Cüce Vatozlar Hakkında Birkaç Tüyo


semihenesÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
İl: Adana
Mesaj: 300
semihenesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2015 00:02
***Cüce Vatozlar hakkında birkaç tüyo***
-Cüce vatozlar üretilmesi basit olan sadece biraz dikkat isteyen balıklardır. Öncelikle beslenmeleri çok önemlidir. Bol bol ıspanak,kırmızı biber ve besin değeri yüksek sebzeler yahut bitkisel içerikli yemler ile beslenmeleri gerekir. Cüce vatoz erkekleri çok eşlidir. Aynı akvaryumda birden fazla dişiyle çiftleşip yumurta dölleyebilirler.Dişi sayısı 1 erkeğe 2 dişi şeklinde olmalıdır. Hem erkeğin tek dişiye nazaran 2 dişi olunca dişinin hırpalanmaması hem de 3 dişiye nazaran erkeğin sürekli yumurta yellemekten hasta olmaması açısından önem sağlar.
-Cüce vatozların en büyük özelliği, yumurtaları erkek balığın korumasıdır. Cüce vatozların üremesi için en önemli gereçler kırık testi ve hindistan cevizi kabuğudur. Öncelikle testi ve hindistan cevizi kabuğu içine yuva yaparlar ve daha sonra dişi yumurtlar.Rahat hissettikleri her kovuğa yumurtlarlar.Vatoz tanklarında içe doğru daralan deniz kabuklarını önermiyorum çünkü yavrular her zaman en dip köşede birikirler,yumurtlaması durumunda yavruların deniz kabuğu içinden çıkamayıp öldüklerine şahit oldum.
-Erkek balık çiftleşmeye hazır olduğunda daha önce kadar yanına yaklaştırmadığı dişi vatozu yumurtlamaya birkaç gün kala testi veya hindistan cevizinin içine girmesine izin verir. Birkaç gün süren bu kurlaşma sonucu dişi balık erkek balığın belirlediği yuvaya yumurtalarını bırakır. Yumurtalar iri ve sarı renktedir. Dişi balık yumurtaları bıraktıktan sonra bir daha yuvaya uğramaz ve yavrulara bakmaz. Yumurtladıktan sonra bütün sorumluluk erkek balığa aittir. Erkek balık yuvanın girişinde durarak hem yumurtaları korur, hem de yüzgeçleriyle yumurtaları havalandırır. Erkek yumurtaların çıkma süresince yuvayı hiç terketmez,sadece geceleri acıkınca yahut çok acıkırsa yem atıldığı anlarda gündüz kısa süreli yem yiyip hızla yumurtalara geri dönerler.
-Yavruların yumurtadan çıkması 4-5 günü bulur. Çıkan yavrular sarı renkte olur ve karınlarında yumurta kesesini taşır. Kese yok olmadan herhangi yem takviyesi yapmaya gerek yoktur. Yumurtadan çıkan balıklar bir hafta sonra kendi renklerine bürünür. Yavrular çıktıktan sonra da erkek balık yavrulara bakmaya devam eder. Akvaryumun içinde yavrulara tehdit oluşturacak başka balıklar varsa yavrular başka bir akvaryuma alınmalıdır. Bu süreçte erkek balığı yavrulardan ayırabiliriniz.Erkek yumurtalardan bir kısmını yelleme esnasında dışarıya atabilir telaş etmeyin yumurtalara zarar vermeden alıp kuluçka makinasına koyun hali hazırda döllü olduklarından çıkım sağlanacaktır.
-Yavruların gelişimleri için beslenmeleri de çok önemlidir. Yumurta kesesi kopana kadar yem vermediğiniz yavrularınıza, yumurta kesesi yok olduktan sonra yem vermeye başlayabilirsiniz. Yavru balıklarınızı salatalık vererek besleyebilirsiniz. Yanında takviye olarak yetişkin balıklarınız için kullandığınız yemleri ufalayarak yavru balıklarınıza verebilirsiniz.
-İlk bir hafta dip çekimi yapmamaya özen gösterin. Daha sonraki zamanlarda akvaryumunuz suyunun % 20 çekip yeni su eklediğinizde yavru balıklarınızın gelişimini hızlandırırsınız ve akvaryumda nitrat oluşumunu engellemiş olursunuz
DİKKAT!!!:
(Yavru balıkların derilerindeki mukozaları çok güçlü değildir.Su değişimini dipten nitratlı suyu hava hortumu ile çekip,tekrar dinlenmiş, kloru alınmış akvaryumdaki su ile aynı ısıda olan suyu hava hortumu ile azar azar vermelisiniz.En çok ölüm de bu dengeyi kuramamaktan gelir.)
-Cüce vatoz yavrularını en çok tehdit eden hastalık beyaz benektir. Bu hastalık yavru balıklarınıza bulaştığı zaman sizi biraz uğraştırır ve tedavi süresi uzun ve zordur. Beyaz benek hastalığını engellemek için akvaryumda çok sık ısı değişimi olmamasına dikkat etmelisiniz. Yavruların boyu 5-6 cm olmaya başladıktan sonra cinsiyetleri ayırt edilmeye başlar. Boyları 10 cm ve yaş olarak 1 yaşını tamamlayan vatozlar ise birer yetişkin olarak üremeye başlarlar.
Not:Vatozlar ile her türlü yardıma ihtiyacı olan arkadaşım hem konu altında hem de özel olarak yazabilir,elimden geldiğince soru yanıtlarım.
-Keyifli hobiler diliyorum

Beğenenler: [T]177585,Melihbzc[/T][T]173283,06volkan34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir