Çeşme suyundaki kireç


oceanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 153
oceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2008 15:09
Merhaba arkadaşlar. Normalde discuslarımın haftalık su değişimini damacana su ile yapıyordum. Daha sonra su değişimlerini arttırmak için bir kerede 3 gün dinlenmiş çeşme suyuyla değişim yaptım. Haftasonu şehir dışındaydım. Geldiğimde hava motorumun bozulmuş olduğunu gördüm. Akvaryum suyunun yüzeyi ise kireç kaplıydı. Bu kireç tabakası hava motorunun bozulması dolayısıyla mı oluştu? Yoksa çeşme suyunda aşırı kireç mi var? Su değişimlerinde çeşme suyu kullanmalı mıyım? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2008 15:30
Kireç ile hava motorunun hiçbir ilişkisi olamaz. Hava motorunun içinden akvaryum suyu geçmez zaten, hava motoru bulunduğu bölgeden havayı alır ve akvaryum içine pompalar.
 
Akvaryumun yüzeyi kireç kaplıydı demişsiniz. Yüzeyi derken suyun üstünden mi bahsediyorsunuz yoksa akvaryum camı ile suyun birleştiği noktadan mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oceanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 153
oceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2008 15:33
Suyun üstünde kireç vardı. Hava motorunu çalıştırınca kum taneleri gibi dibe düşmeye başladılar. Daha sonra dağıldılar.Ama hala biraz var.
Bu arada Torik isimli arkadaş yeni üye olduğundan yorum yazamıyormuş özel mesaj atmış bu konuda. Mesajını sizlerle paylaşabileceğimi söyledi. Bende buraya ekliyorum.
Torik isimli arkadaşın mesajı:
 
Türkiye'de genel itibariyle sular kireçli hatta bazı bölgelerde normların üzerinde bir kalsiyum karbonat oranı var. Balıkların bu sert suyu tolere edebiliyorsa sorun yok.
 
Kireci kaynatarak bir nebze olsun çökertebilirsin yok edemezsin, yok etmek için distile etmen gerek yani kaynatıp yeniden yoğunlaştıracak sistem kurman gerekir özetle yağmur suyu elde etmiş olursun; musluk suyunu reçineli arıtma cihazlarında daha yumuşak hale getirebilirsin ama bunlar damacana su almaktan daha pahalıya mal olur sana. Damacana nispeten daha yumuşak sulardır. Damacanalar üzerinde SERTLİK yazan değerleri kontrol et. Sıfıra ne kadar yakınsa o kadar yumuşaktır.
 
Suyu yumuşatmak için kimyasal yöntemler de var fakat bu sefer de kullandığın kimyasalları uzaklaştırma sorunu var.
 
 
Son olarak akvaryumda oluşan kireç lekelerini patatesle ovarak temizleyebilirsin. suyu biraz eksiltip ovacağın kısmın altına sünger tutarsan akvaryum suyuna karışmaz :)
 
 
1 haftamı doldurmadığım için başlığınızın altına yazamıyorum, buradan paylaşmak istedim. Siz de isterseniz burada paylaştıklarımı başlık altında diğer arkadaşlara da sunabilirsiniz bence sakıncası yoktur..
 
ilk başda da belirttiğim üzre balıklarınız kaldırıyorsa sorun yok, bu arada kireç motoru bozabilir evet ama iki günde bozmaz, başka bir derdi var gibi geliyor ama açıp bakmdan bir şey diyemem.
 
Geçmiş olsun.
 
 
Hava motorum sarjlıydı. Akvaryumun içine düşürdüm ve kullanmaya devam ettim. Sanırım motoru yandı.
ocean2008-11-28 15:47:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2008 15:55

24 saatimi az önce devirmişim bari 2 mesaj hakkımdan bir tanesi şu eklemeler için kullanayım:

İlk başda da belirttiğim üzre balıklarınız bu sertliği kaldırıyorsa sorun yok fakat buharlaşan su yerine yine aynı kaynaktan su eklerseniz sertlik gittikçe artacaktır. Yağmurun bolca yağdığı şu günlerde imkanınız varsa yağmur suyu biriktirin buharlaşan su yerine kullanın, mis gibi :))

 
Bir ikinci konu semiz otunun suda sertliğe neden olan kalsiyum karbonatı bağladığına dair bir kaç makale okumuştum. Bu su insanlar için kullanılabiliyor fakat balıklar hususunda yeterli veri yok.
Torik2008-11-28 15:58:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir