Çok üzgünüm, cüce vatozlarım yumurtlamış


HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2010 17:14
Her zamanki gibi saçma başlıklar koyuyorum iletilerime (itiraf ediyorum, dikkat çekmeyi seviyorum ;D).

"Neden üzgünsün?é diye soracaksınız haklı olarak.

Az önce paludaryuma su ekleyeyim dedim. Normalde suyu kibar kibar koyarım. Ama çok yorgun olduğumdan 20 litre suyu şarıl şarıl boşalttım kayalardan birinin üzerine.

Paludaryuma su ekledikten sonra balıkları yemledim. Biraz izledim onları. Bir de ne göreyim? Kumun üzerinde yumurtaya benzer 3 tane şey var. İlk önce şaşırdım. Daha sonra benim jeton düştü, su boşalttığım kayalığın altında bir vatozum yuvalanmış. Erkek oradan çıkmaya pek niyetli değil gibi görünüyor.

Üç yumurta kumların üzerinde serbest kaldıysa, serbest kalmayıp yuvada kalan başka yumurtalar illa ki vardır. Ancak ne yapsam da göremedim, kayalığın altı çok karışık ve balıkları rahatsız etmemek için kurcalamadım.

Yumurtaları elime alıp fotoğraflarını çektim (neyin nesi olduklarından emin olmak için elime aldım):



Daha sonra onları -belki bir şey çıkar- diye sakin bir yere yerleştirdim:


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 84
omerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2010 17:39

Onur bey zaman zaman benim vatozlarda yumurtalarının bir kısmını yuvadan atıyorlar. bu yumurtaları toplayıp küçük bir kepçe içine alıyorum. kepçeyi akvaryuma hava verdiğim yere denk gelecek şekilde akvaryumun üzerine koyuyorum. yani yumurtalar aynı babasının havalndırdığı gibi havalanıyor. 5-6 gün sonra yavrularım çıkmışoluyor. bu yolla bir çok yavru cüce vatoz yavrusu ürettim. Eğer imkanınız varsa küçük bir akvaryum veya 5-10 litrelik bir kabın içine bolca metilen mavisi dökerek hava hortumunuda içine monte ederek kepçe ile aynı işlemi uygulayabilirsiniz. metilen mavisi yumurtaların mantarlaşmasını engelleyecektir.

Sizin yaptığınız şekilde yavrular belki bir ihtimal çıkarlar ama akvaryumunuzdaki diğer balıklar daha üzerinle yumurta kesesi olan bu yavruları afiyetle yiyeceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2010 17:48
Teşekkür ederim. Ama ben her zaman doğal yollardan yanayım. Akvaryuma hava vermiyorum. Bir dış filtre, bir de iç filtre var. Akvaryumda cüce vatozlar dışında çoğu yavru olmak  üzere epey endler var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir