Corydoras Paleatus(Komando çöpçü üretimi)


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2007 23:48

 

 

Diğer yumurta yığanlar gibi Corydorasların üretimi de biraz ilgi ve fedakarlık isteyen bir uğraştır.Fakat yavrular çıkmaya başlayınca buna değer doğrusu.

Corydorasların bilinen yaklaşık 120 kadar çeşidi olduğu söyleniyor ama doğa çok cömert ve durmadan yeni varyasyonlar ve mutasyonlar yaratabiliyor.

Corydoraslar sürü balıkları olduklarından akvaryumlarda kesinlikle yalnız bırakılmaması gereken ve en az 6-7 birey halinde tutulması uygun olan balıklardır.Bu üretimi teşvik etmek içinde geçerlidir. Coryler birbirlerinin hareketlerini takip edip onlardan etkilenirler. Mesela bir sürü içinde yumurtaya hazır bir dişinin veya birkaç erkeğin heyecanlı hareketleri diğerlerini de uyarır ve harekete geçmelerine yardımcı olur.

Akvaryumlarda da üretilebilirler.Corydoraslar doğada yağmur mevsimlerinde yumurtlayarak üremektedirler ve nehir yataklarında da yaşadıkları göz önüne alınırsa temiz ve taze su istedikleri kesindir.Tuza karşı hiç tahammülleri yoktur ve yumuşak sulardan hoşlanırlar ama biraz sert sularda da yaşarlar.Akvaryumlarına tuz eklenmemelidir.

Akvaryumda üremelerini sağlamak için doğadaki üreme mevsimini taklit etmek gerekir.Bunun için 30X30X30 gibi veya buna yakın ölçülerde üreme tankları seçilmesi uygun olur.Böyle bir tanka 1 dişiye 2 erkek denk gelecek şekilde 6 balık koymak sağlıklı bir yumurtlama için yeterlidir.Dişiler üstten bakıldığında solungaç kapakları hizasından itibaren daha kalın bir karına sahiptirler .Erkekler ise solungaç kapağı hizasından itibaren kuyruğa kadar incelirler.

Üreme tankının dibine çok ince dere kumu veya sonkat ince sıvalık kumdan 1 cm kalınlığında bir tabaka konulması doğadaki dere yataklarının ince kumlu dip yüzeyini anımsatır ve balıkların yemlerini rahat yakalamalarını ve karın altı mukozasının yenilenmesini sağlar.Ayrıca biyolojik dönüşüm için de yararlıdır.Suyun bulanmasını önler.

Damızlıklar akvaryuma bu şekilde konulduktan sonra bir hafta kadar Tubifex (canlı yem) ile beslenmeye başlanır.Beslenme başladıktan 2-3 gün sonra her akşam akvaryum suyunun %50 si taze ve daha soğuk su ile değiştirilmelidir ve akvaryuma dıştan takılacak bir şelale tipi filitre yukarıdan sürekli su dökmek suretiyle de çalışırsa, işte doğadaki "yağmur mevsimi" ni taklit ettiniz demektir.Yumurtlayacak dişiler akvaryum camlarında hızlı hızlı yukarı -aşağı, sağa - sola yüzerken bir yandan da bıyıklarıyla camları yoklamaya , yalarmış gibi hereketler yapmaya başlarlar.Erkeklerde hemen dişilerin başı üzerinde bıyıklarıyla sürekli dişinin sırtına ve başına dokunup sürekli bir temes halinde olurlar.Yumurtlama işlemi sırasında dişi ve erkek " T " harfini andırır bir pozisyona girerek yumurtalarını döllerler.Erkek anal açıklığını dişinin ağzına dayar ve dişi burdan döl içerek solungaçları aracılığı ile anal yüzgeçlerinin arasına yumurtladığı yumurtaların üzerine püskürtür.Daha sonra camda tesbit ettiği yere bu yumurtaları sanki eliyle sıvazlar gibi camlara yapıştırır.Bu sırada filietrenin çalışır durumda olması yumurtaların yenme riskini azaltır.

Su tazeleme işlemini akvaryum camlarında yumurta görünceye kadar devam ettirilmelidir. Yumurtalar göründüğü zaman biraz izlenmeli, eğer yumurta yiyen balık varsa hemen akvaryumdan çıkarılmalıdır.Eğer balıklar yumurtlama işlemini tamamlamışlarsa akvaryum tabanında hareketsiz ve sakin bir şekilde duruyor olurlar.Bu durumda balıkların hepsi akvaryumdan alınarak yumurtalar kendi halinde bırakılmalıdır.

Artık bir akvaryum dolusu yumurtanız oldu.Şimdi dıştan takılan şelale tipi filitre çıkarılmalıdır. Akvaryumun içine yumurtaların fungus olmaması için "metilen mavisi" damlatılarak suyun biraz mavileşmesi sağlanmalıdır.Sonra bu akvaryuma kuvvetli bir hava taşı koyulması ve bir ısıtıcı aracılığıyle 26 C ye ayarlanması yumurtaların sağlıklı ve çabuk bir şekilde gelişmesini sağlar.Corydoras Paleatus yavruları 5,5 günde, Corydoras Aneaus yavruları da 3,5 -4 günde yumurtadan çıkarlar.

Yavrular yumurtadan çıktıklarında gözle bile zor görünürler.İlk 3 gün yem verilmesi gerekmez yavrular yeterli yumurta sarısı ile doğarlar.Üçüncü günden sonra yem arayışına başlarlar.Bu sırada akvaryum kumu üzerinde oluşan küçük tek hücreli organizmalar yavrulara yem olmaya başlar.Bu sırada az miktarda Tubifex kurtları bir falçata yada jilet yardımıyla düz ve pürüssüz bir tahta üzerinde çok küçük parçalara bölünmek suretiyle kesilerek yavrulara verilmeli ve beslenme böylece başlanmalıdır.Daha sonra akvaryuma hava ile çalışan bir sünger filitre takılmalıdır.Yavru akvaryumunun suyu her 3 günde bir % 20 taze su ile değiştirilirse yavrular kısa zamanda boy atarlar.

6-7 aylık olunca erkekler, yaklaşık 1 yaşında da dişiler döl verir hale gelirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2007 23:57
Cory'ler için önemli bilgiler;paylaşımınız için teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

numanoglu1986Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/09/2005
İl: Izmir
Mesaj: 563
numanoglu1986Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2007 00:56
Kaynak varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkdiscusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Istanbul
Mesaj: 63
turkdiscusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2007 01:20
Selam Arkadaşlar,

Kimin kimden alıntısıdır. İlk önce araştırın. Ayhan bey de bakmadan alıp aynı yazıyı buraya koymuş araştırmayan arkadaşlarda alkışlıyor. Aşağıdaki linke bakın anlayın.

Bu tip arkadaşlar kaynak göstermeden alıyorlar. Ne diyelim. Yazımızdaki yanlış kelimeyi bile aynen kopyalamışlar ne diyeyim

http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=18&alt_kat=106

Saygılarımla,turkdiscus2007-1-11 1:21:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S@MuR@YÇevrim Dışı

Kayıt: 29/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 138
S@MuR@YÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2007 16:24

Çok saol Ayhan benim çöpçülerde yumurtluycak inşallah yakında bu bilgi süper oldu benim için

S@MuR@Y2007-1-11 16:39:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S@MuR@YÇevrim Dışı

Kayıt: 29/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 138
S@MuR@YÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2007 22:06
Yaradı valla tam dişiden yumurta beklerken 2e 1d var dişiye dokunsam patlıycak gibi sence yumurtluycakmı sitede konuda açtım cvp gelmedi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkdiscusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Istanbul
Mesaj: 63
turkdiscusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2007 23:07
Arkadaşlar,

Bu alıntı akvaryum.com makalelerinin içinden alınmıştır. Borkan akvaryum kaynak göstermeden sitemizden almıştır.

Ayhan bey neyi araştırdınız; bu yazı bize ait kimin kimden alıntısıdır derken bizden alındığını anlatmak istedim ama ANLAMAMIŞSINIZ.

Demekki burda yazan kimse (1 adet moderatörümüz bile) araştırmamış. Makalelerimizin içinde bulunan bir yazıyı tekrar foruma yazıp teşekkür toplamak yerine iyice araştırın değişik bilgiler verin.


Cevap vermeden araştırın bu olay yine olsa ağzıma geleni yine söylerim.

Saygılarımla,
turkdiscus2007-1-12 0:22:8

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir