Cücelerim yumurtladı ama acemiyim


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 19:16
Bana yanlış yapıyorsunuz dediğinizden söylemiyorum Adnan Bey.Amacım sadece biyoloji ve kimya dahilinde tartışmak.Bir şeyleri iddia ederek de bir nevi tartışmaya meyil vermiş oluyoruz.Bu da bilinen yanlış şeylerin açığa çıkması için daha iyi olur.
 
Akarsudaki değişimler için bence yanılıyorsunuz.Orda dakikada kimbilir kaç defa su tekrardan yenileniyor.Anlatmaya çalıştığım şey de buydu zaten.Orda su bizim bahsettiğimiz oranların kat be kat daha fazlası değişirken bunda balıkların etkilenmemesini nedeni su değerinin nerdeyse hiç değişmemesi.Ben de tam olarak bunu sağlamaktan bahsediyorum.Dengesi oturtulmuş,kumlu ve biyolojik döngüsünde aksaklık olmayan akvaryumlarda bu tip değişimlerin yapılması büyük fayda sağlayacaktır.
 
Ayrıca,balıklar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde erken büyüme döneminde maruz kalınan nitratın ileriki dönemde daha büyük aksaklıklara sebep olduğu bulunmuştur.Bunların başlıcaları,duyularda azalmalar,ömrün kısalması,iç organların tam verimle çalışamamasıdır.Yine yapılan bir çalışmada japon balıkları bir ay boyunca 200 ppm nitrata maruz bırakılmış ve sonucunda da beyninin nerdeyse tamamen çürüdüğü gözlenmiştir.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 19:23
[QUOTE=Salem]İki türün de dayanma sınırları dahilinde olabilir Onur bey fakat bir canlının ölmüyor oluşu bence bir ölçüt değil.
Şuan tropheuslara geçmek için ağırdan almamın tek sebebi ancistruslarım. Onlara ikinci bir akvaryum alana kadar geçmeyi düşünmüyorum.
Sizin de bu konudaki hassasiyetinizi biliyorum.

Ali bey de herhalde bu konuda hassasiyet gösterecektir. 180 tane calvus için bile o akvaryum risk içeriyor bence.
[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim Ümit Bey.Zaten ben de bu yüzden her seferinde farklı su değerlerine duyarlı türlerin bir arada yaşamaması gerektiğini söylüyorum ama artık Türkiye'de bu yerleşmiş ve her akvaryuma vatoz ve çöpçü koyulması bir gereklilik olarak düşünüldüğünden bu tip hatalar hala yapılmaya devam ediliyor.İnsanlar kısa vadede sorunla karşılaşmayabildikleri için bunu hemen matematiksel bir oranla,1 senede sıfır sorun yaşadıysam 5 senede 5x0=0 mantığıyla yorumluyorlar.Ben hala daha çoğu hobicinin ancistrus sp.nin ortalama 15 yıl yaşadıklarını bildiğini sanmıyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adnan_sarıkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 457
adnan_sarıkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 19:25
Ben suyu kesinlikle değiştirmeyin diye bir şey söylemdimki , kesinlikle 250 litrenin altındaki akvaryumlarda her hafta kısmi su değişimi yapmak şarttır. Yalnız ilave edilecek suyun tanktaki su şartları ile farklı olduğunda yavru balıklarda etkilenme daha çabuk oluyor. Bunun içinde en az bir ay yavrular direncini kazanana kadar beklemek daha matıklı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BaracudaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 320
BaracudaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 20:08
Arkadaşlar yorumlarınız için ancak teşekkür edebilme fırsatı buldum bu gün mesaideydim tavsiye ve yorumları ile katkıda bulun herkese tek tek teşekkür ederim.
 
Konu biraz daha geniş anlamda yavruların su değişimlerine kadar gitmiş fayda getirir görüşler açıklanmış. Bu noktada bir tecrübede ben anlatmak istiyorum. Yeni doğmuş calvus yavrularının ne kadar hassas olduğu su değişim ve hatta yeni su ilavesinin 2 hafta ve 1 aylık olduktan sonra yapılması gerektiği gibi görüşleri çok okudum. Ama kendi tecrübem şu noktada bunlarla örtüşmedi. Henüz bir kaç günlük yeni doğmuş yavrularda bir akvaryumdan diğerine (su sıcaklığının aynı olması koşulu ile) nakil gerçekleştirdim ve bu nakli alıştıra alıştıra değil bir anda gerçekleştirdim ve bu değişimden doğan herhangi bir kayıp yaşamadım. Artı yumurtalı kabuğu yumurtadan yeni çıkmış halde ancak serbest yüzüşe geçmedikleri halde yine bir değişim yaptım sonuç aynı yine kayıp yok ve şu noktada kendi görüşüm oturmuş sularda yavruların kaç günlük olursa olsun nakillerinde çok korkulacak bir durum olmadığı kayıp yaşamanın başka sebeplere dayalı olduğu konusunda kendimce ikna oldum. Ama bunu herhangi bir konu başlığı altında yazsam kimse kabullenmez diyerek kendimde kaldı hala da delilik diyenler olabilir.
Bir diğer nokta taze dinlenmiş suların kademe kademe (yine su sıcaklığı sabit) yavru akvaryumularına ilavesinde en fazla denediğim 4 te 2 oranında bir değişim yine kayıp yok ancak püf nokta hava hortumundan faydalanarak suyu ilave etmem yani kademeli kademeli.
 
Dip Not: Bu güne kadar akvaryumlarımın hiç birinde su düzenleyici kimyasallar kullanmadım.
 
[QUOTE=Salem]Benim bir sorum olacak.
Tanganyika gölünün ph değerleri ile Ancistrusların ihtiyaç duydukları ph aralıklarında kayda değer  bir fark var.

Eğer suyunuz tanganyikaya göre düzenlenmiş ise ancistruslarınız yüksek phdan rahatsız değiller mi ?
Eğer ancistruslara göre düzenlenmiş ise calvuslarınız bu durumdan memnun mu ?

Bunun dışında baba yumurtalar ile ilgilenip onlara gereken havayı vs sağlayacaktır. Yavruların keseleri bayağı süre idare eder fakat burada önemli olan calvus yavrularınızın büyüklükleri.
[/QUOTE]
 
Evet Ph en son ölçümümde 7.8 in üzerinde idi tanganyika balıkları için gereken değerleri taşıyan bir akvaryum ancak söylediğim gibi cüce vatozlarım yavru hallerinden bu yana bu akvaryumdalar gayet güzel geliştiler ve 2-3 cm boydan bu boya kimilerine göre imkansız 6-7 cm boya 2-3 ay gibi bir sürede eriştiler. Bırakın yavru almayı daha bana yavru gibi görünüyorlar.
Yani su değerlerine uyum sağlamamış olsalar gelişimleri bir o kadar yavaş   ve bu fikirden yola çıkarak yavru vermeleri imkansız diyebiliriz.
 
Ayrıca 180 adet yavru için söylediklerinide haklı buluyorum 1 cm daha büyürlerse adım atacak yerleri kalmayacak gibi ancak bu konuda pek yapabilceğim bir şey yok takviyelerle şimdilik idare ediyorum oksijen takviyesi ve yağmurlama gibi.
 
Tekrar tek tek hepinize teşekkür ederim.
Vede resimleri
alpartur2009-01-11 22:37:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuŞLu hKnÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 727
MuŞLu hKnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 09:20
Yumurtalar az gibi geldi bana.Resimde göründüğü kadar mı yoksa devamı var mı?
 
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 09:48
Hayırlı olsun  Ali abi,umarım kayıpsız büyütürsün yavruları.Sıra Variabilichromis'lerden yavru almaya geldi artık.Bunuda başarıp çoğaltıp,yaygınlaştırabilirsen bu türü birçok Tanganyika akvaryumuna renk katacaklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BaracudaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 320
BaracudaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 18:37
[QUOTE=MuŞLu hKn]Yumurtalar az gibi geldi bana.Resimde göründüğü kadar mı yoksa devamı var mı?
 
 
Saygılar...
[/QUOTE]
 Sayabildiğim kadarı ile 45 adet biraz da kendi başına gezinen yapışmamışlar var onlarda fotoğrafda çıkmadı.
 
[QUOTE=heraklia]Hayırlı olsun  Ali abi,umarım kayıpsız büyütürsün yavruları.Sıra Variabilichromis'lerden yavru almaya geldi artık.Bunuda başarıp çoğaltıp,yaygınlaştırabilirsen bu türü birçok Tanganyika akvaryumuna renk katacaklar.[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim Murat, İnşallah diyorum ama Moori'lerin biraz daha zamana ihtiyaçları var gibi şimdilik seyretmekle yetiniyorum aslında bilgi eksikliğim bu balıklar hakkında çok ve çok fazla, bakalım nasip şimdilik gözlemliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir