı yazıyor.ama vahşi türlerde 3 dereceye kadar yaşayabiliyorlarmış

[URL]https://www.akvaryum.com/carassius_auratus_japon_baligi_tatlisur_7_70.asp[/URL][/QUOTE]

Böyle bir ayrım yapıldığı doğrudur. Ben düz japon balığım olsa da o kadar düşük sıcaklıkta bakmazdım. Her iki varyete grubu için de 22-24 derece sıcaklık idealdir diye düşünüyorum. Çünkü su soğudukça balıklar durgunlaşır, etkinliklerini kaybederler. Yem yemeye bile çekinir hale gelirler.

Zaten sizin de içinde bulunduğunuz oda şartlarında ısıtıcı takmadığınız (ki ben yaz-kış kesinlikle takılması taraftarıyım) takdirde bile akvaryumun sıcaklığı 18 derecenin altına kolay kolay düşmeyecektir. Sizin aklınızda balıkları başka bir ortamda beslemek mi var?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir