Colisa Lalila da anlam veremediğim ölüm?


mavigitarÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 113
mavigitarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 18:57
Mesela bahsettiğiniz 'reçine' ... (katyonik reçineler) bilmiyorum nedir nerede bulunur nasıl kullanılır?
'İletkenlik' nedir bilmiyorum? ve pH değerini nasıl ölçebilirim? Hep suyun pH değerlerinden bahsedilir ama nasıl ölçülüyor yada nasıl gözlemleniyor bilmiyorum? pH değerinin kaç olması lazım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 19:05
İletkenlik suyun elektriksel iletkenliğidir. Genelde suda çözünmüş katı maddelerin miktarı yerine ölçümü kolay olduğundan bu kullanılır. Bir nevi suyun tuzluluğu gibi düşünebilirsiniz.

Katyonik reçineler suda suyun pH'ını yükselten iyonları tutup yerine pH'ı düşüren iyonlar verirler. Böylece pH'ın düşük tutulması sağlanır. Piyasada bulmanız biraz zordur, ben akvaryumcuda sadece bir kere gördüm. Kendim çevre mühendisi bir tanıdığımdan almıştım.

pH ölçüm işi labirentlilerde çok büyük hassasiyet gerektirmez diye düşünüyorum. Eczahaneden pH ölçüm kağıtları alabilirsiniz. Bunun dışında elektronik pH metreler var ama sizin için hem gerekli olmaz, hem de fiyatları epey yüksek.

pH'ı doğrudan su sertliği de etkiler. Suyunuzun karbonat sertliği ne kadar fazla ise pH'ın düşmesi o kadar zordur, bir nevi pH o kadar yükselir de denilebilir. pH'ı düşürmeniz gerekirse sertliği de düşürmeniz lazımdır. Bu iş için suyu sertleştirecek malzemeleri akvaryumda kullanmaktan kaçınmak ilk adımdır.(Mesela kum ve kayaların üzerine tuz ruhu döktüğünüzde köpürme oluyorsa suyu sertleştirir diyebiliriz.)

Sizin guramileriniz için 7 uygun bir pH'tır, ayarlamanız da kolay olacaktır. Akvaryumda sertliği yükseltecek malzemeler kullanmaz, kök vb. malzemeler kullanırsanız pH kolayca bu seviyelere inebilir. (Daha düşük pH isteyen canlılar besleyecek olursanız veya pH düşürmeniz gerekir ama bu şekilde düşmez ise o zaman reçine ve ters osmoz cihazı kulanmak gerekebilir. Fakat sizin durumunuzda pek gerekli olmaz diye düşünüyorum.)

Moli, valifiera ve lepistes için de 7,5-8 arası pH uygundur.
onuruygun2010-08-26 19:09:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir