Cesetleri 50 bin kişi gördü


myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2010 08:06
 

Bugüne kadar sergilendiği 60 ülkede 30 milyon kişi tarafından ziyaret edilen 'Body Worlds-İnsan Bedenleri' sergisi, açıldığı günden bu yana İstanbul’da da büyük ilgi görüyor. 200’den fazla insan bedeni ve parçasının yer aldığı Karaköy Antrepo’daki sergiyi, 1.5 ayda 50 bin kişi ziyaret etti.

Sergiyi ziyaret edenler arasında çok sayıda politikacı ve sanatçı da bulunuyor. Ziyaretçiler arasında TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Candan Erçetin, Ferhat Göçer, Ceyda Düvenci ile Zuhal Topal gibi tanınmış isimler de yer aldı.

GÖZLERİYLE GÖRÜYORLAR
Özel bir yöntemle çürümez hale getirilen cesetlerin bulunduğu sergi, gösterildiği tüm ülkelerde koruyucu hekimlikle ilgili olumlu gelişmelere yol açtı. Çünkü sergide sağlıklı bedenler kadar, sağlıksız beslenen ya da sigara içen kişilere ait cesetler de yer alıyor. Sergiyi ziyaret edenler, sağlıksız yaşam tarzının ve özellikle sigaranın insan bedeninde nasıl bir tahribata yol açtığını gözleriyle net olarak görüyorlar. Bu da sergiyi ziyaret edenlerin radikal kararlarla hayatlarının değişmesini sağlıyor. Yurt dışında sergi sonrası yapılan anketlerde, sergiyi gezdikten sonra ziyaretçilerin yüzde 10’unun sigarayı bırakmaya karar verdikleri, kadınların yüzde 40’ının da diyet değişikliği yaparak sağlıklı beslenmeye başladıkları ortaya çıktı.

Alman bilim adamı Dr. Gunther Von Hagens’in bulduğu özel bir yöntemle oluşturulan sergi, insanın embriyo aşamasından, anne rahmindeki ceninin çeşitli aşamalarına, çocukluktan, ergenliğe ve yaşlılık sürecine ilişkin özel bir sunumunu kapsıyor. Sergide, 'Yalın ama karmaşık, savunmasız, ancak dirençli' insan bedenleri, ölümlerinden sonra vücutlarını bağışlayanların cansız bedenlerinde tüm açıklığıyla ortaya konuluyor.

DOĞUMDAN ÖLÜME KADAR
İnsan bedeninin çürümez hale getirilen kasları, damarları ve organlarından oluşan parçalar, yaşayan vücudun içinde olduğu gibi bozulmamış haliyle sunuluyor. Yaş, hastalık, beslenme şekli, stres, spor alışkanlığı, konsantrasyon gibi yaşam döngüsü içinde yer alan her durumu, doğumdan ölüm anına kadar gösteriyor ve ömür uzatma araştırmalarındaki son bulguları da ziyaretçilerine sunuyor.

Temel amacı sağlık eğitimi olan sergi, vücutlarını bağışlayan kişilerin bedenlerinin ve iç organlarının halka sunulduğu tek insan anatomisi sergisi olma özelliği taşıyor. Body Worlds’ta yer alan cesetler, bedenlerinin sergide eğitim amacıyla kullanılabileceğini vasiyet eden kişilere ait. Bağışçıların isimleri ile ölüm nedenlerinin gizli tutulduğu sergi, Aralık ayına kadar Antrepo 3’te ziyarete açık olacak.

SERGİDE TÜRK KADAVRA VAR MI?
Sergiyi Türkiye’ye getiren Thepartners firmasının sahibi Fırat Kasapoğlu, bağışçılar arasında Türk olup olmadığı yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı: “Buna takılmamak gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesinden farklı insanlar bağışçılar arasında bulunuyor. Sergideki bedenin, kalbin kime ait olduğunun bilinmesi neyi değiştirecek? Önemli olan neye hizmet ettiği değil mi? Şu anda 11 bin 500 bağışlanmış vücut var, ama şu an daha yaşıyorlar. Ölümlerinden sonra vücutları bilimsel amaçlarla kullanılacak” değerlendirmesinde bulundu.
Kasapoğlu, Body Worlds’un ilk kez bir Müslüman ülkede sergilendiğini ve çok olumlu geri bildirimler aldıklarını ifade etti.

Bu arada, koruyucu hekimliğin öneminin vurgulandığı serginin Türkiye ayağında, Thepartners firması sigarayı bırakma kampanyası düzenleyecek. Bunun için Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarından ve meslek odalarından destek bekleniyor. Kampanya kapsamında sergi çıkışında, sigaranın olumsuz etkilerine yakından şahit olan kişiler, arzu ederlerse stantta
yer alan bir kutuya ellerindeki paketlerini kırarak, “Sigarayı şu an itibariyle bıraktıklarını” deklare edecekler. Firma yetkilileri tarafından da bu kararı
verenlere “Sigarayı Bıraktım İstanbul Body Worlds-2010” yazılı rozet hediye edilecek. Kampanya önümüzdeki hafta içinde başlayacak.

 
 
Kaynak:www.haberturk.com
myıldız812010-08-02 08:08:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuPPeT666Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Izmir
Mesaj: 682
PuPPeT666Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2010 08:48
İlgi çekici bir paylaşım.Teşekkürler ama alttaki resim gerçekten çürümemiş derisi alınmış bir insana mı ait? Damarlara liflere kadar her detay görünüyor resimde. Sanki Yapaymış gibi. Ama değilse Gerçekten ilgi çekici garip ve bi okadar da düşündürücü bir sergi.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DemircanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1657
Deniz DemircanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2010 12:48
Soyadı sergi uyumu (Kasapoğlu Body Worlds)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenccoskunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 956
ozgenccoskunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2010 15:21
Disko Kralında iyi bir tanıtım olarak izlemiştim kadavraların hazırlanışı vS gerçekten harika ve ürpertici,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir