cınsıyetı nasıl anlarım


y.s.nÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2013
İl: Ankara
Mesaj: 73
y.s.nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 18:40
Merhaba arkadaşlar.Sarı prenses besliyorum ama erkek yada dişi olduğunu nasıl anlarım bilemedim.Yardımcı olursanız  sevinirim ..

Onur Nergiz2014-02-21 19:41:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist_33Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Içel
Mesaj: 381
akvarist_33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 19:05

Saygıdeğer Dostlar,

Dişi diye aldıgınız sarı prensesler, erkek çıkabilir. Çünkü bu tür litaratürde monomorphic species (yani disisi ve erkegi birbirinden ayrilamayan tür) olarak geçiyor. Uzun bir süre ben de ayırt edemiyordum Sık sık dişi diye erkek alıp duruyordum ve yine üzülen (maddi-manevi) ben oluyordum. Çünkü gerçekten anal yüzgeç, üst yüzgeç, balığın yüzü, anal yüzgeçteki sahte yumurtalar (yumurta benekleri), balığın rengi,... vs bunların hiçbiri gerçekten cinsiyet açısından belirleyici degil. İpucu veriyor ama bunlara bakarak bu hayvan %100 dişidir denilemiyor.

Mustafa bey (Echoe) bu konuda bana çok yardımcı oldu. Balıkların anal açıklıklarını kontrol etme yöntemi yani "Venting Yöntemi". Balıklarda anal açıklık: anüs ile anal yüzgeç arasında oluyor. (Anal yüzgeç; balıgın alt tarafindaki tek olan yüzgeç, hani üzerinde sarı benekler olan)

Şimdi ayrıma gelelim: dişilerdeki anal açıklık, anüse göre oldukça büyük, erkeklerde ise, her ikisi de hemen hemen aynı boyda.

Şu adres size bir fikir verebilir sanirim: http://www.fishhead.com/articles/ventsex.htm

Female:dişi, male:erkek

Anal açıklığı kontrol ederken, balıkları 30 sn'den fazla su üstünde tutmayın ve isterseniz bir büyüteç kullanın. Balıklari tutarken, eliniz ıslak olsun. Bir de balıkların anal açıklık ve anüs ayrımı, en net 4 cm üstü balıklarda kesin anlasılabiliyor

Bu, bir dişi sarı prenses. Vent:anal açıklık (resim 1)

Bu bir erkek. Anüs ile vent (anal açıklık) aynı boyda. Üstteki dişi de ise vent, çok daha büyük (resim 2)

Bu da bir dişi sarı prenses. Ağzına yeni yumurta aldığı için anal açıklığı normalden büyük (resim 3)

Üstteki bilgiler gerçekten işe yarıyor. Denedim ve gerçekten de artık hiç bir sorunla karşılaşmıyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla...


Alıntıdır


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir