Challenger Balıgı


Dogukan CetinÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 25
Dogukan CetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 17:44
ÖNCELİKLE RESİMLER

1)

2)

3)

4)


Challenger;

Resimlerde de görüdüğü gibi bu balıklar muhteşem boyutlara ulaşabiliyor. Bu balıklar akvaryumcularda hep bizlere "etçil köpek balığı" olarak tanıtıldı. Challenger olarak bildiğimiz birbirine çok benzeyen PANGAİSUS SANİTSWONGİ ve PANGASiANODON GİGAS balıklarını hep tek balık olarak tanıdık. Aslında iki farklı balıktır. 1,2 ve 4 nolu resimlerde PANGAİSUS SANİTSWONGİ (yani bizim bildiğimiz challenger) 3 nolu resimde ise PANGASiANODON GİGAS görülüyor.

Eskiden bu balıklar için labrotuar balığı gibi lafları çok duymuştum. Ancak tamamen uydurmaymış...

Bengal,Kamboçya ve Hindistan da görülen bu balıklar etçil balıklardır. Bu sadece challenger'a has bir beslenme şekli değildir. Derinlerde yaşayan bu balıklar tabandan beslenirler ve çöpçü balıkları gibi kumu karıştırırlar. Ağızları açık olarak kumun üzerinde gezen bu balıklar kurtçuklar,yengeçler,salyangozlar vb et kaynaklı ne bulsa yerler. ağızları diğer balıklara göre daha geniş olan challengerlar daha ufak boydaki balıkları da bu arada afiyetle yerler. Akvaryumlarda en fazla 50-60 cm boya ulaşabilen bu balıklar bildiğimiz pangasus balıklarından aslında hiç farklı değildir. Sadece biraz daha vahşi ve korkususdur.(denizlerdeki beyaz köpek balığı ile hemşire köpek balıkları arasındaki fark gibi birşeydir bu)...

Üretilmelerine gelince akvaryumlarda çok zordur ama üremez diye bir kaide de yoktur. 25 cm boyu aştıktan sonra üremeye başlıyabilen bu balıklar için 750 litre ve daha fazla akvaryumlarda üretilebilirler. erkeklerinde sırt yüzgeç 90 derece dik ve kırbaçlıdır ayrıca renkleri metalik gridir. Dişilerde ise hem daha koyu bir renk hakimdir hemde yüzgeçler çok kısa kırbaçlı ve en dik hali 45 derece kuyruğa doğrudur. üreme zamanlarında erkekler sürekli olarak su yüzeyine doğru yaklaşıp sanki girdap oluşturma çabasında gibi döne döne tabana inerler. Bu arada yumurtlamaya hazır olan dişi balığı cezbedebilirse dişi balık onun yanına yaklaşır ve erkek dişi balığın etrafında dönerken yumurtaları döller. döllenen yumurtalar tabana doğru dökülürken aynı zamanda başka balıklarda bu yumrutaları afiyetle yiyebilecekleri için akvaryumda başka balık olamamalıdır. fakat buna rağmen erkek sayısının dişi sayısının iki misli olmasında yani en az, 2 erkek 1 dişi olmasında yarar vardır. erkekler sıra ile gelip dişinin etrafında dönerek yumurtaları döllerler. Daha sonra yumurtlama işi biter bitmez erkekler tabana inip yumurtaları yemeye başlarlar. buyüzden yumurtlama olayı biter bitmez tüm balıklar akvaryumdan çıkartılmalıdır. Yumurtalardan yavrular bir hafta sonrasında çıkmaya başlarlar. Yavruların çıkması iki gün sürer. ve çıkan yavrular hemen taşlar ve kayalar aralarına girerler yüzmeye başladıktan sonra (yumurta keseleri tamamen boşalınca) bitkiler üzerindeki ufak canlılara saldırırlar. 1 hafta içinde 1-2 cm boya ulaşırlar. büyümeleri çok hızlı olan bu balıklar bir yaşına geldiklerinde (doğada) 1metre boyuna ulaşmış olurlar.

Akvaryumda Beslenmeleri ise et kaynaklı dibe batan tablet yemler,solucan,balık(sardalya hamsi gibi deniz balıkları vermeyiniz!!!) ufak ufak parçalara bölünmüş etler ve kıyma olabilir. akvaryumlarda challenger besleyenlerde hep gördüğüm bir yanlışlık var çabuk büyüsün diye sardalya ve hamsi gibi balıklar veriyorlar. en başta suyu yağlandırıyorlar ve filtreler bu yağı temizleyemiyor. dieğr bir husus ise bu tür yemler balığı aşırı şişmanlatır ve obez yapabilir. obez olan bir balıkta üreyemez (tabi üretmek istiyorsanız)... su yüzeyinden yem yedirmeye çalışanlarıda görmüştüm, ufak boyda aldıkları balıkları için pond ve granül yemler ile beslemeye çalışanlar var balık bir süre zarfında yemi bulup yiyiyor fakat yerken su yüzeyinde hava yutuyor. bu hava balığın ölümüne bile sebep olabiliyor.

DİKKAT!!!
Bu amatör arkadaşların çok yaptığı birşey oyüzden belirteyim dedim. Bu balıklar ve ailesindeki tüm balıklar ani şok altında baygınlık geçirirler. Bu baygınlık genelde amatör arkadaşlar tarafından ölüm zannedilip balık klozet, çöp ve en kötüsü bir kedi önüne atılıveriyor. ani ısı değişimi korkma gibi durumlarda bayılabilen bu balıkları çok iyi gözlemleyin hatta bir süre akvaryumun içinde suda tutun eğer uzun bir süre ayılmaz ise ölü muamelesi yapın

AKVARYUM ŞARTLARI;

Isı: 22-28ºc gibi geniş bir aralıkta rahatlıkla yaşar ama ortalama 24ºc olmasını tavsiye ederim
pH: 6,0-7,5 pH
GH: 10-15º gibi orta sert sulardan hoşlanır.
Tank tipi: Geniş ve büyük tanklarda türdeşleri ile birlikte bakılmalıdır
Yüzme alanı: Orta ve alt katmanlar
Beslenme zorluğu: Kolaydır geniş yer isterler.
Özel gereksinimleri: Dipte kum isterler...ağızlarının ve bıyıklarının zarar görmemesi açısından çakıl ve büyük taneli kumlar kullanmayınız!!!


ŞİMDİLİK BU KADAR...

ANCAK DAHA FAZLA RESİM GÖRMEK İSTERSENİZ: http://www.planetcatfish.com/catelog...asia/767_f.php

SAYGILAR...
Kaynak:http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=25274

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedatceyhunÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 327
sedatceyhunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 17:51

Baya devasa bir balıkmış Confused paylaşım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dogukan CetinÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 25
Dogukan CetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 17:54
evet kısa sürede canavara dünüşüyorlar:)
2.resimde melek balıgının sanki irileşmiş şekli:)
Önemi Yok Rica Ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 71
erenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 18:01
Beslemek isterdim. Bilgilendirdiğin için sağol.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dogukan CetinÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 25
Dogukan CetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 18:03

Önemi yok...Asıl yorumlarınız için siz sagolun


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir